S-a spart buba în lumea bisericească din județul Vaslui. Pentru prima dată, un preot rupe tăcerea, având curajul să dea în vileag mizeriile de sub covorul Episcopiei Hușilor. Sorin Chirvase, preotul paroh de Biserica Sf. Spiridon din Bârlad, a făcut la finalul slujbei de ieri o spovedanie cutremurătoare în fața a zeci de oameni care au asistat la Liturghia de duminică. Oamenii au avut prilejul de a afla, în premieră din gura unui slujitor al Domnului, cum mai-marii săi au transformat Biserica într-un SRL în care câștigul, banii, avuția – exact ceea ce condamnă Cartea Sfântă – au ajuns literă de lege pentru slujitorii Bisericii Ortodoxe din România. Cum șpaga, interesele, orgoliile sunt, în rândul preoțimii, lucruri la fel de obișnuite ca în oricare cerc mizerabil al societății.
Simona MIHĂILĂ
Roxana CUCU
Toate acestea s-au desfășurat pe fodul unei decizii luate recent de Episcopia Hușilor, aceea de a transfera la țară trei preoți din Bârlad: Sorin Chirvase de la Sf. Spiridon în comuna Voinești, Teofil Ștefănică și Ciprian Tacu de la Biserica Domnească, în Orgoiești și, respectiv, Pogana.
La finalul slujbei de ieri, în loc de obișnuita cuvântare, preotul Sorin Chirvase a făcut acest anunț, care a căzut ca un trăznet pe capul oamenilor aflați în biserică. Preotul este unul iubit de către enoriași, legătura lor născându-se încă de când slujea alături de tatăl său, preotul Ioan Chirvase.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=I_p0EclmQXY&w=560&h=315]
Cu gura căscată, oamenii au aflat cum motivul incredibil al acestui transfer sunt banii: o datorie de 25.000 de lei pe care parohia o are față de Episcopia Hușilor. Suma provine de la numărul mult prea mare de cărți, calendare și lumânări, pe care mai-marii de la Episcopie le-a trimis spre vânzare parohiei. Este de notorietate faptul că bisericilor li se bagă pe gât tot felul de produse pe care trebuie să le plătească, fără ca celor de la conducerea Episcopiei să le pese dacă oamenii vor sau nu să le cumpere. Din pământ, din iarbă verde, preoții trebuie să scoată banii și să-i pună la dispoziția șefilor din Biserică.
Preotul a dezvăluit și condițiile în care tatăl său ar fi putut rămâne preot și astăzi dacă dădea bani: „Tata s-a plâns protopopului (Vasile Lăiu – n.r.): «Ar fi trebuit să mă mai lase câteva luni, un an, să termin ce am început aici, să sfințesc și să fiu și eu mulțumit». Vă spun acum un lucru pe care nu l-am spus la nimeni. În momentul acela, a zis protopopul: «Du-te și dă-i 20.000 euro episcopului și te lasă acolo până mori»„.
Preotul Chirvase a spus că a fost avertizat ca, în maximum trei săptămâni, să plece din parohia Sf. Spiridon, în caz contrar va fi caterisit: „Am spus adevărul. Indiferent de ce se va întâmpla, eu mă voi simți liber!”
Preotul le-a dezvăluit enoriașilor câte nedreptăți a trebuit să îndure ca să rămână în toți acești ani în parohie, printre care și izgonirea lui din casa parohială. Atunci s-a văzut pus în situația de a cere un termen de trei-patru ani, pentru a avea timp să strângă banii necesari achiziționării unei locuințe, cerere care i-a fost aprobată, însă lucrurile nu aveau să rămână așa.
„Toți banii strânși la biserica asta, sunt aici, în pereții ăștia. Tata nu și-a făcut vilă, cum și-au făcut alții. După câteva luni, a venit părintele Dănuț (n.r. Dolțu) și i-am spus protopopului că am aprobare de la episcopie să mai stau trei ani. Atunci m-a întrebat: «Ai scris?» I-am zis că nu am scris, dar am cuvântul unui episcop care valorează mai mult decât scrisul. Am tăcut. Am plecat”, a mai spus preotul Chirvase.
Preotul Chirvase nu l-a menajat nici pe episcopul Corneliu Bârlădeanu, cel care i-a dat mari emoții cu ocazia unei mese praznicale, organizată cu ocazia sărbătoririi hramului bisericii. Episcopul s-a arătat nemulțumit de organizare și a plecat, urmând ca peste ceva timp să-i adreseze cuvintele: „Nu te-oi uita, câte zile oi avea, că ți-ai bătut joc de mine!”
