În timp ce Primăria municipiului Vaslui schimbă aspectul orașului zi de zi, Palatul Administrativ al Județului a rămas ca o pată în peisajul urbanistic. Asta pentru că de 20 de ani, din lipsă de fonduri, sarcina de reabilitare a imobilului a fost pasată, ca la fotbal, între Instituția Prefectului Județului și Consiliul Județean (CJ) Vaslui. De aceea, CJ Vaslui face în prezent o serie de demersuri în vederea trecerii definitive a imobilului din patrimoniul Guvernului în cel al județului, pentru ca, în calitate de proprietar pe veci, să poată accesa fonduri în vederea reabilitării totale a Palatului.
Bogdan RUSU
În anul 1994, Palatul Administrativ, aflat în proprietatea publică a statului, a trecut în administrarea Prefecturii Județului Vaslui. Ulterior, în anul 2008, Instituția Prefectului Județului Vaslui a transmis imobilul în administrarea CJ Vaslui. Motivul a fost simplu: Guvernul nu dispunea de resursele necesare reabilitării Palatului, CJ le avea. Astfel, administrarea imobilului a fost acordată CJ doar pe perioada executării lucrărilor de consolidare. A fost transmis dreptul de administrare doar pentru clădire (suprafață construită – 1.508 mp) și terenul aferent (5.374 mp), mai puțin pentru garaj, depozite, centrala termică și terenul aferent acestora (5110 mp).
Învestirea cu dreptul temporar de administrare asupra imobilului respectiv a fost necesară CJ Vaslui în vederea accesării „Programului pentru prevenirea și managementul riscului la dezastre naturale, componenta B: Reducerea riscului seismic”, derulat prin Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului. Prin includerea în proiect a costurilor lucrărilor de reabilitare și modernizare a clădirii la nivelul cerințelor din documentele standard ale Băncii Mondiale, valoarea totală a investiției s-a modificat, CJ neputând asigura cofinanțarea. Astfel, preluarea adminstrării Palatului de către CJ a fost inutilă. Din cauza lipsei resurselor financiare, Instituția Prefectului Județului Vaslui a solicitat CJ adoptarea unei hotărâri privind emiterea acordului pentru promovarea unei hotărâri de guvern de trecere în administrarea CJ Vaslui a tuturor imobilelor din patrimoniul Palatului Administrativ (garaj, depozite, centrala termică și terenul aferent acestora – 5.110 mp). Această solicitare către Guvern s-a făcut, însă la nivelul județului nu a venit nici un răspuns.
În luna august 2014, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a transmis Comisiei Europene varianta oficială a Programului Operațional Regional (POR) pentru perioada 2014-2020. În urma consultării acestui document, CJ a identificat o posibilă sursă de finanțare pentru lucrările de reabilitare și modernizare a Palatului Administrativ. În baza POR vor fi eligibile pentru finanțare toate tipurile de clădiri publice deținute și ocupate de autoritățile și instituțiile centrale și locale cum ar fi: spitale, clădiri de învățământ, clădiri administrative, policlinici, penitenciare etc., inclusiv spații anexă de păstrare și stocare care au un regim de încălzire /răcire pentru funcționare. Beneficiarii acestei priorități de investiții vor fi autoritățile și instituțiile publice centrale și locale. Cu toate acestea, pentru ca județul Vaslui să poată promova un astfel de proiect, este necesar să dețină titlul de proprietate pentru clădirea care va face obiectul proiectului, inclusiv pentru terenul aferent. Altfel nici nu se poate pune problema redactării unui proiect de reabilitare. De aceea, CJ Vaslui va cere Ministerului Afacerilor Interne, în maxim două săptămâni, să îi transmită în proprietate toate imobilele aflate în patrimoniul Palatului Administrativ.