Farmaciile care au contract cu casele de asigurări de sănătate sunt obligate să aducă, în 24 de ore, medicamentele compensate și gratuite pentru bolile acute care s-au epuizat și în 48 de ore pe cele pentru suferințele cronice, altfel riscă să rămână fără contract, atenționează Ministerul Sănătății.
Reprezentanții Ministerului Sănătății și cei ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au demarat, joi, verificări privind respectarea obligațiilor pe care le au farmaciile care au contract cu casele de asigurări de sănătate. Astfel, timp de o lună, echipe mixte de inspectori vor verifica modul în care se respectă eliberarea medicamentelor compensate și gratuite.
Conform prevederilor legale, farmaciile au obligația de a se aproviziona în mod continuu cu medicamentele care sunt acordate în cadrul sistemului de asigurări de sănătate, cu sau fără contribuție personală, mai precis medicamentele compensate și gratuite.
„În condițiile în care un pacient solicită un medicament prescris de medic, iar farmacia nu are în stoc medicamentele compensate la prețuri mai mici sau egale cu prețul de referință, aceasta are obligația de a se aproviziona în termen de 24 de ore pentru bolile acute și 48 de ore pentru cele cronice. În niciun caz farmacia nu trebuie să propună pacientului un medicament mai scump”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății.
Eliberarea unui medicament care necesită o plată mai mare din parte pacientului se poate realiza în condițiile în care medicul a indicat în prescriptie denumirea comercială a medicamentului sau la solicitarea pacientului.
„Sunt foarte multe situații în care, deși pacienții sunt beneficiari de medicamente compensate 100%, se duc la farmacie și de multe ori farmacia le spune «da, dar nu le avem pe acestea, avem un alt medicament similar ca substanță activă, dar la un alt preț» și diferența trebuie să o suportați dumneavoastră. Vreau să anunț că demarăm practic cea mai amplă acțiune de control pe fiecare farmacie de acest gen”, a spus Bănicioiu.
El a precizat că ministerul a retransmis farmaciilor informații privind toate procedurile și protocoalele care trebuie respectate, iar reprezentanții acestor unități au fost înștiințați de obligativitatea de a asigura medicamentele compensate integral, conform raportării prețului de referință.
Guvernul a aprobat, în ședința de marți, introducerea pe lista medicamentelor compensate și gratuite a 23 de noi produse pentru tratarea unui număr de 29 indicații terapeutice, lista urmând astfel să cuprindă medicamentul cel mai important pentru hepatita B, dar și medicamente pentru boli cardiovasculare, HIV/SIDA sau diabet zaharat.
Sursa: mediafax.ro