La aproape un an de când pungeștenii au intrat pe terenul concesionat de Chevron în încercarea disperată de a împiedica gigantul petrolier american să exploateze gazele de șist prin fracturare hidraulică, procurorii vasluieni au decis sancționarea a 40 protestatari cu amenzi administrative cuprinse în 100 și 300 de lei. În confruntările de atunci, au fost prinși între bastoanele jandarmilor copii și bătrâni, informație negată vehement până la nivel de ministru, dar surprinse de vigilența fotoreporterilor. Bieții oameni, motivați de informarea defectuoasă și insuficientă făcută de Chevron, au ieșit pentru a-și apăra sărăcia, din care acum trebuie să mai rupă câte o fărâmă, pentru a-și plăti amenzile. Mai grav e că, în ciuda tuturor protestelor celor care acum trebuie să plătească dreptul de a-și striga public nemulțumirile, având sprijinul autorităților centrale, județene și locale, Chevron a făcut ce a vrut la Pungești!
Alex SAVA
Pe 7 decembrie 2013, a avut loc cea de-a doua confruntare violentă între protestatarii de la Pungești și forțele de ordine. Prima s-a înregistrat cu cinci zile înainte, când au avut loc cioniri repetate între protestatari și jandarmi. Pe 7 decembrie, forțele de ordine au estimat că peste 400 de activiști au protestat pe marginea drumului Vaslui-Gârceni, față de intenția Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de șist din județul Vaslui. Protestatarii au dărâmat o parte din gardurile din jurul terenului concesionat de Chevron, după care în zonă fost detașați mai mulți jandarmi, care au ridicat zeci de persoane, pe care le-au dus la sediul Poliției Județene Vaslui, unde 42 s-au ales cu dosare penale, iar alte câteva zeci au fost amendate.
Doar doi dintre cărora li s-au întocmit dosare penale au fost găsiți nevinovați. Restul de 40 au primit amenzi administrative cuprinse între 100 și 300 de lei. De asemenea, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui au decis clasarea infracțiunilor de tulburare de posesie, distrugere calificată și tulburare a ordinii și liniștii publice. În ceea ce privește infracțiunea de asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, Parchetul Judecătoriei Vaslui și-a declinat competența către Parchetul Tribunalului Vaslui.
În rezoluția dată, procurorii au apreciat că pericolul social al faptelor săvârșite de cei 42 de protestatari în 7 decembrie 2013 a fost unul redus.
„Referitor la gradul de pericol social al faptelor săvârșite de persoanele în cauză, apreciem că acesta este redus, având în vedere atingerea minimă adusă valorilor sociale apărate de lege, luând în considerare și lipsa antecedentelor penale în ceea ce-i privește pe autori. În consecință, faptele privite în contextul lor obiectiv și subiectiv nu prezintă gradul de pericol social concret al unei infracțiuni, motiv pentru care se vor aplica sancțiuni cu caracter administrativ. Față de două persoane se va dispune clasarea totală întrucât în probatoriul administrat nu a putut fi dovedit, dincolo de orice îndoială rezonabilă, vinovăția acestora”, susțin procurorii vasluieni.
În ceea ce privește infracțiunea de distrugere calificată de care erau acuzați cei 42 de protestatari, anchetatorii susțin că, pentru a se face încadrarea în această faptă, ar fi trebuit să existe persoane moarte sau vătămate corporal: „Deși în plângere a fost reclamată distrugere calificată, apreciem că, în mod corect, s-au încadrat faptele săvârșite la infracțiunea de distrugere. Doar un prejudiciu evaluat exclusiv de persoana vătămată la 550.000 de lei nu poate duce la concluzia că fapta săvârșită de învinuiți este distrugere calificată, atât timp cât textul incriminator mai prevede și o altă condiție pe lângă cea a dezastrului provocat de distrugerea intenționată, și anume cea privind vătămarea corporală gravă sau moartea unor persoane determinată de această distrugere, condiție ce nu este îndeplinită în cazul de față”.
De asemenea, procurorii Parchetului Judecătoriei Vaslui consideră că nu a fost vorba nici de tulburare de posesie: „Analizând latura obiectivă a infracțiunii de tulburare de posesie, nu rezultă în cauză o ocupare efectivă a terenului aflat în posesia Chevron. Persoanele cercetate s-au aflat în perimetrul respectiv maxim o oră și, de aceea, fapta nu există”, susțin anchetatorii.