Articolul „Boboci cu vodcă la gură”, publicat în ediția de luni a ziarului nostru a stârnit indignare maximă în rândul puștilor. Două eleve din echipa care a organizat Balul bobocilor la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad s-au erijat în purtătoare de cuvânt ale liceenilor și au venit la redacția ziarului Est News pentru a ne cere socoteală pentru conținutul articolului.
Simona MIHĂILĂ
Reamintim că, în dorința de a relata un eveniment curat și frumos din viața de liceu, cum este cel prilejuit de balul bobocilor, reporterii noștri s-a izbit, vineri seară, la Centrul de afaceri „Tutova”, acolo unde s-a desfășurat balul Liceului „Eminescu”, de un spectacol dezolant, în care vedeta era alcoolul și țigara. Ne-am făcut vinovați de a scrie un articol în care am condamnat o realitate dureroasă: aceea în care copii nu reușesc să se regăsească, să se distreze, să savureze bucuria unică a statutului de licean, fără a recurge la stimulente. Cei mai mulți dintre copiii prezenți la bal, fie că erau în incintă sau afară (în parcare ori pe treptele clădirii) beau alcool: fie bere, fie vodcă, coniac și alte tipuri de tărie (ale căror etichete, chiar dacă nu am reușit să le distingem în totalitate, nu indicau nicidecum mărci de ceai).
Sunt câțiva ani buni în care ne-am obișnuit să auzim de adolescenți care consumă alcool, însă tot mai puțini adulți conștientizează dimensiunea pe care o ia acest fenomen. Și mai puțini sunt cei care iau atitudine, categorie în care, cu regret trebuie să spunem, se înscriu și tot mai mulți dascăli. Indiferența, delăsarea celor mari sunt motivul pentru care am decis să nu le judecăm prea aspru pe copilele care ne-au vizitat la redacție, negre de furie că ne-am permis să publicăm un „asemenea” articol. Nu le judecăm nici pentru atitudine și nici pentru tonul cu care ni s-au adresat. Scopul articolelor noastre (cel care a apărut și cel de față) nu este acela de a ne răfui cu niște copii, ci de a trage un semnal de alarmă în rândul dascălilor și al părinților, deopotrivă de vinovați de lucrurile grave care se petrec chiar sub ochii lor.
„Atât noi, cât și profesorii noștri, considerăm că ne-ați făcut liceul de rușine” – a fost una dintre acuzațiile cu care s-a ales ziarul nostru.
Dacă a face de rușine o instituție de învățământ înseamnă a scoate gunoiul pe care adulții responsabili cu educația copiilor se încăpățânează să-l îndese tot mai mult sub covor, în speranța că nu se vede și nu miroase, atunci, da, ne facem vinovați. Atâta doar, că și noi, cei care semnalăm aceste mizerii, ne rușinăm de rușinea lor.