Est News

Cultura cânepii, o afecere profitabilă, dar neinteresantă

Cultivată în România încă din cele mai vechi timpuri, cânepa a ajuns astăzi aproape inexistentă, cultivându-se, în prezent, pe mai puțin de o mie de hectare. Folosită atât în industrie, cât și în alimentație, austriecii făcând o bere excepțională din cânepă, planta și-a pierdut din interes, după anii 1990, dispărând încet-încet.

Alexandru CROITORU

Dacă, în perioada medievală era de neconceput să fie gospodărie, moșie sau plantație fără cânepă pe ea, astăzi, cultura cânepii este, în țara noastră, pe care de dispariție. Suprafața totală cultivată cu cânepă în acest moment nu depășește 1.000 de hectare.

Motivele pentru care a dispărut cultura cânepii sunt destule, dar principalul este legat de lipsa de interes a autorităților de a sprijini agricultura, în general și o astfel de cultură, în special. Apoi, mai apar cei de la structurile Antidrog, deși ceea ce se cultiva la noi nu avea THC-ul care să creeze probleme de sănătate și se încadra în normele Uniunii Europene, care impun o limită de maxim 0,2% THC pentru culturile de cânepă. Astfel, dacă astăzi dorești să înființezi o cultură de cânepă, ai nevoie de o mulțime de autorizații, plus avizul poliției, ceea ce a dus la dispariția culturilor dar și la descurajarea fermierilor de a mai cultiva asemenea plantă.

Un ultim moment de glorie a avut cânepa între anii 2003-2004, atunci când s-a derulat un program pentru un producător auto german. Acest program ar fi trebuit să testeze dacă înlocuirea fibrei de sticlă cu fibra de cânepă este rentabilă, având în vedere faptul că fibra de cânepă este un material biodegradabil. Rezultatul ar fi trebuit folosit la construirea noilor caroserii de mașini dar, fiind un program exclusiv finanțat de nemți, nu se cunosc rezultatele finale.

Din punct de vedere al soiurilor, România se poate lăuda cu soiuri proprii, extrem de productive, care pot ajunge și la 16 tone de tulpini uscate, aproape dublu față de speciile ce se cultivă în lume, a căror producție ajunge între 7 și 9 tone.

La nivel mondial există peste 25.000 de produse care se obțin din cânepă sau care au în componență cânepă.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version