Românii și-au alex președintele pentru următorii cinci ani. Acesta este Klaus Iohannis. La nivelul județului Vaslui, conform numătorilor paralele efectuate de partidele politice, se pare că Victor Ponta nu ar fi depășit 60%, lucru care se traduce printr-un rezultat istoric în contul dreptei
Bogdan RUSU
Până la închiderea ediției, Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui nu finalizase numărătoarea voturilor. Conform sondajelor de tip exit-poll, rezultatele obținute de cei doi candidați pentru funcția supremă sunt foarte apropiate. Aseară, unii estimau că Victor Ponta ar deține peste 50% din voturi, alții că acestea sunt ale lui Klaus Iohannis. Cele mai mari diferențe între cei doi candidați în exit-poll-uri au fost aproape trei procente, însă la numărătoase nu se puseseră încă voturile din diaspora.
La nivelul județului Vaslui, conform numătorilor paralele efectuate de partidele politice, se pare că Victor Ponta nu ar fi depășit 60%, lucru care se traduce printr-un rezultat istoric în contul dreptei.
La final de alegeri, în general, liderii partidelor cu interese politice sunt rezervați. “Deocamdata suntem în faza de numărare a voturilor, de securizare, după asta vom discuta”, ne-a declarat deputatul liberal Florin Ciurariu. Menținonăm că deputatul Ciurariu a răspuns la telefon, în timp ce Dumitru Buzatu a preferat să nu ofere publicității nici un punct de vedere din partea PSD Vaslui.
Liderii politici au votat pentru… schimbare
Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, a declarat în mai multe rânduri că țara noastră are nevoie de o schimbare, de un președinte tânăr care poate asigura țării un climat de normalitate.
Aceleași declarații din partea ACL, dar cu altă formă: „Am votat pentru un președinte care știe să facă lucrurile bine. Țara noastră are nevoie de o schimbare și în primul tur oamenii au dat semnalul că sunt pregătiți pentru această schimbare”, a declarat senatorul Dan Marian, președintele PDL Vaslui.
La rândul său, liderul județean al liberalilor, deputatul Florin Ciurariu, a precizat că votul de la aceste alegeri este unul esențial pentru țara noastră. Menționăm că și Ciurariu, la fel ca Marian și alții au fost parlamentari ani la rând, însă proiecte concrete (care să implice Vasluiul) de a crea o Românie a lucrului bine făcut nu au existat. Nici PSD nu a făcut însă asta…
„Aceste alegeri sunt foarte importante pentru noi. La 25 de ani de la Revoluția din 1989 este momentul ca toți românii să voteze pentru o binemeritată schimbare. Am votat un președinte care le poate oferi cetățenilor garanția că sunt respectați în țara lor”, a spus Ciurariu.
Liberalul Corneliu Bichineț, adjunctul șefului Consiliului Județean Vaslui, sigur pe sine și-a păstrat convingerile până la final (ora 21). Reamintim că din dimineața zilei de 16 noiembrie, vicepreședintele CJ a estimat că „pe țară, Iohannis, care va fi câștigătorul, va cumula 52,3%, iar pe județul Vaslui 41%”.
În mod ciudat, Corneliu Bichineț la primul tur de scrutin a intuit, aproape matematic, rezultatul alegerilor.
Turul unu, tura doi. Probeleme la vot
La finele turului al doilea de scrutin, 52% (adică 195.313) din vasluieni au fost prezenți în secțiile de votare. Comparativ, la alegrile din primul tur de scrutin de duminică, 2 noiembrie, prezența la vot a fost de 46,65%, cu mai bine de 3% în minus. Dacă în primul tur au votat 172.225 de locuitori ai județului Vaslui dintr-un total de 375.603 de persoane cu drept de vot, din care 90.111 de persoane cu Victor Ponta și 35.935 pe Klaus Iohannis, la această oră nici măcar autoritățile nu au habar cine le va conduce.
Dacă în primul tur de scrutin nu a fost marcat de evenimente deosebite, de această dată, Alianța Creștin Liberală (ACL) Vaslui a depus, la Biroul Electoral Județean (BEJ) o plângere în care reclama faptul că reprezentantul Partidului Social Democrat (PSD) în BEJ a trimis tuturor președinților secțiilor de votare din județ un SMS, prin care le cerea să nu ofere informații reprezentanților ACL cu privire la numărul persoanelor care au votat pe liste suplimentare.„Nu știm prin ce metodă reprezentantul PSD în BEJ a făcut rost de numerele de telefon ale președinților celor 516 secții de votare din județ și le-a trimis acestora mesaje prin care le cerea să nu le dea celor de la ACL informații cu privire la numărul cetățenilor care au votat pe liste suplimentare. Este foarte grav faptul că niște numere cu caracter special, alocate de Serviciul de Telecomunicații Speciale, au ajuns în posesia unui membru PSD. Este un abuz care trebuie sancționat de organele în drept”, a declarat duminică, pentru AGERPRES, co-președintele ACL Vaslui, deputatul Florin Ciurariu.În urma acestui incident, reprezentanții ACL au depus și o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui. De asemenea, în comuna Miclești, un bărbat a fost amendat de jandarmul care asigura liniștea și ordinea publică într-o secție de votare cu 300 de lei, după ce a făcut scandal în interiorul secției.
Membrii trupei 3 Sud-Est au votat la Bârlad
Bârlădenii cu drept de vot au decis că este momentul să-și exprime opinia cu privire la viitorul președinte al țării. De exemplu, până la ora 18, în secțiile de vot din oraș la care în primul tur s-au prezentat în jur de 400 de persoane, ieri aproape 600 utilizaseră deja ștampila până la ora respectivă.
Asemănătoare a fost și situația celor care au solicitat urna mobilă. Dacă în urmă cu două săptămâni, la Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” urna mobilă fusese solicitată de 136 de persoane internate, astăzi 182 și-au exprimat dorința de a vota. În afara de pacienții spitalului, urna mobilă a mers la domiciliul unor persoane aflate în imposibilitatea de a se deplasa. ”Ne-am așteptat la acest lucru încă de acum două săptămâni, când mai multe persoane ne-au anunțat că vor solicita urna mobilă, deoarece nu au știut de prima dată despre acest lucru”, ne-a declarat președintele unei secții de vot din oraș.
Turul al doilea de scrutin de la Bârlad s-a bucurat și de accente … dance: membrii cunoscutei trupe „3 Sud-Est” au votat la Bârlad. Cei trei băieți, care mergeau în Republica Moldova, unde erau așteptați să susțină un concert, și-au făcut datoria cetățeanească de a opri și de a-și exercitat dreptul de vot înainte de a părăsi granițele țării. Ei au votat la una din secțiile de votare ale Școlii nr. 12. (Roxana CUCU)