In fata uriasei presiuni generate de castigarea alegerilor de catre Klaus Iohannis, Parlamentul a aratat ca se poate mobiliza si a reusit sa faca intr-o singura zi mai multe pentru independenta justitei decat in ultimii doi ani. Deputatii au respins, marti, cu aproape unanimitate de voturi, controversatul proiect de lege privind amnistia si gratierea, devenit faimos dupa „martea neagra”, cand reprezentantii PSD au incercat sa-l promoveze pe sest, in cursul unei nopti din decembrie 2013. Ulterior, dand dovada de o mobilizare putin tipica pentru dezbaterile consacrate cererilor DNA, deputatii au aprobat cererile justitiei pentru ridicarea imunitatii a trei deputati cercetati pentru coruptie – Ioan Adam (PSD), Mircea Rosca (PNL) si Ion Dinita (PC).
Si la Senat, Comisia juridica s-a reunit de urgenta si a dat un raport de admitere a cererii de urmarire penala pentru senatorii Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu, anchetati de DNA in dosarul licentelor Microsoft. Tot marti, in camera superioara a Parlamentului s-a luat in discutie incetarea mandatului de senator a lui Akos Mora, declarat incompatibil si autosuspendat din PNL in urma unei cereri exprese a lui Klaus Iohannis. In final, Mora si-a anuntat demisia din Senat chiar in timpul dezbaterii din plen, afirmand ca nu isi doreste sa faca parte „din acest Parlament”.
- Evenimentele de marti din Parlament:
Camera Deputatilor a respins, marti, proiectul legii amnistiei si gratierii, fiind inregistrate 293 de voturi in favoarea acestei decizii, un vot impotriva si o abtinere.
Marti, la pranz, proiectul de lege privind amnistia si gratierea a fost dezbatut in Comisia juridica a Camerei Deputatilor, care a dat un raport de respingere. Decizia a fost luata in unanimitate de membrii comisiei, proiectul urmand sa intre apoi pe ordinea de zi a sedintei de plen de marti.
Liderii Camerei Deputatilor au anuntat initial ca proiectul de lege va fi doar dezbatut in plen marti dupa-amiaza, urmand ca votul final sa se dea in sedinta de miercuri a Camerei, care este for decizional. Ulterior insa, deputatii au decis ca proiectul sa fie supus votului final tot marti.
Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a afirmat apoi in plen, dupa vot, ca proiectul de lege privind
amnistia si gratierea a stat timp de noua luni in Comisia juridica pentru ca „a fost o vointa a liderilor grupurilor partidelor politice parlamentare”, sustinand ca atunci cand s-a votat actul normativ Opozitia nu a avut obiectii.
„Am inchis un subiect al societatii, care are impresia ca in Parlament, de la dreapta la stanga, printr-o lege a amnistiei si gratierii ne gratiem si ne amnistiem pentru fapte de coruptie desi altceva spune textul legii. Propunerea va veni de acum inainte de la Ministerul Justitiei. Am asteptat aproape un an de zile ca Ministerul Justitiei, CSM, Inalta Curte sa isi exprime un punct de vedere, altul fata de cel pe care MJ trebuie sa recunoastem l-a trimis de la inceput, aviz negativ”, a spus Zgonea, potrivit Agerpres.
Luni, presedintele ales al Romaniei, Klaus Iohannis, a cerut Parlamentului ca marti sa puna pe ordinea de zi legea amnistiei si gratierii si sa respinga acest act normativ. „Solicit Parlamentului sa se tina de cuvant si maine sa puna pe ordinea de zi legea amnistiei si gratierii si sa o pice. Tot maine rog Parlamentul sa ia in discutie toate solicitarile venite din partea justitiei si sa le incuviinteze pe toate”, a spus Iohannis luni, intr-o conferinta de presa.
Premierul Victor Ponta a anuntat tot luni ca PSD si aliatii sai vor vota marti in Parlament pentru respingerea definitiva a legii amnistiei si gratierii si pentru aprobarea cererilor de ridicare a imunitatii parlamentarilor cercetati penal. „Cum am spus saptamana trecuta in dezbaterea pe care am avut-o cu domnul Iohannis, maine nu doar cei de la PSD, ci toti cei din coalitie vom vota pentru respingerea definitiva a legii amnistiei si gratierii si bineinteles pentru incuviintarea cererilor justitiei”, a declarat Ponta la Palatul Parlamentului.
Plenul Camerei Deputatilor a mai discutat si votat marti cererile Justitiei de incuviintare a arestarii preventive in cazul a trei deputati – Ioan Adam (PSD), Mircea Rosca (PNL) si Ion Dinita (PC), cercetati pentru coruptie.
„In cursul zilei de astazi (marti – n.r.) se vor discuta si supune la vot pe rand cele trei propuneri de ridicare a
imunitatilor, respectiv domnului Dinita, domnului Adam si domnului Rosca”, a anuntat secretarul Camerei Deputatilor Ion Ciolacu, dupa ce Comisia juridica a forului finalizase rapoartele in cazul acestora.
Primul raport adoptat marti de Comisia juridica a Camerei a fost in privinta deputatul PSD Ioan Adam, deputatii juristi aproband cererea de incuviintare a arestarii preventive in cazul acestuia cu 15 voturi pentru, 5 impotriva si 3 abtineri.
In cazul deputatului PNL Mircea Rosca insa, Comisia juridica a Camerei a respins cererile Justitiei privind perchezitia, retinerea si arestarea acestuia. Membrii PSD si membrii PNL ai comisiei s-au acuzat reciproc de votul negativ.
