Est News

Acneea, cauze, prevenire și remedii

Una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii rămâne acneea: la orice vârstă, dar în special în perioada adolescenței, cu precădere pe suprafața tenului. Inestetice, dar și incomode pentru întregul organism, coșurile trebuie înlăturate, dar nu înainte de a ști cât mai multe despre ele.

În cele mai multe cazuri, acneea este produsul unor pori înfundați, o afecțiune a epidermei apărută ca urmare a unei hipersecreții a glandelor sebacee. Pe față, pe gât și pe spate se regăsesc cele mai multe glande sebacee care au capacitatea de a produce o substanță uleioasă, numită sebum, ce ajută pielea să fie impermeabilă și, în plus, o ajută să nu se usuce. Apoi, trebuie să știm că acneea nu este cauzată de infecții, dar cu toate astea infecțiile pot înrăutăți situația. Astfel, acneea este rezultatul unor factor multipli precum celulele de piele moarte, sebumul în exces, înmulțirea bacteriilor și o componentă hormonală.

Prevenirea acneei poate fi făcută prin curățarea tenului cu produse specifice, de preferat recomandate de medicul dermatolog. Una dintre principalele reguli se referă la evitarea săpunului deoarece acesta usucă pielea. Apoi, pentru a menține igiena feței este important să schimbi de două ori pe săptămână așternutul. Pe fața de pernă rămân microbi, transpirație și, tocmai de aceea, este esențial ca lenjeria de pat să fie spălată des și la temperaturi cât mai ridicate. În plus, pernele și pătura trebuie scuturate și aerisite zilnic afară pentru a îndepărta măcar o parte din microorganismele adunate.

Acneea poate fi prevenită și combătută cu ajutorul produselor naturale. În ajutorul celor cu probleme provocate de acnee vin: uleiul de arbore de ceai (aplicat local), spălarea tenului cu ceai de gălbenele sau de urzică, dar și consumul acestora, săpunul cu sulf etc.

Acneea juvenilă este cea mai întâlnită formă de acnee și, după cum îi spune și numele, apare la tineri. Potrivit studiilor, aproximativ 80% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 12 si 20 de ani suferă de acnee. La aceștia acneea apare din pricina secreției de către organism a unei cantitati mari de hormoni.

Acneea juvenilă apare în urma modificărilor hormonale specifice vîrstei, și nu din cauza igienei defectuoase, însă aceasta din urma poate fi un factor de întreținere sau chiar de agravare. Afecțiunea este caracterizată prin apariția unor leziuni ale pielii numite comedoane , sub formă de noduli cenușii sau roșietici, cu sau fără colecții purulente în vârful leziunilor. Deoarece acestea sunt supuse suprainfecțiilor cu diverși microbi, pot fi și sub formă de pustule gălbui, care dacă nu sunt tratate la timp, pot lăsa cicatrici.

Specialiștii recomandă folosirea dermatocosmeticelor și spun că acestea, împreună cu tratamentul medicamentos, ameliorează problemele. Alegerea lor are legatură cu tipul de leziuni de acnee și tipul de piele, iar pentru a afla aceste lucruri este indicat să fie consultat un medic dermatolog.

Fetele sunt sfătuite să acorde o mai mare atenție alegerii produselor cosmetice, dar și utilizării acestora iar băieților li se recomandă evitarea utilizării de mai multe ori a aceluiași aparat de ras sau împrumutarea acestuia altor persoane.

Acneea poate avea un impact serios asupra vieții sociale, mai ales a tinerilor care sunt mult mai preocupați de aspectul fizic. Din pricina acneei se pot simți stânjeniți, tind să evite contactele vizuale, se retrag, uneori până la izolare. Din teama de a nu fi respinși și evaluați negativ, tind să ezite interacționarea, mai ales cu persoane de sex opus, pentru că se simt neîncrezători.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version