Est News

Criveștenii au votat în masă, chiar și în comuna vecină – Pochidia, paradisul micului turist electoral

La zece zile după finalizarea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, Instituția Prefectului a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui în legătură cu un posibil caz de fraudare a alegerilor. Este vorba de o acuzație privind infracțiunea de vot multiplu, care s-ar fi petrecut în două localități din comuna Pochidia, unde 80 de persoane dintr-un sat învecinat ar fi votat, pentru a doua oară, pe listele suplimentare. În caz că reclamația Prefecturii se va dovedi întemeiată, “turiștii” din Crivești riscă între șase luni și un an de închisoare.

Bogdan RUSU

Un număr de 80 de criveșteni, comuna Tutova, au fost luați în vizor de autorități, fiind suspecți de vot multiplu în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2 noiembrie. Persoanele sunt bănuite că, după ce au votat pe listele permanente din localitatea de domiciliu, s-ar fi deplasat în satele din Sălceni și Borodești din comuna vecină Pochidia, unde au votat pe liste suplimentare. În Sălceni au votat 52 de turiști electorali, iar în Borodești 49.

La numărarea voturilor, în Sălceni, Victor Ponta a obținut 228 de voturi, iar Iohannis 167. La Borodești, Ponta a câștigat 83 de voturi, iar Iohannis 55. Nefiind o diferență colosală între principalii candidați care au intrat în al doilea tur de scrutin, nu se poate ști exact de partea cărui candidat au fost criveștenii migratori în plin sezon electoral. Interesant este de aflat de ce președinții și vicepreședinții celor două secții de votare în care s-a votat “turistic” nu s-au sesizat când au observat că sunt “asaltați” de zeci de turiști electorali din Crivești. Căci din moment ce într-o secție de votare apar zeci de persoane din satul vecin, situat la o aruncătură de băț, era firesc ca șefii celor două birouri să anunțe autoritățile compentente. Era de bun simț, din moment ce de la Crivești la Sălceni sunt aproximativ 2,5 km, iar de la Crivești la Borodești aproximativ 4,5 km. Menționăm că în Sălceni, secția de votare a fost condusă de echipa Alina-Mihaela Dogaru (președinte) – Dragoș Alexandru Gliga (vicepreședinte), iar secția din Borodești de perechea Costel Baltag (președinte) – Simona Obreja (vicepreședinte).

De asemenea, și mai ciudat a fost că nici membrii, respectiv delegații partidelor politice, nu au avut la acea dată nimic de comentat.

Pe 2 noiembrie, Biroul Electoral Județean Vaslui, transmitea presei în timp real, că în județul Vaslui nu au fost probleme legate de desfășurare al alegerilor.

Andrei Puica

Procurorii vor face lumină în acest caz. Adăugăm că Prefectura nu a precizat exact de ce informații a dispus și nici de la cine, în momentul în care a sesizat Parchetul.

De asemenea, nu se știe nici motivul pentru care s-au dat publicității aceste informații abia acum, după 24 de zile de la data producerii presupusului eveniment.

„În baza unor informații pe care le-am primit, există suspiciunea că persoane din satul Crivești ar fi votat în două secții din comuna Pochidia. În acest sens, am sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui pentru a face verificări în urma cărora să se stabilească dacă persoane din listele permanente se regăsesc pe listele suplimentare. Instituția Prefectului nu are competență să se pronunțe cu privire la această problemă sesizată și tocmai de aceea ne-am adresat organelor de cercetare penală”, a declarat Andrei Puică, prefectul județului Vaslui.

Pedeapsa pentru acest tip de infracțiune este menționată în Codul Penal: închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi (art.387 din Codul Penal, privind Frauda la vot.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version