Intrebat daca deputatii PSD au votat, in cazul deputatului PNL Mircea Rosca, impotriva cererilor ministrului
Justitiei pentru „a strica imaginea PNL”- asa cum sustin liberalii – vicepresedintele comisiei, social-democratul Ciprian Nica, a spus ca „asta este opinia domniilor lor”.
Liderul deputatilor PNL, George Scutaru, a declarat insa ca „Sunt 16 membri PSD in Comisia juridica si doar sase de la PNL, deci in niciun caz, si daca am fi vrut, nu am fi putut sa impunem noi ceva in Comisia juridica. Daca s-a luat o decizie in Comisia juridica, va rog frumos fiti onest pana la capat, pentru ca dumneavoastra incercati azi sa faceti un joc foarte urat. Incuviintati cererea de arestare pentru doi colegi, iar dupa asta, cand este vorba de unul al opozitiei, vreti sa aratati ca de fapt noi avem dublu limbaj. Daca s-a dat un vot in Comisia juridica intr-un anumit fel, este fiindca majoritatea a dorit acest lucru”.
Intrebat intr-o conferinta de presa despre acest subiect, presedintele PNL Klaus Iohannis a declarat ca „impedimentul” din Comisia Juridica in cazul deputatului liberal Mircea Rosca se va rezolva in plen.
Rapoartele Comisiei juridice au fost introduse apoi pe ordinea de zi a plenului Camerei pentru a fi votate, parlamentarii urmand sa voteze totodata in sedinta si pentru ridicarea imunitatii deputatului Partidului Conservator Ion Dinita, dupa ce aceasta decizie a fost amanata de doua ori, din lipsa de cvorum.
Deputatul PSD Ioan Adam a declarat in plenul Camerei ca nu ar reprezenta un pericol pentru ordinea publica daca ar fi cercetat in libertate. In schimb, liberalul Mircea Rosca a cerut plenului sa-i ridice imunitatea, sustinand in acelasi timp ca este nevinovat si „o victima a contextului politic”.
In final, Camera Deputatilor a aprobat, marti seara, cererile Justitiei pentru ridicarea imunitatii tuturor celor trei deputati – 220 voturi pentru si 65 impotriva in cazul lui Mircea Rosca, 248 voturi pentru si 63 impotriva in cazul lui Ioan Adam si 274 voturi pentru si 55 impotriva in cazul lui Ion Dinita.
La Senat, Comisia juridica s-a reunit de urgenta, marti, pentru a adopta un raport referitor la cererea de
ridicare a imunitatii senatorilor Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu, solicitare facuta de procurorii DNA in dosarul licentelor Microsoft.
Senatorii juristi se reunisera deja de doua ori pana acum, pe 13 si pe 28 octombrie, pentru a da un vot pe cererea procurorilor in cazul celor doi fosti ministri, insa au amanat decizia pana dupa turul al doilea al alegerilor prezidentiale.
In urma sedintei de marti, Comisia juridica a dat in final un raport de admitere a solicitarii DNA de declansare a procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale in cazul senatorilor Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu.
„Comisia, cu majoritate de voturi, a avizat favorabil solicitarea Parchetului. Vom trimite catre Plenul Senatului raport de admitere asupra cererii de incepere a urmaririi penale pentru cei doi colegi senatori”, a anuntat presedintele Comisiei juridice, Catalin Boboc. Potrivit unor surse citate de Agerpres, raportul a avut 8 voturi pentru, unul impotriva si o abtinere.
Raportul Comisiei juridice nu a intrat insa si pe ordinea de zi a plenului Senatului de marti.
In plen, a fost anuntata trecerea a trei senatori (Marin Burlea, Teiu Paunescu si Mihai Rogojan) la UNPR, urmand ca acestia sa activeze in grupul PSD,vacantarea mandatelor de senator ale lui Sorin Rosca Stanescu (in urma condamnarii definitive a acestuia in justitie) si Cosmin Nicula (numit ca vicepresedinte al Curtii de Conturi), dar si vacantarea mandatului senatorului PNL Akos Mora, declarat incompatibil.
Akos Mora si-a anuntat demisia din Senat chiar in timpul dezbaterii din plen pentru incetarea mandatului sau de
senator, afirmand ca nu isi doreste sa faca parte „din acest Parlament”.
„Nu exista niciun argument legal de incetare de mandat. (…) Imi vad de viata mea si nu cred ca voi mai sta foarte mult in zona politica, pentru ca nu acesta este Parlamentul la care am sperat eu. Eu cand am intrat in Parlament in 2012 am avut alte asteptari iar ce s-a intamplat acum aici este de fapt o razbunare politica. N-am vrut sa dau ocazia sa se faca o nelegalitate atat de mare care era sa se faca astazi aici. Avem o situatie pe care a pregatit-o Biroul permanent iar aceasta hotarare de incetare nu a fost publicata pe site, nici decizia care urma sa fie votata”, a sustinut Mora.
El a fost intrebat de jurnalisti daca va returna banii pe care i-a incasat pana acum ca senator. „Pentru activitatea depusa sa returnez niste bani? Dumneavoastra ati returna un salariu pentru care ati prestat pana acum?”, a raspuns fostul senator.
Agentia Nationala de Integritate ceruse in repetate randuri conducerii celor doua camere parlamentare sa puna in aplicare deciziile definitive de incompatibilitate date de Inalta Curte de Casatie si Justitie in cazul senatorului Akos Mora. A trecut 1 an si 2 luni de cand decizia definitiva nu a fost pusa in aplicare.
Sursa: hotnews.ro