Se spune că muzica purifică sufletul de praful vieții contidiene. Dorind să ne convingem de veridicitatea acestei zicale, am stat de vorbă cu responsabilul trofeelor și premiilor naționale și internaționale aduse la Vaslui de micii artiști de la Palatul Copiilor Vaslui. Nimeni altul decât profesorul de canto, Alin Bulboacă, cel care și-a pus amprenta pe tot ceea ce înseamnă talent în materie de muzică ușoară la Vaslui. Am aflat astfel o sumedenie de lucruri noi, lucruri care ne-au luminat sufletul și ne-au dat credința că dacă muncești și îți place ceea ce faci, nu ai cum să nu reușești. Acesta a fost principiul după care s-a ghidat regele de la Palat: „Fac ce îmi place și am ajuns unde am vrut”, spune el cu mândrie.
Roxana NĂSTASĂ
Alin Bulboacă este profesor de muzică ușoară la Palatul Copiilor Vaslui din anul 2008 și face ceea ce și-a dorit de mic copil. Are 33 de ani și se poate mândri deja cu foarte multe realizări, cea mai mare importantă fiind Trofeul Mamaia Copiilor 2012, pe care l-a obținut cu grupul “Melody”.
Talentul pentru muzică nu l-a moștenit din familie, însă la șase ani părinții l-au dus la Palatul Copiilor, să învețe să cânte la acordeon, la maestrul Constantin Didilescu, singurul profesor din oraș la acel moment.
“La șase ani, părinții m-au dus la Didilescu, unde am început cu acordeonul. Acolo aveam deja un văr mai mare cu doi ani, care acum e profesor universitar la Conservator. Talentul nu-l moștenesc de la nimeni. Doar rude îndepărtate de-or fi avut legături cu muzica, dar părinții, bunicii, nu” a spus acesta.
Alin a urmat Liceul de Artă “Octav Băncilă” din Iași, părinții săi făcând eforturi deosebite să-l țină, din cauza situației financiare deloc înfloritoare, povestește acesta. După ce a terminat liceul în ’98 a început să lucreze ca profesor necalificat la Vaslui, până în 2004, timp în care a urmat și Facultatea de Arte “George Enescu” din Iași, făcând naveta timp de patru ani.
“Am lucrat ca profesor necalificat la Vaslui și am făcut și facultatea la Iași, făcând naveta patru ani. Nu-mi mai trebuie. Am făcut-o însă să pot să mă întrețin” a mai povestit el.
Obișnuit fiind de mic cu munca și cu greul, a luptat din greu an de an și a schimbat diverse locuri de muncă, reușind astăzi să fie “omul potrivit la locul potrivit”.
“Am aproximativ 15 ani de când lucrez, din care șapte sau opt ani sunt de muzică ușoară. Am lucrat și la Școala nr. 8 și la Școala nr. 6, am avut și perioade mai frumoase și mai puțin frumoase, însă acum nu aș putea pleca în altă parte. Fac ceea ce îmi place și am ajuns unde am vrut”, a mai spus Alin Bulboacă.
Munca, pasiunea și răbdarea au fost ingredientele principale pe care profesorul de canto vasluian le-a folosit pentru reușita sa. Convins fiind că dacă muncești și faci ceea ce îți place, nu ai cum să nu reușești, Alin Bulboacă a reușit în final să facă ce a visat. “Dacă muncești, ai răbdare și îți place ceea ce faci, nu ai cum să nu reușești. Ai nevoie de toate astea să ajungi la un nivel înalt. Fără muncă nu se face nimic. Și eu mă enervam la început, nu aveam răbdare, dar mai apoi lucrurile s-au schimbat” a mai declarat acesta.
A cutreierat astfel toată țara, a mers și peste hotare la concursuri și festivaluri și a obținut zeci de diplome, medalii și trofee pe care le-a expus cu drag în locul în care-și petrece cea mai mare parte din timp: în garajul nou construit al Palatului Copiilor. Acolo, împreună cu instrumente de tot felul, toate puse la locul lor îi așteaptă pe copii să facă muzică. Nici în week-enduri nu lipsește din locul său de suflet. Merge cu cei mici la concursuri și le este înainte de toate, prieten, considerând că înțelegerea cu copiii și părinții acestora este cea mai importantă.
În prezent, are aproximativ 70 de copii înscriși, de 25 dintre ei fiind convins că pot face performanță. Este mulțumit mai ales de faptul că Vasluiul are un cuvânt de zis în muzica ușoară pentru copii.
„Deși Vaslui e un oraș sărăcăcios, asta nu se vede pe scenă. Nu se fac diferențe. Oricum în Moldova sunt cei mai buni copii” a punctat el.
Deși pe mulți dintre copii părinții îi duc la muzică la el doar pentru a avea o activitate sau pentru a se obișnui mai ușor cu un colectiv, pe parcurs lucrurile se schimbă.
„E lege. Toți vor să le găsească la început o activitate copiilor, dar pe parcurs vor altceva. Vor ca aceștia să evolueze, vor mai mult”.
De un lucru e convins însă căutătorul și șlefuitorul de talente vasluian, acela că din muzică, orice copil are de câștigat. “ Din muzică toți copiii au de câștigat. Se manifestă altfel aici, ajung să-și stăpânească emoțiile mai bine și acest lucru îi ajută ulterior, cresc frumos, li se dezvoltă sensibilitatea și cunosc oameni noi și lucruri noi mergând la concursuri și spectacole”.
Un copil care își dorește să cânte sub îndrumarea profesorului de canto Alin Bulboacă trebuie să treacă mai întâi de o testare ritmico-melodică, adică să cânte ceva accapella, după care îi este verificat auzul muzical, iar cea din urmă etapă presupune verificarea ritmică. Abia după ce trece de aceste trei etape, copilul va putea să participle la orele de muzică de la Palatul Copiilor.
Alin Bulboacă a reușit să aducă la Vaslui preselecțiile zonale Mamaia Copiilor, începând de anul viitor. Dacă până acum acestea aveau loc la Iași și Bacău, se pare că profesorul vasluian a reușit să scoată Bacăul din listă și să pună în loc Vasluiul.
„Am reușit să aduc la Vaslui preselecțiile zonale Mamaia Copiilor. De anul ce vine, acestea se vor desfășura la Vaslui și vor avea loc în jur de 25 martie. Am înlăturat Bacăul și i-am luat locul, lucru care mă bucură enorm” a mai spus Alin.