Presa germana duduie de stiri despre victoria-surpriza a lui Iohannis in turul doi al prezidentialelor 2014. Peste o mie de articole la tema semnaleaza luni motoarele de cautare, cu titluri serioase sau amuzante. Oarecum neinspirat, daca ne gandim la istorie, titreaza Sueddeutsche.de: „Curatatorul cu radacini germane” sintetizand ce ii intereseaza mai tare pe nemti: faptul ca Iohannis e etnic german, adica „de-al lor”, si ca se va opune murdarei coruptii, care intuneca imaginea Romaniei si acum.
Exista publicatii care considera rezultatul alegerilor drept un semnal ca Romania „este europeana”, iar altele care, in spirit satiric, il opun pe Santa Klaus lui Mickey Mouse. In general, se asteapta „o cotitura” benefica in politica Romaniei. Rasfoind titlurile din presa germana, elvetiana si austriaca, am avut senzatia ca europenii din spatiul germanofil il aclama pe Iohannis ca pe un Obama european.
Si in presedintele SUA, Barack Obama, s-au pus sperante enorme, pe care acesta le-a infaptuit doar in parte, caci pentru mari reforme ai nevoie, ca presedinte de stat, de un Parlament si de un guvern care sa-ti sustina ideile si sa faptuiasca in sensul lor. Insa nu voi intuneca din start tabloul unui mare triumf. Cu atat mai mare, cu cat a fost foarte neasteptat, date fiind procentele candidatului la presedentie in primul scrutin – cu 10% mai prejos decat premierul Ponta, sustinut si propulsat de partidul-bloc al Romaniei, cu care romanii progresisti s-au razboit vreme de 25 de ani.
Care sunt principalele idei din articolele aparute in presa de limba germana, ca si din relatarile de la radio si televizor. Sasul Klaus Iohannis e in Romania mai degraba un „oblic”, cineva venit din afara sistemului politic tipic romanesc. Telul sau este sa imbunatateasca proasta imagine a Romaniei in Europa. In sensul acesta, l-ar ajuta si cunostintele sale de limba germana. Exponent al unei minoritati odinioara numeroase in Transilvania, noul viitor presedinte de stat al Romaniei e un om cu deschidere, insa atasat tarii in fruntea careia va sta.
Apelul sau ar suna: „Gata cu prejudecatile anti-romanesti!”, dupa cum scrie pagina online a primei televiziuni germane. „Chiar daca diferenta de venituri e uriasa, ar trebui sa se incerce egala considerare a tarilor UE. Nu pot exista tari de rangul intai si de rangul al doilea”, ar fi declarat Iohannis, citat deTagesschau.de. Aceeasi platforma media mentioneaza si „relatia speciala cu Berlinul” pe care ar avea-o Iohannis.
Despre „Curatatorul cu radacini germane” (Saubermann mit deutschen Wurzeln) scrie Sueddeutsche.de. Publicatia face o analiza a modului in care Iohannis a putut, in mod surprinzator, sa castige al doilea tur de scrutin. „De ce au mers brusc la vot asa multi romani din diaspora? Motivul poate sa fi fost, printre altele, furia. Guvernul lui Ponta le-a ingreunat romanilor din strainatate participarea la vot”.
Despre „masiva mobilizare” a romanilor din diaspora scrie si Frankfurter Allgemeine Zeitung in editia sa online, titrand cu doua caracteristici ale noului viitor presedinte de stat: „conservator” [n.r. adica de dreapta] si exponent al unei minoritati nationale.
Spiegel online mentioneaza masiva participare a tinerilor la vot si cozile romanilor din diaspora, pentru a vota. O dubla apartenenta la „minoritati” observa Spiegel.de: „ca etnic german si membru al bisericii evanghelico-luterane”. Totodata, publicatia se refera la faptul ca „Johannis a candidat pentru Alianta Crestin Liberala (ACL) cu promisiunea sa intareasca statul de drept si sa atraga investitori”.
Promisiunea a fost prompt sesizata de FinanzNachrichten.de, portal de finante german. Acesta saluta victoria in alegerile prezidentiale a lui Iohannis, preluand si comunicatul de presa al crestin-democratilor din Bundestag-ul german. „Factiunea CDU/CSU [n.r. alianta crestin-social-democrata din camera inferioara a Parlamentului german, sustinatoare a Angelei Merkel, presedinta CDU] il felicita pe Klaus Johannis pentru alegerea sa si va sprijini si in viitor, dupa putinte, adancirea prieteniei germano-romane”, se scrie in comunicat.
O zi intreaga ar trebui pentru trecerea in revista a entuziasmului mediatic de sorginte germana, la vestea ca Iohannis va fi viitorul Presedinte al Romaniei. E firesc sa fie asa. Si romanii ar scrie la nesfarsit, daca un originar roman ar ajunge, in Germania, la functia suprema in stat. Cert este ca Germania, asa „incuiata” cum este, are in frunte doi fosti dederisti (est-germani), dintre care unul este femeie. Vorbim de cancelarul Angela Merkel si de presedintele Joachim Gauck.
In consecinta, deschiderea de mentalitate romaneasca, inclinatia spre diversitate si „altfel” nu poate sa fie decat in spiritul noii tolerante germane si europene. Enorma simpatie si multe sperante se pun in noul ales de la Cotroceni. Ramane de vazut, daca acesta va avea anduranta nemteasca si maleabilitatea politica romaneasca, pentru a-si transforma viziunea din campania electorala, intr-un post-electoral „lucru bine facut”.