Cu doar câteva zile înainte de al doilea tur al alegerilor prezidențiale, deputatul Dan Bordeianu (cunoscut și ca deputatul-fantomă sau deputatul-violator) își anunța plecarea din PNL (partid care i-a asigurat două mandate în Parlament) în PSD, formațiunea care, conform matematicii sociologice, urma să dea viitorul președinte. Minunile politicii și matematica aplicată l-au transformat însă pe Bordeianu dintr-un aspirant la tronul puterii în cel mai neinspirat politician din Vaslui. Topul neinspiraților este completat de primarii liberali care au marșat la celebra Ordonanță 45, cărora actuala conducere a PNL le transmite să rămână unde sunt, că în partid nu mai e loc pentru trădători. Unii edili regretă decizia luată înainte de alegeri, alții fac declarații nuanțate, iar unii nici nu mai au putere să vorbească despre asta. În ceea ce-i privește pe cei aproape 150 de consilieri județeni și locali care au trecut cu arme și bagaje în armata stângii, unii – cei mai mulți autointitulați politicieni – au ajuns să se mire, dat fiind rezultatul alegerilor, că politica e o… damă de moravuri ușoare. Apoi, “în istorie nu rămân toate răgăliile”, cum spune unul dintre edilii traseiști.
Alex SAVA
Surpriza rezultatului alegerilor prezidențiale îl transformă pe deputatul Dan Bordeianu în cel mai neinspirat politician din județul Vaslui. Cu numai câteva zile înainte de al doilea tur de scrutin, Bordeianu, convins fiind că viitorul președinte al României se va numi Victor Ponta, a decis să treacă din tabăra liberală, care l-a propulsat în Parlament pentru două mandate, în armata roșie.
„Cât a funcționat USL, s-a cimentat între mine și primarii din colegiu o legătură puternică. Primarii USL m-au sprijinit să câștig cel de-al doilea mandat de parlamentar, obținând un scor foarte bun. Acum a venit rândul meu să pun umărul și să-i ajut”, spunea Bordeianu la momentul mutării.
Numai că matematica din statistici nu prea s-a potrivit cu cea de pe buletinele de vot, drept pentru care se poate considera că deputatul-fantomă Bordeianu și-a luat cea mai mare țeapă din cariera sa politică.
Până acum, Dan Bordeianu a fost cunoscut în mediul politic drept deputatul-violator, după ce, în 1985, împreună cu doi prieteni, a violat și sechestrat o tânără. Conform actului de sesizate al instanței, pe 9 aprilie 1985, tânăra se întorcea de la serviciu. Dan Bordeianu împreună cu prietenii său a acostat-o și cu forța au dus-o la locuința inculpatului minor, unde au avut raporturi sexuale cu victima. A doua zi dimineața, profitând de împrejurarea că celor trei le era foame, victima s-a oferit să le pregătească micul dejun și trecând în bucătărie a deschis ușa care fusese asigurată cu un zăvor și a fugit acasă îmbrăcată sumar, pentru că hainele i-au fost ascunse. În fața organelor de urmărire penală, inculpații au recunoscut comiterea infracțiunii, în sensul că au arătat că partea vătămată ar fi acceptat în mod tacit să aibă raporturi sexuale cu toți inculpații, întrucât ar fi fost prietenă cu Bordeianu. Conform sentinței de atunci a Judecătoriei Vaslui, Bordeianu a fost condamnat la cinci ani de școală de corecție.
După decizia de a trece în barca pesedistă, Dan Bordeianu va în mod sigur cunoscut ca deputatul neinspirat, chiar dacă nu va scăpa de eticheta de violator.
Primarii traseiști, la fel de neinspirați
De “miracolul” Ordonanței 45 au profitat și 23 de primari, care au decis să treacă de la alte partide la PSD. Astfel, primarii liberali din comunele Rafaila, Todirești, Băcești, Vulturești, Boțești, Bogdănești, Ivești, Găgești, Puiești, Deleni, Ferești, Fruntișeni au trecut la partidul de guvernământ. Unii traseiști nu regretă această decizie, chiar dacă au plecat din opoziție pentru a ajunge, cel mai probabil cât de curând, tot în opoziție.
