Sanatate

Schizofrenia afectează din ce în ce mai mulți vasluieni

Această boală afectează intelectul. Se caracterizează prin halucinații, delir, comportament și gândire dezorganizate. Anul acesta, la Vaslui s-au înregistrat 34 de cazuri noi de schizofrenie, cu 25% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Schizofrenia reprezintă una din cele mai grave afecțiuni ale intelectului, persoanele afectate retrăgându-se într-o lume interioară, marcată de psihoză. Cazurile de schizofrenie devin tot mai multe, fiind cu afectate în general persoanele din mediul rural. Astfel, din cele 34 de cazuri noi intrate în atenția Direcției de Sănătate Publică Vaslui în primele șase luni din acest an, 23 provin din mediul rural, în timp ce doar 11 sunt din mediul urban. În aceeași perioadă a anului trecut, au fost înregistrate 27 de cazuri noi, dintre care 13 din mediul rural șI 14 din mediul urban.

Simptomele schizofreniei pot varia în funcție de caz, dar de regulă includ vorbirea incoerentă, manifestări agresive, delir, izolare față de societate, dar în special halucinații vizuale sau auditive. Schizofrenia poate fi ușoară sau severă. O parte dintre cei bolnavi pot efectua activități zilnice, în timp ce în cazurile severe bolnavii au nevoie de îngrijiri de specialitate.

“Schizofrenia se caracterizează de regulă prin manifestări agresive ale bolnavului, delir, în stadii incipiente izolare față de societate, dar pot apărea și halucinații vizuale sau auditive. Afecțiunea poate fi de mai multe tipuri, de aceea nu toți pacienții au aceleași semne sau simptome. Pot exista cazuri de schizofrenie ușoară, unde cei afectați pot să funcționize bine în viața de zi cu zi, dar pot fi și cazuri grave, în care bolnavii ajung să fie internați la Secția de psihiatrie. În astfel de cazuri, bolnavul poate deveni violent, acesta refugiindu-se într-o lume marcată de psihoză.” Declară doctorul Dragoș Vochin, șeful Secției de psihiatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui.

Cauzele apariției bolii nu sunt cunoscute, dar studiile de specialitate au identificat o problemă la nivel genetic. Deși specialiștii nu sunt foarte siguri de semnificația unor astfel de modificări genetice, doar apariția lor reprezintă o dovadă a faptului că schizofrenia este o afecțiune a creierului.

“În cărțile de medicină nu este identificată cauza apariției bolii, dar unii cercetători afirmă că, odată cu apariția bolii, la nivelul creierului apar anumite tulburări ale neurotransmițătorilor, care contribuie la apariția schizofreniei. Deși nu este stabilită cu exactitate semnificația modificărilor genetice, doar faptul că acestea apar reprezintă o dovadă clară a faptului că este boală a creierului”, mai spune doctorul Dragoș Vochin.

Pe lângă elementul genetic, există anumiți factori care pot crește riscul de devoltare sau declanșare a bolii precum stresul, consumul de droguri și vârstă parentală crescută.

“Persoanele care prezintă prezintă simptome ale schizofreniei pot manifesta gânduri de suicid. În cazul apariției unui astfel de comportament, este necesar ca persoanele apropiate să contacteze cat de urgent un medic, sau să se adreseze camerei de gardă a celui mai apropiat spital”, a mai spus Dragoș Vochin.

Tratamentul pentru shizofrenici trebuie urmat întraga viață, chiar dacă pacientulnu mai prezintă simptome vizibile. La cazurile ușoare, pacientul poate urma doar un tratament medicamentos. În cazurie severe, bolnavul este internat, la Psihiatrie, unde va urma, pe lângă tratamentul medicamentos, va face și terapie psihosocială pentru ameliorarea simptomelor.

Afecțiunea necesită un tratament de-a lungul întregii vieți a pacientului, chiar și în cazul în care simptomele nu mai sunt la fel de evidente. Tratamentul poate consta, în funcție de caz, în medicamente, precum haloperidol sau tioridazin, sau în terapie psihosocială, cu internarea pacientului pentru siguranța sa sau a celor din jur”, a conchis medicul Dragoș Vochin.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

One Comment

Back to top button