Vestită peste hotare mulți ani, înainte de 1989 dar și o lungă perioadă după Revoluție, industria ușoară vasluiană își dă acum, poate, ultima suflare. Aderarea României la Uniunea Europeană a făcut ca fabricile de confecții din județ să-și închidă porțile pentru zări non europene sau asiatice. Un asemenea declin a cunoscut și SC Confecții SA, una din fabricile emblematice ale județului Vaslui.
Alexandru CROITORU
La scurt timp după Revoluție, industria ușoară făcea un salt uriaș. La Vaslui se deschideau pe bandă rulantă făbrici și ateliere de croitorie. Toate acestea produceau pentru spațiul european în sistem lhon, absorbind o mare parte a forței de muncă din județ.
Una dintre cele mai cunoscute și emblematice fabrici, SC Confecții SA, a cunoscut, în acea perioadă, gradul maxim de dezvoltare, făcându-se renumită peste hotarele țării. Unul din produsele făcute acolo, vestitele haine “Faciba”, confecționate pentru italieni, a creat, la acea vreme, o adevărată isterie printre vasluieni. Cu greu se putea procura un astfel de articol vestimentar. Înainte de Revoluție, doar cei cu pile și relații se puteau lăuda că în perioada de iarnă îmbracă o asemenea haină.
Astăzi, brandul poate că mai există doar pe hârtie, iar ceea ce a însemnat prin anii 1990, a dispărut. Decăderea fabricii vasluiene a început odată cu decesul celui care a condus-o o viață, regretatul director Boris Ciocoiu , al cărui deces a dus la nerespectarea comenzilor și, în final, la pierderea unor contracte cu firme străine.
Și, de parcă acest lucru nu ar fi fost deajuns, fabrica a mai primit o lovitură din partea moștenitorilor colonelului Stamate, care au revendicat în instanță 4.300 mp din terenul fabricii, a cărui valoare se ridica undeva la 400.000 de euro. După un proces care a durat 12 ani, în 2012 moștenitorii fostului colonel primesc înapoi nu numai clădirea fostei Cantinei de Ajutor Social ci și o bucată din terenul ce aparținea fabricii de confecții vasluiene și pe care sunt amplasate acum baza sportivă, un teren de tenis și câteva căi de acces auto.
Pentru mulți nostalgici, Confecții SA mai înseamnă astăzi doar acel sistem de lumini fabrica l-a montat în urmă cu mulți ani înainte, de sărbătorile de iarnă, și care s-a păstrat și astăzi.
Ce a fost și ce a mai rămas
Din sutele de salariați care-și câștigau pâinea în fabrica vasluiană, astăzi mai lucrează acolo doar 398 de oameni.
“Am lucrat în fabrică din 1985 și până în 1990. Îmi aduc aminte că în acea perioadă eram peste 2.000 de angajați, fabrica lucra la capacitate maximă, pe două schimburi și funcționau toate sectoarele. Erau multe femei care lucrau în mașina de cusut, era mult personal TESA, șoferi, maiștri, ingineri. Acum nu mai știu ce mai e de fabrica aceea, dar din câte am mai vorbit cu foste colege și foști colegi, nu mai e ce a fost și păcat, pentu că a fost o emblemă a orașului, un loc în care mii de oameni munceau să-și câștige pâinea. Eram sute de persoane în secția în care lucram eu, dar îmi aduc aminte cu mare plăcere de acele moment. Era frumos, era viața noastră trăită așa cum se trăia în acele vremuri”, spune un fost salariat al SC Confecții SA, ieșit astăzi la pensie.
Astăzi, chiar dacă din gloria de odinioară nu a mai rămas mare lucru, de apreciat este faptul că SC Confecții SA este încă funcțională, asigurând pâinea la câteva sute de vasluieni, chiar dacă salariile nu sunt dintre cele mai mari, într-o economie de piață în care industria vasluiană e doar o amintire, iar piața este saturată de chilipiruri de prost gust și proastă calitate aduse din import.