Fumul provenit din arderea gunoaielor poate fi cancerigen, avertizează specialiștii.
Toamna este perioada în care gospodarii ard gunoaiele și vegetația uscată din curți, dar acest obicei poate fi extrem de dăunător pentru sănătatea noastră și a celor din jur dacă nu procedăm în mod responsabil.
Sâmbătă după amiază, după două ore de inhalat fum, unul dintre locatarii unui bloc din vecinătatea cartierului Munteni a chemat Poliția Locală pentru a aplica legea. Un locuitor al cartierului menționat a dat foc frunzelor și altor resturi vegetale din curte neluând în seamă faptul că fumul invada toată zona, inclusiv rufele puse la uscat ale locatarilor de la blocuri, obligându-i pe aceștia să închidă geamurile pentru a nu se intoxica. Se știe că fumul rezultat din arderea mocnită a vegetației este foarte toxic și poate afecta sănătatea populației.
Sosiți la fața locului, reprezentantul Poliției Locale a fost întâmpinat cu replica: „Numai pe noi ne vedeți?” și cu scuza: „N-am știut de circumstanță”. Conform HCLM 22/2002, Poliția Locală poate aplica chiar amenzi cuprinse între 25 și 500 de lei contravenienților, însă cetățeanul respectiv, fiind la prima abatere, s-a ales doar cu un avertisment. Măsura avertismentului l-a „impresionat” la maximum pe omul nostru. Ieri, un ditamai focul trona în mijlocul curții, iar fumul dens, negru și înecăcios cuprinsese întreaga zonă. Poliția Locală a fost chemată din nou, iar oamenii care au inhalat fumul gunoaielor „gospodarului” speră ca amenda administrată să-l usture mai tare decât i-a usturat pe ei ochii și căile respiratorii.
În ciuda atenționărilor făcute de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), dar și a celor din partea Gărzii de Mediu, unii bârlădeni ignoră orice normă sau pur și simplu nu știu mai nimic despre restricțiile și condițiile privind arderea miriștilor sau a resturilor vegetale.
Poliția Locală este sesizată destul de des cu privire la comportamentul unor cetățeni care își curăță terenurile sau grădinile, spre disperarea vecinilor. Oamenii ignoră complet efectele nefaste pe care fumul degajat le are.
„Fumul rezultat din arderea miriștilor sau a resturilor vegetale este unul dintre cele mai toxice pentru organism. Acesta conține substanțe nocive, multe cancerigene, care pot provoca afecțiuni respiratorii grave, chiar și cancer pulmonar, dacă fumul este inhalat în mod repetat”, a declarat doctorul Corneliu Marian, șeful Secției Pneumologie din cadrul Spitalului de urgență „Elena Beldiman” Bârlad.
Reprezentanții Gărzii de Mediu, ai ISU și cei ai Poliției Locale recomandă populației să sesizeze aceste situații instituțiilor amintite atunci când se întâlnesc cu astfel de cazuri. (Mihaela NICULESCU)