Datoria publică a României a luat-o la galop, atingând un maxim de 252,7 miliarde lei, la sfârșitul lunii septembrie. În euro, datoria administrației publice, conform metodologiei Uniunii Europene, este de aproximativ 57,43 miliarde de euro.
Datele oficiale publicate de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) indică o creștere continuă a datoriei publice a țării începând cu luna iunie, când a crescut de la 246,7 miliarde lei până la 248,3 miliarde lei. Iar în doar patru luni, din luna mai până la finele lui septembrie, datoria publică a României a crescut cu aproape 6 miliarde de lei (circa 1,35 miliarde euro).
România a încheiat anul trecut cu o datorie a administrației publice în valoare de 242,2 miliarde lei, însemnând o pondere de 37,9% din Produsul Intern Brut (PIB).
La finele lunii septembrie 2014, ponderea datoriei publice în PIB se apropia vertiginos de nivelul de 40% din PIB, situându-se, mai exact, la 39,7% din PIB.
Datoriile pe termen scurt ale României se ridică la 14,5 miliarde de lei, în timp ce datoriile pe termen lung sunt de 238,2 miliarde de lei, acesta din urmă fiind componenta care a crescut în ultimele luni.
În ceea ce privește valuta în care este denominată datoria publică a țării, cea mai mare parte, în valoare de 114,6 miliarde lei, este în euro, fiind urmată de datoria în lei (110,5 miliarde lei) și de cea în dolari americani (23,6 miliarde lei). În alte valute avem datorii de aproape 4 miliarde lei.
Aproximativ jumătate din datoria publică totală a administrației publice a fost contractată de la băncile locale. Totalul datoriei interne a administrației publice se cifrează la aproximativ 121 miliarde lei, reprezentând 19% din PIB, potrivit cifrelor MFP.
Totodată, dea mai mare parte din datoria publică a României a fost generată de administrația publică centrală: 237,5 miliarde lei.
Chiar dacă datoria publică a României este una dintre cele mai reduse din UE, ca procent din PIB, totuși ritmul în care aceasta avansează este de natură să nască îngrijorări. Astfel, datoria publică a țării noastre s-a triplat în ultimii cinci ani.
Sursa: money.ro