Fostul primar liberal Jenică Panica le-a lăsat moștenire cetățenilor orașului Murgeni un plan „măreț” prin care, din toată sărăcia, aceștia ar trebui să plătească o jumătate de milion de euro pentru o simplă piață agroalimentară. Mai bine de jumătate ar trebui băgați în reabilitarea unei ruine.
Simona MIHĂILĂ
Ca să aibă și ei parte de o banală piață agroalimentară, cetățenii comunei Murgeni vor trebui să plătească peste o jumătate de milion de euro (2,3 milioane de lei), în condițiile în care cele mai optimiste calcule arată că suma anuală pe care orașul o poate colecta la bugetul local din taxe și impozite este de circa 150.000 de euro (660.000 lei). Altfel spus, chiar și dacă nu s-ar mai plăti iluminatul public, curățenia orașului, dacă ar fi sistată furnizarea apei și a curentului electric, a căldurii în școli și în spital și dacă ar fi blocate orice alte investiții sau lucrări de întreținere și reparații, nici trei ani nu i-ar ajunge Murgeniului să strângă la pungă toți banii necesari „modernizării” pieței.
Aceasta este măreața „moștenire” pe care Jenică Panica, fostul primar al orașului Murgeni (PNL), le-a lăsat-o concetățenilor săi drept răsplată pentru cei opt ani în care i-au permis să le conducă destinele.
Practic, Panica s-a limitat la un plan de reabilitare a ditamai cazemata cumpărată în stadiul de ruină de la fosta Cooperație, de betonare a circa 600 de metri pătrați, cât ar fi perimetrul pieței, și de a cumpăra niște tarabe. Totul: 23 de miliarde de lei vechi, din care 12 miliarde ar costa numai reabilitarea ruinei.
Această sclipitoare „strategie financiară” a fost perfectată printr-o licitație care a avut loc în 2008 și care a fost câștigată de SC Camrus Serv Bârlad, cu prețul inițial de 19,32 miliarde de lei vechi. Ulterior, prin acte adiționale încheiate la contract, valoarea a crescut până la 23 de miliarde vechi. În 2011, firma i-a cedat lucrarea societății Nomis SRL Galați. Din 2008 și până în 2012, de la bugetul „pârlit” al Murgeniului au aterizat în buzunarele constructorilor circa 2,7 miliarde de lei vechi (peste 10% din totalul lucrării) și, în afară de platforma betonată, nu se vede nimic.
După ce liberalul Jenică Panica a pierdut alegerile din 2012, iar locul i-a fost luat de Ioan Buta, acesta a pus frână investiției.
„Eram consilier atunci când ex-primarul Panica ne-a dat să aprobăm aberația aceasta. M-am opus cât am putut, i-am rugat pe toți să analizăm investiția din toate punctele de vedere, să facem comparații de preț, să ne gândim la o variantă mai ieftină. Nimic. Nu a fost chip să-l conving să renunțe. El nu știa decât că piața trebuie făcută după planul lui”, a declarat primarul Buta.
Piața s-ar putea face cu doar 6 miliarde de lei vechi
Imediat după ce s-a instalat în funcție, noul edil-șef a chemat la masa negocierilor firma care preluase lucrările și i-a propus o reproiectare a investiției în scopul diminuării valorii: „Reprezentanții SC Nomis SRL nu au vrut să accepte, decât cu condiția <recuperării> sumei de 1,7 miliarde de lei vechi pe care pretinde că i-ar fi investit. Există, însă, o problemă: acești bani nu se regăsesc în actele contabile ale primăriei. În ciuda a ceea ce susține, firma nu poate dovedi că a cheltuit banii ăștia”.
Întrucât suma de peste o jumătate de milion de euro este o povară pentru un oraș atât de sărac cum este Murgeni, Buta s-a gâdit la varianta transferării investiției într-o formă de finanțare de la bugetul de stat. O expertiză a clădirii a demolat această speranță, întrucât statul nu preia lucrarea decât după ce un verificator o evaluează din toate punctele de vedere.
„Niciun verificator nu ar accepta să dea undă verde cheltuirii a 12 miliarde de lei vechi pentru a repune pe picioare o clădire atât de afectată cum este cea prealuată de la fosta Cooperație. Cu banii ăștia ar putea fi construită una nouă și tot ar mai rămâne bani pentru altceva”, a spus Buta.
De altfel, primarul Murgeniului a consultat o echipă de specialiști care i-au propus o variantă mai mult decât convenabilă de amenajare a unei piețe agroalimentare care va angaja comunitatea cu o cheltuială infimă față planul lăsat moștenire de Panica: „Ruina aceea trebuie demolată complet, iar în locul său ridicată o construcție din materiale moderne, ușoare, după modelul incintelor în care funcționează marile supermarket-uri. O asemenea piață, care ar include și dotări la standarde europene ar costa în jur de 6 miliarde de lei vechi”.
În consecință, întrucât nu poate ajunge la o înțelegere cu firma Nomis, conducerea Primăriei Murgeni va cere instanței rezilierea contractului pe motivul lipsei posibilităților de finanațare.