Est News

A venit cardul. Ce facem cu el?

Peste 200.000 de vasluieni au primit deja cardul național de asigurat. Acesta reprezintă o inițiativă a Ministerului Sănătății care se vrea a fi cel mai bun instrument de combatere a fraudelor din sistemul sanitar. Din nefericire, acest instrument a fost atât de bine promovat încât simplii cetățeni habar nu au ce trebuie să facă cu acest card.

Tehnic, după primirea cardului de sănătate, asigurații trebuie să se prezinte la medicul de familie pentru activarea și inscripționarea acestuia cu date medicale, pe baza acordului exprimat în scris de către posesor.

“Inițial, pe partea din față a cardul de sănătate sunt inscripționate numele și prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, numărul cardului și data expirării. La prima vizită a medicului de familie, asiguratul își va da acordul sau dezacordul în scris pentru inscripționare următoarelor date opționale: grupa sanguină și RH-ul, bolile cu risc vital de care suferă, bolile cronice de care suferă și dacă dorește să devină donator de organe. Aceste date vor continua să fie actualizate de către medicul de familie, de fiecare dată când îl vizitați. Lipsa inscripționării pe card a unor date medicale vitale poate periclita viața, în special în situațiile de urgență medico-chirurgicale”, ne-a declarat Simona Polak, președintele-director al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Vaslui.

Începând de la 1 ianuarie 2015, se recomandă ca toți asigurații să poarte asupra lor acest card de sănătate. Tot de la această dată, cabinetele medicilor de familie vor fi dotate cu aparate de citire a cardurilor de sănătate. Toate serviciile medicale vor fi efectuate în baza în baza acestui card, inclusiv farmaciile vor pune la dispoziția bolnavilor medicamentele gratuite sau compensate doar prin prezentarea cardului de sănătate. Durata de valabilitate a cardului de sănătate este de cinci ani. (Radu CREȚU)

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version