Guvernul României a ajuns la un consens cu Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, prin care acesta se angajează să crească nivelul salarial și educațional al învățământului românesc.
Guvernul României a ajuns la un nou acord cu Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), cel mai important punct al negocierilor fiind remunerarea cadrelor didactice și nedidactice. Ca urmare, s-a hotărât ca în perioada 2015-2017, salariile personalului didactic și didactic auxiliar să crească cu 30%, în șase tranșe egale. Prima tranșă va fi în martie 2015, iar a doua va fi în septembrie, urmând ca salariile să li se adauge cuantumul de aproximativ 5% la fiecare șase luni.
De asemenea guvernul s-a asigurat ca mărirea salariilor cadrelor nedidactice să fie de 35%, bani ce vor fi acordați, tot în tranșe egale, dar într-un timp mai scurt – doar doi ani – 2015 și 2016.
„Până în acest moment, nu s-au găsit soluții pe care să le putem accepta, însă acum am ajuns la un acord, prin care guvernul se angajează să asigure creșterile salariale și funcționarea în mai bune condiții a unităților de învățământ. Banii se vor regăsi în bugetul pe anul viitor, guvernul asigurându-ne că vor oferi mai mulți bani învățământului”, ne-a declarat Mircea Marinescu, președintele Sindicatului Învățământ „Tutova” Bârlad.
În acord s-a mai prevăzut ca profesorii care au cel puțin 34 ani de învățământ să se poată pensiona la cerere, cu trei ani înainte de împlinirea vârstei de pensionare fără a li se diminua retribuția lunară. Nu s-a stabilit exact dacă personalul didactic care se pensionează anticipat mai poate avea contracte cu școlile, dar conform spuselor lui Mircea Marinescu cel mai probabil nu vor mai avea acest drept.
Guvernul se mai angajează să modifice toate programele școlare și sistemul de evaluare a elevilor, să adopte o nouă Lege a Educației, să deblocheze 2.500 de posturi didactice auxiliare si nedidactice din școli până în 2016, să oblige autoritățile locale, prin Legea bugetului de stat, să deconteze cu prioritate cheltuielile de naveta ale profesorilor și să le acorde profesorilor minimum 100 de euro pe an pentru dezvoltare profesională. (A.A.)