Președintele Consiliului Județean (CJ) Brașov, Aristotel Căncescu, suspectat de fapte de corupție, a fost reținut, luni seară, pentru 24 de ore, de către procurorii DNA, după ce, în cursul dimineții, au avut loc pecheziții la locuința acestuia și la sediul CJ.
UPDATE 23:40 – Vicepreședintele CJ Brașov, lăsat în libertate după audierea la DNA în dosarul lui Căncescu
Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Brașov, Mihai Pascu, a fost lăsat în liberate după ce a fost audiat, luni, de procurorii DNA, în dosarul în care șeful CJ Aristotel Căncescu este acuzat că ar fi controlat atribuirea unor contracte către firmele unor apropiați.
Mihai Pascu a ieșit de la sediul DNA Brașov, după aproape nouă ore de audieri. Pascu a declarat jurnaliștilor că nu se teme de nimic pentru că se știe nevinovat. El a adăugat că, în perioada cercetată de anchetatori, 2006-2008, nu era vicepreședinte al CJ, funcție pe care o ocupă din 2012.
UPDATE 22:06 – Administratorul public al județului Brașov, reținut în dosarul de corupție al lui Căncescu
Administratorul public din Consiliul Județean (CJ) Brașov, Radu Ispas, a fost reținut de procurorii anticorupție, după ce a fost audiat în dosarul șefului CJ Aristotel Căncescu.
Astfel, Ispas va fi prezentat, alături de Aristotel Căncescu, reținut și el luni, magistraților Tribunalului Brașov cu propunere de arestare preventivă.
Aristotel Căncescu a ieșit în jurul orei 19.15 din sediul DNA Brașov, încătușat și fără să facă declarații presei, după ce a fost audiat peste șase ore de către procurorii anticorupție.
Președintele CJ Brașov a ieșit din sediul DNA însoțit de către doi procurori și a fost urcat într-o mașină, urmând să fie dus în arestul IPJ Brașov.
La ora transmiterii acestei știri, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov Mihai Pascu, vizat în același dosar, se află încă în sediul DNA pentru audieri.
Aristotel Căncescu și Mihai Pascu au fost aduși, luni după-amiază, la audieri la DNA Brașov, în urma perchezițiilor făcute la locuințele lor, precum și la Consiliul Județean Brașov, la Direcția Județeană de Urbanism și la sediul fimei Gotic aparținând deputatului PC Ion Diniță, lider al filialei județene a partidului.
La sediul DNA Brașov au fost aduși pentru audieri și administratorul public al județului Brașov, Radu Ispas, adjunctul șefului Direcției de Cooperare și Integrare Europeană din CJ, Nicoleta Pelea, și Viorel Costea, directorul regional al Direcției Drumuri și Poduri Brașov.
Ion Diniță a fost audiat de procurorii anticorupție în paralel cu desfășurarea perchezițiilor, el fiind ulterior lăsat să plece.
Sursele judiciare declarau că ancheta vizează contracte de achiziții publice care ar fi fost atribuite ilegal de Consiliul Județean Brașov.
Potrivit surselor citate, Aristotel Căncescu ar fi controlat întreaga activitate de atribuire a contractelor către firme ale unor apropiați ai conducerii Consiliului Județean Brașov.
La intrarea în sediul DNA Brașov, Mihai Pascu a spus că ancheta procurorilor vizează două contracte încheiate de CJ în 2008 și 2009, înainte ca el să fie numit vicepreședinte al instituției.
Potrivit acestuia, unul dintre contracte vizează lucrări la un drum județean, iar celălalt construcția unor terenuri de sport.
Pascu a spus că aceste contracte au fost semnate cu mult înainte ca el să fie numit vicepreședinte al CJ Brașov, în anul 2012.
”Contractele au fost verificate de Curtea de Conturi, care a semnalat la terminarea raportului, în acest an, niște probleme de care evident știam”, a mai spus Mihai Pascu.
Căncescu este președintele CJ Brașov din anul 2000, fiind la al patrulea mandat. El este liderul filialei județene Brașov a PNL, iar în legislaturile 1992-1996 și 1996-2000 a fost senator.
Sursa: mediafax.ro