Ziua de 2 noiembrie a fost una importantă și pentru Anica Nasui, din Șuletea. A mers dis-de-dimineață la vot, așa cum a făcut de când se știe, apoi a mers la biserică, unde părintele i-a citit cununia, după care s-a întors acasă unde familia a așteptat-o pentru a-i sărbători ziua de naștere.
Pe 2 noiembrie, tanti Anica a împlinit 100 de ani. Pe lângă surpriza făcută de copii și nepoți, Anica Nasui a avut și oaspeți neașteptați. Primarul comunei, Ciprian Tamaș, i-a adus o diplomă și un ajutor financiar în valoare de 150 de lei. Și Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Bârlad (CARP) a fost alături de sărbătorită, care de 35 de ani este membră a asociației. Reprezentanții CARP i-au adus flori, sticle cu șampanie, un tort și un plic cu 150 de lei. Emoțiile au fost prea mari pentru Anica Nasui, care a plâns de bucurie. Era prea multă lume în jur și nu știa de ce i se dă atâta atenție.
„N-am vrut să ajung la 100 de ani, dar dacă Dumnezeu a vrut… De ce am trăit așa de mult? Pai eu știu? Poate că m-am căsătorit de tânără. Am luat lucrurile așa cum au venit, când bune, când rele”, a declarat sărbătorita.
Moș Ghiță, soțul Anicăi Nasui s-a prăpădit la 98 de ani. Împreună au trecut peste cele două războaie mondiale, au trăit și cei 50 de ani de comunism. Cel mai greu i-a fost Anicăi Nasui în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când soțul i-a plecat pe front și a fost prizonier în Rusia timp de șapte ani.
„La un moment dat, l-am crezut mort și chiar i-am făcut pomană. Am luptat singură cu greutățile. Am plecat în 1946 în Oltenia, împreună cu oameni din sat ca să fac rost de mâncare și să-mi cresc fetele”, a mai spus Anica Nasui.
Anul acesta a mers la vot fără bărbatul ei. Întotdeauna erau primii în secția de votare. Deși bătrână și neputincioasă (cu toate că n-a fost bolnavă și nu a luat medicamente în viața ei), tanti Anica, ajutată de nepoți a dorit să meargă să voteze la școala din sat. Un exemplu de mamă, soție și bun cetățean.(Mihaela NICULESCU)