Est News

Răceala, gripa si alergia

Distincția dintre răceală, gripă și alergie este deseori dificil de realizat, de vreme ce simptomele inițiale sunt aproape aceleași. Secrețiile nazale, congestia sau disconfortul la înghitire pot să apara în toate cele trei afecțiuni, însa modul în care sunt tratate trebuie să țină cont de natura reală a bolii. Administrarea întâmplătoare a medicamentelor în cazul răcelii, gripei și alergiilor nu face doar tratamentul să fie ineficient, ci agravează totodată simptomele și întarzie vindecarea.

Răceala și gripa sunt cauzate de sute de viruși diferiți. Când unul dintre acești agenți patogeni ajunge în organism, sistemul imunitar reacționează, atacându-l. Astfel apar efectele răspunsului imun, recunoscute prin clasicele simptome de congestie nazală sau tuse.

Germenii care cauzează răceli și gripă sunt contagioși, putând fi transmiși prin strănut, tuse sau o simplă strângere de mână. După două săptămâni, sistemul imunitar reușește să lupte eficient cu virusul, dispărând astfel simptomele specifice.

Alergiile sunt cauzate de hiperactivitatea sistemului imunitar. În cazul lor, organismul confundă anumite substanțe inofensive (precum praful, puful sau polenul) cu agenți patogeni care îi pot pune sănătatea in pericol. Ca urmare, în corp sunt eliberate substanțe chimice (histamine), la fel cum se întampla și în urma contactarii gripei si a răcelii. În consecință, apar congestia nazală (umflarea pasajelor nazale), secrețiile nazale, tusea si strănutul. Alergiile nu sunt contagioase, însă în cazul unor pacienți, acestea pot fi moștenite pe cale ereditară.

Ca regulă generală, simptomele asociate cu gripa și raceala sunt mai severe. În cazul gripei, apare și febra ridicată care durează în medie 3-4 zile, alături de dureri de cap, stări accentuate de oboseală, dureri musculare și disconfort fizic generalizat. Aceste manifestări clinice sunt mult mai rar întalnite la raceala comună.

Alergiile pot cauza lăcrimat excesiv si mancărimi la nivelul organelor de văz, simptome nespecifice gripei si răcelii. Totodată, semnele alergiilor persistă pe toată durata expunerii la alergenul care le produce, pe când răceala și gripa rareori durează mai mult de doua săptămâni.

În cazul răcelilor, simptomele se descriu astfel: febră: rară; dureri de cap: rar întâlnite; dureri corporale ușoare; stări de oboseală și slăbiciune: ocazionale; extenuare: nespecifică; congestie nazală: frecventă; strănut: frecvent; dureri în gât: frecvente; tuse: frecventă; dureri în piept ușoare spre moderate.

Simptomele gripei sunt următoarele: febră: frecventă, în general ridicată, ce durează 3-4 zile; dureri de cap des întalnite; dureri corporale frecvente, deseori severe; stări de oboseală și slăbiciune frecvente, ce pot dura pană la trei săptămâni; extenuare specifică, în primele zile de îmbolnăvire; congestie nazală ocazională; strănut ocazional; dureri în gât rare; tuse frecventă, poate deveni severă; dureri în piept frecvente.

Simptomatologia în alergii este următoarea: dureri de cap rar întâlnite; stări de oboseală și slăbiciune ocazionale; congestie nazală frecventă si persistentă; strănut: frecvent; dureri în gât ocazionale; tuse ocazională; dureri în piept rar întâlnite, cu excepția astmului alergic.

Tratarea gripei, răcelilor și alergiilor

Întrucât sunt afecțiuni distincte cu cauze diferite, gripa, răceala și alergiile necesită fiecare tratament specific. În cazul primelor două, sunt necesare odihna prelungită și suplimentarea aportului de lichide. În gripă, de multe ori se impune repausul la pat, timp de cel puțin 2-3 zile, pentru evitarea efortului fizic, expunerea la frig, curent sau umezealeă (condiții periculoase pentru un organism slăbit).

În gripă se recomandă administrarea de medicamente antiinflamatorii și analgezice (aspirină, acetaminofen sau ibuprofen), pentru ameliorarea febrei și a durerilor musculare. Medicul curant poate prescrise și antivirale, dacș este vorba despre o infecție gripală.

Alergiile se tratează cu antihistaminice (blochează efectele histaminei, substanță care declanșează simptomele de nas înfundat etc.), steroizi nazali (tratează congestia), decongestionante (reduc inflamațiile membranei mucoase a pasajelor nazale) sau imunoterapie (injectarea unei mici cantități a substanței cu rol de alergen, pentru dezvoltarea toleranței organismului la aceasta), conform indicațiilor medicului specialist. O altă componentă importantă a terapiei este evitarea contactului cu alergenii.

Cu toate că simptomele gripei, răcelii ți alergiilor sunt rareori periculoase, ele pot provoca uneori complicații mai grave. De pildă, atât răceala comună, cât și alergia, pot degenera în infectii sinusale sau infecții ale urechii medii. Gripa netratată poate fi un factor de risc pentru bronșită sau pneumonie. Prin urmare, tratamentul corect și prompt trebuie să fie administrat întotdeauna în timp util.

Prevenirea răcelilor, gripei și alergiilor

Deoarece cauzele simptomelor asociate cu raceală, gripă și alergiile sunt diferite, prevenirea lor presupune adoptarea unor strategii diferențiate. Astfel, reducerea riscului declanșării unui episod alergic implică evitarea completă a alergenului, precum polenul, mucegaiul, blana de animale, praful sau unele insecte.

Prevenirea răcelii presupune în principal diminuarea șanselor ca un virus să ajungă în organism și să cauzeze infecăii. Acest lucru poate fi realizat prin spălarea frecventă a mâinilor, izolarea de persoanele care prezintă deja simptome, evitarea aglomerației sau a colectivitaților mari de oameni care sunt un mediu favorabil de răspândire a virușilor, mai ales în perioadele de epidemie și întarirea imunității corpului, printr-o dietă bogată în fructe și legume, sport și odihnă suficientă.

Cea mai importantă formă de prevenire a gripei este vaccinarea antigripală. De ajutor pot fi și produsele fitoterapeutice (echinaceea, de pildă), întrucât stimulează imunitatea nespecifică a organismului și au efecte benefice pe termen lung.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version