Est News

ISJ Vaslui, ca un ghetou

La Vaslui, toate instituțiile publice se străduiesc să fie „europene”, dar nu prea reușesc în unele aspecte. O problemă care pune piedici mari europenizării instituțiilor locale și județene este nerespectarea legislației UE privind adminstrarea deșeurilor. Și vina nu aparține bugetarilor, ci SC Goscom Vaslui SA. Inspectoratul Școlar Județean, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională și Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din municipiul Vaslui ar trebui să colecteze deșeurile reciclabile în containere speciale, însă nu pot face acest lucru deoarece Goscom nu a pus la dispoziția instituțiilor recipientele necesare.

Bogdan RUSU

Actele normative din domeniul mediului obligă instituțiile publice să dețină sisteme de colectare selectivă a deșeurilor produse: hârtie, plastic, metal și sticlă, în vederea reciclării lor. Acestea chiar există în toate sediile în care lucrează bugetarii vasluieni, însă degeabă. Vina aparține conducerii Goscom, care a uitat să monteze în curtea instituțiilor recipiente mai mari, pentru colectarea unui volum superior de materiale reciclabile. Nedispunând de asemenea containere, oamenii de serviciu din deconcentratele județene sunt nevoiți să amestece tot gunoiul reciclabil ce se colectează la locul lor de muncă, în momentul în care îl evacuează din spațiile salubrizate. Inspectoratul Școlar Județean (ISJ), Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) și Liceul Teoretic (LMK) „Mihail Kogălniceanu” din municipiul Vaslui împart aceeași curte și aceeași ghena de gunoi. Mai exact, două containere. Fiecare din cele trei sedii de instituții au fost dotate cu „găleți” de gunoi pentru diferitele sortimente de deșeuri reciclabile. Aceste recipiente ar trebui golite în alte recipiente mai mari, amplasate în curtea instituțiilor în vederea colectării lor de firmele specializate în reciclare. Din păcate, oamenii de serviciu din cele trei instituții publice nu prea au cum să depoziteze trei tipuri de deșeuri în două containere. De aceea, le mixează: se amestecă hârtia cu metalul, cojile de banane cu sticla și plasticul cu toate la un loc. Mai mult decât atât, cei care igienizează aceste trei instituții sunt obligați să amestece deșeurile fix în fața ghenei, pe sol, deoarece Goscom nu debarasează containerele pline la timp. Nu mai aducem în discuție faptul că ISJ și LMK sunt parteneri într-o sumedenie de proiecte școlare cu obiective eco, iar felul în care arată zona de depunere a deșeurilor arată ca un tablou postapocaliptic.

În rural, povestea este și mai tristă

Potrivit legislației europene, până la data de 1 ianuarie 2015, primăriile din județul Vaslui sunt obligate să asigure colectarea diferențiată a deșeurilor produse în aria de competență. Altfel spus, fiecare consiliu local din județ (din 81 de comune și trei municipii și două orașe) ar trebui să pună la dispoziția locuitorilor pubele speciale pentru colectarea hârtiei, sticlei, metalului și al meterialelor plastice. În caz contrar, statul român ar putea fi sancționat de Comisa Europeană. În mai 2013, CE a impus statului român să adopte o serie de măsuri legislative menite să adapteze actele normative naționale la legislația comunitară.Termenul limită: 2015. Problema este gravă, mai ales pentru edilii din mediul rural, care sunt privați de fondurile necesare achiziționării de pubele speciale. Viziunile UE sunt mari, însă în comunele din județul Vaslui nu există nici măcar coșuri stradale de gunoi, iar ideea de a monta puncte de colectare a resturilor reciclabile este de-a dreptul utopică. Primăria municipiului Vaslui a scăpat însă de sarcinile acestea, deoarece a concesionat Goscomului sarcina de administare a deșeurilor. De aceea, conducerea societății ar trebui să achiziționeze pubelele. Teoretic, Goscom a încercat să se adapteze noilor prevederi legale și a achiziționat un minim de pubele speciale destinate unor anumite tipuri de deșeuri. Dar a făcut-o foarte vag, amplasând recipiente pentru deșeuri pe alocuri… Din patru spații de colectare a gunoiului municipal, doar una are europubele. Mai mult, în locurile destinate colectării gunoiului de la cetățeni, au început să apară diferite deșeuri adunate, culmea, de salariații Goscom. Este cazul mormanelor de frunze uscate, pe care oamenii Goscomului le amestecă cu deșeurile aruncate de locatari. Tot societatea de profil este obligată să monteze containere pentru preluarea produselor alimentare improprii consumului uman, în apropierea piețelor. Cu toate acestea, în Piața Centrală din Vaslui, de exemplu, nu există tomberoane pentru produsele alimentare expirate.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version