În perioada imediat următoare, va debuta campania de vaccinare împotriva poliomelitei a elevilor de la clasele pregătitoare și a II-a. La nivelul județului Vaslui, peste 8.000 de elevi urmează a fi injectați cu un produs despre care nimeni nu știe nimic. Deși acțiunea de vaccinare stă să înceapă, oficialii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, instituția care coordonează campania, nu ne-au putut oferi niciun detaliu referitor la produsul cu care micuții vor fi injectați și, în cazul efectelor adverse, cine își asumă responsabilitatea. Asta pentru că medicul-șef al instituției “este prins în alte proiecte, care trebuie finalizate cât mai repede”. E drept că, spre deosebire de anii anteriori, se cere consimțământul părinților, acordat cu semnătură, însă aceștia trebuie să decidă în necunoștință de cauză. În anumite medii se spune că produsul cu care au fost imunizați până acum copiii împotriva poliomelitei conține aldehidă formică, un copus cu implicații cancerigene. De asemenea, vaccinul mai poate produce șoc anafilactic sau convulsii. Cât de frecvente sunt aceste reacții sau care e rata lor de probabilitate încă nu se știe, întrucât oficialii DSP, cei care ar trebui să facă o minimă informare părinților, par a fi mult prea ocupați. Reporterii Est News nu au reușit încă să afle ce poate fi mai important pentru ei decât cei peste 8.000 de copii care ca mâine vor fi injectați cu un produs care a născut controverse încă de acum 50 de ani.
Roxana CUCU
Radu CREȚU
Luna aceasta în județul Vaslui va începe campania de vaccinare împotriva poliomelitei. Cei care vor beneficia de vaccin sunt copii din clasa pregătitoare, care au împlinit 6 ani și copii de clasa a II-a care au opt ani.
„Campania este programată să se desfășoare pe parcursul acestei luni, însă nu s-a stabilit încă data exactă. La nivel de județ, în acest moment sunt 4.456 copii în clasa pregătitoare și 3.747 în clasa a II-a”, ne-a declarat Mihaela Topliceanu, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui.
Cam la asta se rezumă toate informațiile pe care le poate da publicității DSP, prin reprezentanții săi. Reporterii Est News au încercat să afle cum se va desfășura, efectiv, campania de vaccinare, însă fără succes. Purtătorul de cuvânt al instituției a transmis solicitarea lor medicului-șef, care însă nu a putut oferi niciun răspuns întrucât “este ocupată cu alte proiecte, care trebuie finalizate cât mai rapid”, după cum ne-a transmis Mihaela Topliceanu.
Deși data injectării propriu-zise nu a fost încă stabilită, campania de vaccinare a început, totuși. Tutorii micuților sunt puși să semneze că sunt de acord ca micuții pe care îi reprezintă legal să fie imunizați împotriva poliomelitei, însă fă a li se furniza nicio informație referitoare la produs sau la posibilele riscuri.
“M-a întrebat doamna învățătoare dacă semnez să-mi vaccineze nepoata. Am întrebat cu ce o vaccinează și mi-a spus că e pentru poliomelită. Mai mult nu a știut să-mi spună și cred că nu e treaba ei să știe. Părinții (nepoatei – n.r.) sunt plecați la muncă, în Spania. Dacă Doamne ferește pățește copilul ceva, ce le zic eu? Eu sunt bătrână, și pe noi ne vaccinau la școală, dar la câte auzi în ziua de azi nu știi ce să zici”, ne-a declarat Maria Cojocaru, bunica unei fetițe de șapte ani.
Campaniile de vaccinare, un fel de “Crede și nu cerceta!”
Din precauție, bătrâna a întrebat, totuși, cum se cheamă vaccinul, în speranța că poate părinții copilului dețin mai multe informații.
“Doamna învățătoare mi-a spus să întreb la medicul de familie, că ea nu știe nici asta. Știu că în anii trecuți se vorbea despre vaccinarea fetițelor împotriva cancerului de col uterin încă de la 12 ani și că acele vaccinuri nu erau tocmai bune. Încă nu am semnat, încerc să aflu ce e cu vaccinul ăsta”, a mai spus Maria Cojocaru.
