Est News

Chiar dacă a punctat în județ, Ponta a ratat Cotroceniul – Cum s-a votat la Vaslui

Privați de dreptul fundamental de a vota, românii din diaspora și rudele lor din țară le-au dat guvernanților o lecție pe care o vor ține minte. Deși a câștigat la nivel național cu 54,50% (potrivit raportării Biroului Electoral Central realizată luni, la ora 11), Klaus Iohannis nu se poate lăuda cu aceeași performanță la Vaslui, unde oponentul său, Victor Ponta a marcat bine, dar nu suficient de puternic. Căci chiar și în județul Vaslui, în care decizia politică aparține PSD de peste 20 de ani, diferența dintre procentele obținute de candidații PSD-ACL în unitățile administrativ teritoriale nu au fost foarte mare. Chiar dacă a pierdut o luptă la Vaslui, conducerea ACL a câștigat războiul. Un alt motiv de bucurie pentru PNL-PDL: câștigarea a unui procent de peste 40%, într-un județ PSD.

Bogdan RUSU

La finele primului tur de scrutin, toate sondajele îl prezentau pe Victor Ponta candidatul PSD-UNPR-PC, drept viitorul președinte al țării. Cei care au produs acele sondaje nu au luat însă în calcul faptul că românii pot fi imprevizibili. La nivel național, Ponta a luat 45,49% din voturile românilor, în timp ce în județul Vaslui procentul a fost de 59,7%. Asta în condițiile în care prezența vasluienilor la vot la cel de-al doilea tur de scrutin a fost de 52,02%, fapt care a situat Vasluiul pe unul din ultimele locuri în topul prezenței la vot pe județe.

Potrivit datelor finale furnizate de Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, la vot au fost așteptați 375.793 de alegători înscriși în listele electorale permanente și s-au prezentat 199.273. La ora 22, după centralizarea datelelor din teren, BEJ a precizat că, din numărul total de alegători care și-au exercitat dreptul la vot pe raza județului, 180.927 au votat pe listele permanente, 16.695 au fost înscriși pe listele suplimentare, iar urna mobilă a fost folosită de 1.651 de persoane.

Ieri dimineață, la finalizarea numărării voturilor, BEJ a dat publicității faptul că 117.197 persoane au ștampilat chenarul cu Ponta (59,7%), în timp ce Klaus Iohannis a fost votat de 79.084 de persoane (40,29%).

Contrar tuturor așteptărilor, în județul Vaslui, fief al social -democraților, locuitorii din trei comune au votat cu Iohannis: Șuletea, Pungești și Ciocani. În Șuletea, Iohannis a fost votat de 55,02% din alegători (Ponta de 44,98%). La Pungești, oamenii puternic afectați de autorități prin favorizarea activității Chevron i-au dat lui Iohannis 53,84 din numărul de voturi înregistrate în comună (Ponta a fost votat de 46,16%). În Ciocani, 51,51% din cei cu drept de vot l-au dorit președinte pe Iohannis, în timp ce doar 48,49% din locuitori au crezut în Victor Ponta. În rest, procentele pe unități administrativ teritoriale s-au menținut, cu aproximație, la aceleași valori ca în primul tur de scrutin.

Menționăm că în Șuletea, în primul tur de scrutin Ponta a luat 46,74% din voturi cu 1,74% mai mult ca în turul doi. La Pungești, în primul tur, Ponta a obținut 39,82%, dar în turul al doilea a crescut în statistici, ajungând la 46,16%, iar în comuna Ciocani Ponta a revendicat în primul tur un procent de 55,21% din totalul de voturi valabil exprimate, dar în turul al doilea doar 48,49%, cu 6,72% mai puține voturi.

UAT-urile cu istoric PSD: Ponta la foc continuu

În general, în mediul urban și rural, poziția valuienilor a rămas la fel ca în primul tur. Mari schimbări de opinie politică nu s-au înregistrat la nivel local.

Majoritatea celor care au votat PSD în turul I, au făcut-o și în cel de-al doilea tur. Astfel că Iohannis a luat voturi în plus de la cei care au optat pentru candidații care nu au trecut de turul I. În municipiul Vaslui, Ponta a obținut 44,42% din voturi la primul tur de scrutin și 51,81% în turul al doilea.

La Huși, candidatul PSD a obținut 48,90% în turul I și 55,65% în turul II, la Negrești 52,76% în turul I și 60,01% în turul II, iar la Murgeni 60,91% în turul I și 67,16% în cel de-al doilea tur de scrutin.