“Nu regret, că eu mi-am rezolvat niște probleme. Eu nu prea am drum comunal aici, decât 800 de metri. În rest, am două drumuri județene. Era foarte greu, eu proiecte am făcut, dar nu am reușit nimic. Așa, măcar am rezolvat niște probleme pentru comunitate. (…) Și în doctrină mă identific. Comunitatea este formată în proporție de peste 60% din asistați social. Cum pot fi eu de dreapta aici? Sunt de stânga și voi rămâne la stânga”, spune Constantin Fînariu, primarul comunei Rafaila.
Alți edili, deși regretă, preferă să fie rezervați în declarații și nu să nu recunoscă acest lucru.
“Dacă stai după regrete, ai sta să plângi toată viața. Chiar dacă le ai, este bine să nu le expui. Nu am niciun regret. În viață trăiești din realizări. Consider că primarul nu este un om politic, ci un administrator al unei zone pe care trebuie să o îmbunătățescă pentru cetățeni. Dacă vrea să facă ceva, mijloacele rămân doar mijloacele. În istorie nu rămân toate răgăliile. Se fac statui la anumite persoane, nu la toate”, e de părere Costică Anton, primarul comunei Vulturești. Totodată, el exclude o eventuală revenire în PNL: “Nu poți să pleci din două în două luni. Noi trebuie să ne vedem de treaba noastră, că nu punem guverne și nu le dăm jos. (…) Poate nu ideologia m-a făcut să plec, ci poate oameni cu care am vrut să nu mai lucrez. (…) Sângele e tot roșu, nu e galben și nici albastru”.
Alți primari au refuzat vorbească despre eșecul reorientării politice. Petrică Simiuc, spre exemplu, edilul de Todirești, a decis că acest subiect “Nu e de vorbit”.
Consilierii dezertori și-au luat-o-n freză
O dată cu primarii, la PSD au trecut 154 de consilieri locali și județeni. În municipiul Bârlad, Ciprian Feraru, președintele filialei locale a PNL Bârlad și consilier local, a trecut la PSD împreună cu întreg Biroul Politic Municipal al formațiunii. Acum, când rezultatul prezidențialelor este altul decât cel pe care a mizat, acesta spune că nu regretă decizia luată.
“Așa cum am precizat și săptămâna trecută într-o declarație publică, decizia de a mă retrage din PNL nu a fost nicidecum condiționată de alegerile prezidențiale, de eventuala convingere că unul dintre cei doi candidați ajunși în turul doi va deveni Președintele României. Au existat două motive pentru care am ales să demisionez: în primul rând, la nivel județean, colaborarea cu filiala liberală Vaslui a devenit imposibilă și sunt convins că această situație era iremediabilă; în al doilea rând, la nivel național, nu am simpatizat, nu am fost pe aceeași lungime de undă și, ca atare nu mi-am putut exprima acordul cu schimbările esențiale înregistrate în PNL anul acesta. Pe de altă parte, aș dori să punctez că din nou, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, vorbim despre un vot emoțional, iar aceasta este o realitate care nu poate fi considerată nici meritul ACL, nici vina PSD. Cu toate acestea, doresc să îl felicit pe noul Președinte ales al României și să îmi exprim speranța că românii, în special bârlădenii, o vor duce mai bine”, a spus Feraru.
PNL nu primește trădători, dar nici nu le închide ușa-n nas
„Orientarea partidului în această perioadă este ca cei plecați să rămână unde au plecat. Eu sunt mai nunațat. În politică, oricând se mai pot îndrepta relele făcute anterior. Vom trăi și vom vedea ce va fi în viitor”, spune Bichineț.
Totodată, el susține că se va insista pe resursa umană existentă și că tinerii vor fi promovați: “Natura are oroare de vid. Și în societate e la fel. La partide, în mod deosebit. Cum se eliberează un loc, cum apar zece pretendenți. Dar nu-i bine să ne gândim la oameni noi, care până acum nu au făcut politică și e momentul să înceapă? Ori la cei tineri, care iată, au dat un semnal, că vor să reformeze clasa politică? În toate partidele, sunt oameni care au stat în eșaloanele doi, trei, cinci și care acum, mai ales la liberali, pot face prin muncă pași semnificativi înainte”.
Referitor la inițiativa lui Dan Bordeianu, de a pleca din PNL către PSD, Bichineț s-a rezumat la a spune doar atât: “Nu cred că a fost o mișcare politică, a fost doar o mișcare!”