Enoriașii de la Sf. Spiridon s-au arătat scandalizați de toate aceste dezvăluiri. Ei au spus că nu vor permite niciodată ca preotul lor de suflet să plece și că vor cere explicații atât protopopului Vasile Lăiu cât și episcopului Corneliu Bârlădeanu.
„Nu-l vom lăsa pe părintele Chirvase să plece. Dacă va fi nevoie, vom închide ușile bisericii. Biserica este a noastră, nu a altora”.
Protopopul Lăiu către ziarist: „Ești un nesimțit”
Dacă la Sf. Spiridon enoriașii au aflat de la preot vestea transferului, la Biserica Domnească, multă lume știa de cu o zi înainte că cei doi preoți – Teofil Ștefănică și Ciprian Tacu – au fost înlocuiți.
Oamenii nu au putut nici măcar să asculte slujba oficiată de noii parohi. Au ieșit în fața bisericii în semn de protest și s-au postat neclintiți acolo în așteptarea protopopului Vasile Lăiu, despre care știau că va veni pentru a-i instala oficial pe preoții nou-veniți. Enoriașii erau hotărâți să-i ceară socoteală acestuia pentru indiferența cu care a primit decizia Episcopiei Hușilor și pentru obediența pe care o manifestă față de această instituție chiar și atunci când interesul general al enoriașilor contravine voinței mai-marilor Bisericii.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=6nMfnsu85MM&w=560&h=315]
Oamenii nici nu vor să audă că ar putea rămâne fără duhovnicii lor, în special fără preotul Teofil Ștefănică și consideră că decizia forurilor bisericești este un afront adus în primul rând credincioșilor, o bătaie de joc la adresa legăturii de încredere care s-a creat între enoriași și preot.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=HiP8UwVxlRI&w=560&h=315]
“Noi suntem Biserica! Credincioșii sunt cei care susțin Biserica. Din contribuțiile noastre se plătesc toate, așa că pe noi trebuie să ne întrebe atunci când se fac asemenea mutări. Nu vom mai da niciun ban la biserică dacă nu ne lasă preotul nostru. Vom asista la slujbă la alte biserici, dar bani la Domneasca nu vom mai da. Așa cum nu vom mai da bani la biserică, deloc” spune un enoriaș.
„Își bat joc de sufletul nostru, de relația sufletească dintre noi și preoții noștri. Noi ne-am apropiat de Dumnezeu datorită părintelui Ștefănică. Este un om blajin, înțelegător, așa cum era și tatăl lui când slujea aici. Dacă îl mută de aici, ne calcă pe noi în picioare. Nu mai avem de ce să venim la biserică”, spune altul.
Se pare că vestea transferului a fost o reală lovitură pentru preotul Ștefănică. Oamenii au aflat că ar fi suferit o criză de inimă și că acum se află internat în spital. Unii au reușit să intre în contact telefonic cu soția sa, însă aceasta nu a vrut să comenteze nimic și i-a îndemnat pe oameni să meargă în continuare la biserică, indiferent de cine este preot.
Sosirea protopopului Lăiu, după terminarea slujbei, a încins și mai mult spiritele. Biserica a devenit neîncăpătoare, iar revolta oamenilor atât de mare încât protopopul nu a reușit să facă față situației. Bani, hoți, interese, mincinoși, batjocură – sunt doar câteva dintre cuvintele pe care oamenii le strigau în fața preotului Lăiu. Toată lumea voia să vorbească, iar nervii erau încordați la maximum.
„Vrem preoții înapoi!”, „Rușine!”, „Nu vă mai luați de familia Ștefănică. L-ați fugărit pe cel bătrân, lăsați-ni-l pe cel tânăr!”, „Toți care aveți funcții dați bani”, „Jos cu hoții de la Episcopie! Ați ajuns o gașcă de interese!” sunt câteva din acuzele aduse.
Protopopul Lăiu a încercat timid, dar neconvingător să se apere. Între cele câteva cuvinte neterminate, a reușit să ducă la bun sfârșit un blestem: „Atâta sănătate să aveți, câți bani am dat eu”.
„Nu ți-e rușine părinte? Vorbești prostii în fața Sfântului Altar?!”, a venit replica numaidecât.
În mijlocul acestui scandal fără precedent într-o biserică de la Bârlad, protopopul Lăiu a avut timp să remarce prezența reporterului nostru, care filma. În loc să rezolve problemele cu enoriașii, el i-a cerut reporterului să nu mai filmeze, iar când acesta i-a adus la cunoștință că biserica nu este un spațiu privat, protopopul Lăiu i-a trântit-o „duhovnicește”: „Ești un nesimțit!”. După care, a părăsit biserica într-un cor de huiduieli.