Cu toate acestea, statistic, diferența dintre procentele de voturi luate de Ponta în primul tur și în cel de-al doile nu este foarte mare, așa cum se aștepta. Dacă liberalii lui Tăriceanu sau cei care l-au votat pe Vadim Tudor, deveniți aliați ai PSD după primul tur, ar fi optat pro Ponta, statisticile ar fi fost altele. De exemplu, în comuna Hoceni (adevărat fief social-democrat), PSD a câștigat în primul tur inimile a 78,52% din alegători. În cel de-al doilea, 82,13% din alegători au votat pe candidatul PSD. Diferența nu este foarte mare, fiind vorba doar de 3,61 preocente. Asta în condițiile în care în primul tur, la Hoceni, Dan Diaconescu a luat 4,18% din voturi, Vadim Tudor 1,90%, Tăriceanu 0,76%,

Singurul caz deosebit de reorientare spre ACL, a fost cel al locuitorilor municipiului Bârlad, unde la finele primului tur, Ponta a avut cel mai mare punctaj 42,25%, iar Iohannis 26,32% din voturi. În cel de-al doilea tur însă, bârlădenii l-au creditat pe Iohannis cu 50,39% din voturi, iar pe Victor Ponta cu 49,61%.

Vasluienii cu idei social-democrate, dezamăgiți

După ce PSD a ratat alegerile la nivel național, peste cei care l-au susținut pe Ponta din muncipiul Vaslui s-a instalat o stare de dezamăgire, firească, de altfel.

Dumitru Buzatu, președintele PSD Vaslui, a precizat că a din punctul său de vedere s-a făcut tot ce s-a putut pentru ca Victor Ponta să câștige.

Un alt răspuns dat publicității a fost cel al lui Adrian Solomon, primarului municipiului Bârlad: „Poporul a votat, poporul fie lăudat! Nu mai este nimic de comentat acum. În județ electoratul a fost în continuare fidel opțiunii de stânga. De altfel, cred că cetățenii din județul Vaslui au dovedit mereu că sunt mai inteligenți decât cei din țară, pentru că nu i-au păcălit niciodată Băsescu și cu oamenii lui”.

De cealaltă parte a baricadelor, Dan Marian, copreședinte ACL a declarat ieri că România ar fi avut nevoie acum 20 de ani de un șef de stat ca Iohannis și s-a arătat foarte mulțumit de procentul de 40,29 obținut în județ, în condițiile în care Vasluil este cunoscut ca fief PSD.

„Rezultatul acestor alegeri este o victorie a românilor și, fără să exagerez, este o nouă revoluție. Prezența atât de mare la vot a arătat că oamenii își doresc drept președinte un om cu bun-simț, un om serios, președintele de care România ar fi avut nevoie încă de acum 20 de ani. În județul Vaslui, care este un județ dominat de PSD, am obținut un rezultat foarte bun, practic ne-am atins obiectivul”, a declarat senatorul Dan Marian.

Deputatul Florin Ciurariu, liderul liberalilor din județ a lăudat munca depusă de susținătorii ACL în județ: „Sunt bucuros și încrezător că România va intra în normalitate. Pentru județul Vaslui, ne-am atins ținta de 40%. E un scor bun într-un județ îngenuncheat de PSD, un județ greu, plin de asistați social. Le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de Klaus Iohanis”.

Duminică seara, în timp ce românii defilau prin orașele din țară de bucurie că a câștigat Klaus Iohannis, municipiul Vaslui părea un oraș părăsit. Luni dimineață, până și aliații PSD s-au dezis de Victor Ponta. La sediul Partidului Conservator, coducerea a ordonat, la prima oră a dimineții, eliminarea tuturor posterelor cu Victor Ponta. La fel s-a întâmplat și în satul Tanacu, unde s-au eliminat majoritatea bannerelor dedicate candidatului PSD.

Turismul electoral, mare dar nu excesiv pe secție

Comparativ cu primul tur de scrutin, când 14.497 de alegători au votat pe liste speciale, la cel de-al doilea numărul de turiști care au votat în alte localități a fost de 16.695, fiind înregistrate cu 2.198 mai multe cazuri de acest gen. Cu toate acestea, nu au mai fost atât de multe cazuri în care să existe foarte mulți turiști de profil per secție. Au fost totuși și câteva excepții. În comuna Tanacu, la o singură secție de votare, au existat 100 de turiști la primul tur al alegerilor și 129 la cel de-al doilea. La Deleni a mei existat un caz în care numărul de turiști a crescut de la 90 în primul tur, la 110 în al doilea.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version