Est News

Vieți mutilate de legea pumnului

Una din trei femei e victimă a violenței domestice, arată statisticile. Lovite, batjocorite și umilite, persoanele care cad pradă acestui fenomen sunt în general femeile și copiii. Marcate pe viață, cu urme adânci lăsate atât pe trup cât și în suflet, unele au curajul să lase totul în urmă și s-o ia de la capăt, în timp ce altele rămân pradă celor cărora le-au jurat credință veșnică.

Roxana NĂSTASĂ

Violența familială nu mai este de mult o noutate nici pentru societatea civilă, nici pentru instituțiile statului. E o realitate de zi cu zi și de o gravitate dramatică, iar consecințele sunt negative asupra stării de sănătate fizică, mentală și socială a celor implicați. Fiecare a șasea femeie de la oraș și fiecare a șaptea de la sat au fost cel puțin o dată în viață supuse violenței în familie, arată un studiu național.

În județul Vaslui, acest fenomen este în continuă creștere. Drept mărturie stau infracțiunile privind violența în familie înregistrate la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vaslui, care sunt în creștere de la an la an, precum și creșterea numărului de persoane care apelează la Centrul de Urgență pentru Victimele Violenței în Familie din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui.

Nu mai luăm în calcul sutele de persoane care nu sesizează nici Poliția și nici nu părăsesc domiciliul conjugal, apelând la ajutorul oferit în centrele din cadrul DGASPC.

Numai în primele nouă luni ale anului, în județ, conform reprezentanților IPJ Vaslui, s-au înregistrat 671 de infracțiuni privind violența în familie, dintre care două omoruri, două tentative de omor, o infracțiune de loviri cauzatoare de moarte, 316 loviri sau alte violențe.

Principala cauză a comiterii acestora, spun reprezentanții IPJ, este consumul de alcool. “Infracțiunile sunt comise în general pe fondul apariției unor neînțelegeri generate fie de stări conflictuale existente pe fondul geloziei, al infidelității, fie nemulțumiri generate de distribuția rolurilor în gospodărie. Cauza principală care generează comportamentul agresiv este consumul exagerat de băuturi alcoolice de către autor, și, în multe situații, și de către victime” a declarat Mihaela Ștraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

Gura lumii, bat-o vina!

Teama de soț, teama de gura lumii, situația financiară precară fac pe cele mai multe dintre femei să nu-i părăsească pe cei care, zilnic, le oferă lor și copiilor lor câte o „porție” de lovituri și vorbe urâte. S-au obișnuit așa și îndură crezând că nu sunt în stare s-o ia de la capăt. Așa a crezut și Carmen, o femeie în vârstă de 32 de ani, care a fost victima violenței în familie. Problemele ei au început la doar doi ani de la căsătorie. Soțul ei și-a pierdut locul de muncă și a început să-și înece amarul în alcool și de atunci a început calvarul.

„Mă bătea cu pumnii și picioare unde nimerea. De la orice. Dădea în mine ca într-un sac de box. Mă rugam să adoarmă, iar după ce se întâmpla asta rămâneam cu dureri groaznice și plângeam până dimineață. A doua zi, eu eram vânătă toată, cu dureri cumplite, iar el se purta ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat” a povestit aceasta.

Îl ierta și mergea mai departe, fără să meargă la medic, fără să anunțe Poliția și fără să-și ia inima în dinți să plece.

“Am tăcut și am răbdat pentru că nu voiam să intru în gura lumii. Mama îmi spunea și ea tot timpul că trebuie să rămâi lângă bărbat și la bine și la greu și am ascultat-o. Plus de asta nici nu știam încotro să plec, unde să mă duc” a mai spus femeia.

Așa au trecut trei ani de suferință, trei ani în care aproape zilnic Carmen a îndurat pumni și picioare. După atâta amar de vreme în care viața i-a fost un chin, femeia a primit o ofertă de muncă la Londra. A plecat și de atunci i s-au schimbat atât viața, cât și percepțile. A lăsat la o parte gura lumii și a divorțat.

Carmen este însă un caz fericit. Foarte puține sunt femeile care după ani de căsnicie și copii la miloc au curajul să plece și s-o ia de la capăt.

Asistență pentru victimele violenței în familie

Pentru persoanele care nu știu, există un Centru de Urgență pentru Victimele Violenței în Familie, aflat în subordinea DGASPC, care are scopul de a preveni și combate violența în familie. Acest centru asigură gratuit, pe o perioadă determinată, asistență familială, atât mamei, cât și copilului aflat în îngrijirea acesteia, asistență medicală, iar atunci cand situatia o cere, hrană, cazare, consiliere psihologică și consiliere juridică. Sesizarea cazurilor se poate face pe linia TEL VERDE – serviciu disponibil non-stop, fie de către organele de poliție sau jandarmi sau alte instituții implicate în prevenirea și combaterea violenței în familie, fie de către victime sau rudele ori cunostințele acestora.