Într-adevăr, campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin se tot încearcă într-un mod hăirupist încă din 2008, când au fost achiziționate vaccinuri de peste 23 de milioane de euro, care au expirat în depozitele direcțiilor de sănătate publică. Testele clinice au arătat că cele două produse împotriva cancerului de col uterin – Silgard și Cervarix – au foarte multe efecte secundare, începând de la o simplă cefalee și ajungând până la infertilitate, paralizie parțială sau toată și chiar deces. În SUA s-au raportat câteva zeci de decese, motiv pentru care folosirea produsului Silgard a fost intrzisă în unele state. După Austria, în 2008, și Japonia a renunțat, anul trecut, la acest vaccin și se pare că-i vor urma alte state din Europa Centrală și de Est. Cu toate acestea, în mod absolut inexplicabil, reprezentanții Ministerului Sănătății încă insistă asupra campaniei de vaccinare cu aceste produse controversate.
O boală despre care nu se știe nimic și un vaccin controversat
Se spune că poliomielita este o boală infecțioasă foarte contagioasă, care distruge sistemul nervos, cauzând în unele cazuri paralizie. Transmiterea poliovirusului apare prin neglijarea spălării mâinilor sau consumului de apă și mâncare contaminată. Poliomielita este răspândită prin contact persoană – la – persoană. Când un copil este infectat cu virusul polio sălbatic, virusul pătrunde în organism prin gura și se multiplică în intestin. Acesta este apoi eliberat în mediu prin fecale. Răspândirea este rapidă într-o comunitate, mai ales in situații de igienă precară (mizerie, absența apei potabile și a canalizării).
Produsul pentru imunizare se numește Vaccinul folosit este numit Imovax Polio și este fabricat de către Sanofi Pasteur. Teoretic, acesta conține trei tipuri de virus poliomielitic inactivat, cultivat pe celule vero, care provin din rinichi de maimuțe africane verzi, de la care s-ar părea ca a ajuns SIDA la om. Mai conține conține adjuvanți și alte componente: 2-fenoxietanol; etanol; aldehidă formică – despre care se spune că este cancerigenă; vitamine; glucoză; polisorbat 80, aminoacizi și acid clorhidric sau puțin hidroxid de sodiu pentru ajustarea PH-ului.
Efecte adverse: edem Quinke, șoc anafilactic la unul din compușii din vaccin, convulsii asociate sau nu cu febră în ziua următoare, parestezii în special la membrele inferioare survenite la două săptămâni după vaccinare, agitatie, somnolență și iritabilitate în primele ore după vaccin care regresează repede.
Vaccinul antipolio este incriminat ca fiind cancerigen, fiind implicat în în multiple forme de cancer (mezotelioame, limfoame, osteosarcoame etc.)
În prezent, se știe că inducția cancerului este un fenomen care pornește de la o singura celulă și că o singură unitate functională de ADN străin în genomul celulei-gazdă poate induce transformarea celulară malignă. O confirmare a acestor adevăruri este descoperirea, în anul 1960, a virusului SV40 (Simian Virus 40) în vaccinul anti- polio oral “Sabin”, preparat cu virus viu. Ulterior, s-a descoperit că și vaccinul anti-polio “Salk” (varianta cu virus inactivat, administrat pe cale injectabilă) este contaminat, deoarece virusul a supraviețuit formaldehidei folosite pentru inactivare. Cercetătorii americani Sweet și Hilleman de la Merck Institute for Therapeutic Research, care au făcut descoperirea, afirmă că toate cele trei tulpini de virus polio vaccinal au fost găsite infestate. Virusul SV 40 provine din rinichiul maimuței verde din Africa, pe care s-a cultivat, dintotdeauna, vaccinul anti-polio. Confirmarea rolului oncogen al acestui virus a venit în momentul în care genomul viral SV40 a fost descoperit în tumori maligne diverse ale adulților injectați cu vaccinul anti-polio în copilarie: mezotelioame, 3 limfoame,18 limfoame non-hodgkiniene, 26 tumori cerebrale, 8 osteosarcoame, 6 tumori maxilo-faciale.