Autoritățile sanitar-veterinare din județul Vaslui sunt în alertă și anunță o serie de controale la fermele de păsări din județ. Motivul mobilizării este dat de apariția unor focare de gripă aviară în câteva țări din vestul continentului.
Roxana CUCU
Din cauza apariției unor focare de influență aviară în Germania, Olanda și Regatul Unit al Marii Britanii, precum și focarul bolii de Newcastle care evolueaza în țara noastră, DSVSA Vaslui va adopta măsuri urgente menite să preîntâmpine evenimentele epidemiologice nedorite în sectorul avicol.
DSVSA Vaslui a anunțat printr-un comunicat stabilirea unor întâlniri cu fermierii din județ, dar și cu medicii veterinari, vânătorii și paznicii fondurilor de vânătoare. În cadrul întâlnirilor, aceștia vor fi informați asupra semnelor clinice ale influenței aviare și ale bolii de Newcastle și despre necesitatea notificării, în regim de urgență, către DSVSA Vaslui, a oricăror suspiciuni de boală.
La fermele de păsări din județ vor avea loc o serie de controale ce vor avea ca scop verificarea măsurilor de profilaxie și de biosecuritate, adoptate de către fermieri. Aceștia vor fi informați despre dispunerea unor măsuri asupra condițiilor de circulație a păsărilor din exploațiile comerciale, dar și despre limitarea circulației păsărilor de curte în perimetrele exploatațiilor.
Boala de Newcastle, cunoscută și sub denumirea de pseudopesta păsărilor, este o boala virala produsă de toate tulpinile aviare ale Paramyxovirusului. În condiții naturale virusul afectează numeroase specii de păsări, mai sensibile fiind găinile și bibilicile, apoi fazanii, curcile, păunii.
Boala de Newcastle este cea mai gravă boală a păsărilor și produce pagube economice importante prin morbiditate și mortaliate ridicată, scăderea productivității păsărilor și prin cheltuielile mari necesare eradicării bolii. Sursa principală de infecție o reprezintă păsările bolnave care elimină virusul prin toate secrețiile și excrețiile, inclusiv prin ouă.
Perioada de incubatie este de 4 – 6 zile. Boala se transmite prin contact direct cu secrețiile păsărilor sau indirect, în special cu solul, apa, hrana contaminată.
Boala se manifestă prin sindrom infecțios acut însoțit de tulburări digestive, respiratorii și nervoase, singulare sau asociate. Tulburările generale se instalează progresiv și sunt traduse prin hipertermie (43 – 44°C), somnolență, stare tifică, anorexie, polidipsie și accelerarea respirației. Creasta și bărbițele sunt cianotice. Boala evoluează obișnuit acut, terminându-se prin moarte în 70-100% din cazuri, după 2-7 zile de la debut.