Potrivit Ordinului 383/2004, prin care se aprobă standarele de calitate pentru serviciile sociale din centrele pentru adăpostirea victimelor violenței domestice, găzduirea în adăpost se face pentru o perioadă determinată cuprinsă între șapte și 60 de zile, cu posibilitate de prelungire până la 90 de zile, iar în situațiile exceptionale până la 180 de zile.

Anul acesta, conform reprezentanților DGASPC Vaslui au intrat în Centrul de Urgență pentru Victimele Violenței în Familie din cadrul instituției, 138 de femei și copii în primele zece luni ale anului, spre deosebire de anul trecut când au intrat mult mai puțini, 103 în 12 luni.

„Oprește violența în casa ta!”

Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui, în colaborare cu DGASPC Vaslui derulează în perioada 10 noiembrie – 10 decembrie 2014, campania de prevenire a violenței intrafamiliale „Oprește violența din casa ta!”. Prin aceasta se urmărește informarea populației cu privire la măsurile pe care trebuie să le cunoască și să le adopte pentru prevenirea acestui tip de violență.

Mesajul campaniei va fi transmis atât prin intermediul principalelor canale de informare în masă, cât și în cadrul întâlnirilor pe care polițiștii le vor avea cu grupurile țintă. Astfel, pe parcursul campaniei vor avea loc întâlniri cu elevi din unități de învățământ din municipiile Vaslui, Bârlad și Huși, precum și personalul unor firme cu un număr mare de angajate în cadrul cărora polițiștii vor oferi sfaturi utile pentru prevenirea violenței intrafamiliale. Totodată, mesajul campaniei va fi transmis și prin organizarea de acțiuni de informare în locuri publice.

Mituri despre violență

Nu este ceva grav, e doar o ciondăneală!

Există o diferență clară între ceartă și violență: în timp ce în ceartă oricare din cei doi poate „câștiga”, în cazul violenței va câștiga întotdeauna cel mai puternic.

Violența se întâmplă numai în familiile sărace sau cu nivel scăzut de educație!

Toate cercetările arată că frecvența și gradul de manifestare a violenței nu depind nici de situația materială și socială, nici de educație. Violența se manifestă și în familiile considerate „bune”.

Violența domestică este o problema personală, nimeni nu ar trebui să se amestece!

Rezolvarea problemelor prin violență este un model care se transmite și la copii care, când vor deveni adulți, vor deveni fie victime, fie agresori. În plus, violența domestică nu afectează numai membrii familiei, ci și rudele și apropiații lor, deci întreaga comunitate.

Femeile provoacă violența și o merită!

Violența nu este o soluție pentru rezolvarea problemelor! Bărbații nu au nici un drept să lovească o femeie sau s-o abuzeze în vreun alt fel, indiferent de motiv!

De fapt, femeilor le place să trăiască în aceste relații violente, altfel ar pleca!

Sunt foarte multe alte explicații și motive pentru care femeile nu își părăsesc partenerul (lipsa mijloacelor financiare, rușinea, frica, copiii, etc.)

Bărbații sunt violenți pentru că au fost abuzați/maltratați în copilărie ori provin din familii violente.

Deși unii bărbații violenți au suferit abuzuri în copilărie, nu toți, devenind adulți, ajung abuzatori.

Bărbații abuzează femeile pentru că nu cunosc alt mod de a-și exprima emoțiile.

Realitatea infirmă această idee, printre altele cu comportamentul abuzatorului din așa-zisa „fază de miere”, care urmează de obicei episodului de violență. În această perioadă, bărbatul regretă și cere iertare, promițându-i partenerei că nu se va mai întâmpla, îi face daruri și diverse atenții cu care să o convingă de bunele lui intenții.

Alcoolul, stresul și bolile psihice sunt principalele cauze ale violenței domestice.

Realitatea arată că nu în toate cazurile de violență agresorul suferă de boli psihice sau este sub influența alcoolului. Uneori, acesta consumă alcool după agresiune, ca să „uite de supărare”.

Violența se va opri odată și-odată!

Odată ciclul violenței pornit, studiile au arătat că sunt realmente foarte puține șanse ca acesta să se oprească. Dacă agresorul nu-și dorește cu adevărat să-și rezolve problemele, victima trebuie să înțeleagă că ea nu îi poate rezolva problemele și că, dacă amână prea mult ieșirea din mediul violent, va fi prea târziu.

Chiar dacă partenerul este violent, copiii au nevoie de un tată.

Într-o relație violentă nu are de suferit numai femeia, ci și copiii. În majoritatea cazurilor, copiii vor avea mai multe probleme (devin violenți, fug de acasă, renunță la școală, se simt vinovați că părinții lor nu se înțeleg) decât cei care cresc fără tată.

Bărbații devin violenți când își pierd cumpătul.

Aceasta nu explică numeroasele cazuri în care femeile au fost bătute cu cruzime ore sau zile în șir, nici situațiile în care bărbatul vine acasă hotărât deja să-și bată partenera (când „caută nod în papură”).

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)
Exit mobile version