Est News

Capitalismul ilustrat prin exemplul vacilor

O publicație americană prezintă mecanismul în care funcționează capitalismul în diferite țări ale lumii, folosind exemplul vacilor.

Prezentarea, făcută cu umor de theFederalistPapers.org, simplifică la maximum diferitele modele ale capitalismului în diferite economii, facilitând înțelegerea specificului fiecărei națiuni.

 Așadar, iată modelele de capitalism, explicate folosind exemplul vacilor:

1. Capitalismul tradițional. Ai două vaci. Vinzi o vacă și cumperi un taur. Cireada se mărește și economia crește. La final, vinzi vacile și te retragi din activitate cu aceșit bani.

2. Capitalismul american. Ai două vaci. Vinzi trei dintre ele către compania ta listată pe bursă, folosind scrisori bancare, oferite de cumnatul tău care lucrează în bancă apoi execuți o preschimbare a datoriei în acțiuni cu o ofertă generală asociată, astfel încât să-ți primești toate cele patru vaci înapoi, cu scutiri de taxe pentru cinci vaci. Drepturile de folosire a laptelui pentru cele șase vaci sunt transferate printr-un intermediar către o companie din Insulele Cayman deținută în secret de acționarul majoritar care vinde drepturile pentru laptele tuturor celor șapte vaci înapoi către compania ta listată. Raportul anual arată că firma deține opt vaci, cu o opțiune pentru încă o vacă. Tu vinzi o vacă pentru a cumpăra un nou președinte al Statelor Unite, acțiune în urma căreia rămâi cu nouă vaci. Niciun raport contabil nu însoțește comunicatul de presă. Publicul îți cumpără taurul.

3. Capitalismul australian. Ai două vaci. Vinzi o vacă, iar pe cea de-a doua o forțezi să producă lapte cât de la patru vaci. Ești foarte suprins când vaca moare.

4. Capitalismul francez. Ai două vaci. Faci grevă pentru că vrei să ai trei vaci.

5. Capitalismul japonez. Ai două vaci. Le redesenezi astfel încât acestea să fie de zece ori mai mici și să producă de 20 de ori mai mult lapte. Apoi, creezi desene animate despre vaca inteligentă numite Cowkimon și le promovezi în întreaga lume.

6. Capitalismul german. Ai două vaci. Le supui ingineriilor astfel încât acestea să trăiască 100 de ani, să mănânce o singură dată pe lună și să se mulgă singure.

7. Capitalismul britanic. Ai două vaci. Ambele sunt nebune.

8. Capitalismul canadian. Ai două vaci. Când te gândești la ele, îți dai seama că ele arată mai degrabă ca o pereche de elani – de fapt, așa și este. Una vorbește franceza, cealaltă, engleza. Una se luptă să formeze o nouă țară, cealaltă nu o lasă. Dar ambele joacă hochei pe gheață destul de bine.

9. Capitalismul italian. Ai două vaci, dar nu știi unde sunt. Faci o pauză de prânz.

10.  Capitalismul rusesc. Ai două vaci. Le numeri și afli că ai, de fapt, cinci vaci. Le numeri din nou și afli că ai 42 de vaci. Le mai numeri o dată și vezi că ai 12 vaci. Te oprești din numărat și îți deschizi încă o sticlă de vodcă.

11. Capitalismul elvețian. Ai 5.000 de vaci, însă niciuna nu-ți aparține. Încasezi un comision nesimțit de la alții pentru că le ții.

12. Capitalismul chinez. Ai două vaci. Ai 300 de oameni care le mulg. Declari ocupare totală a forței de muncă, o productivitate sporită a bovinelor și îl arestezi și îl ții în închisoare fără niciun proces de judecată pe jurnalistul care a scris despre numărul vacilor.

13. Capitalismul neo-zeelandez. Ai două vaci. Cea din stânga este cam drăguță…

Sursa: money.ro

Exit mobile version