Potrivit Legii 165/2013, privind inventarierea terenurilor care pot face face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate pe fiecare unitate administrativ-teritorială (UAT) (comune, orașe și municipii), primarii au fost obligați să întocmescă documentații foarte clare privind situația tuturor parcelelor de teren din aria de competență. Din momentul în care legea a fost adoptată și până în prezent, doar 49 de UAT au reușit să aplice actul normativ.
Principala problemă în finalizarea acestei inventarieri, potrivit primarilor, a fost lipsa banilor necesari pentru a plăti firmele competente în domeniul topografic. După multiple rectificări de buget, ocazii ce au dat șansa primarilor de a aplica legea, deoarece au primit fonduri suficiente, inventarierea a stagnat în foarte multe UAT-uri. De la 12 noiembrie 2014, când doar 38 UAT-uri din 86 au trimis către autorități documentele necesare întocmirii unei situații cu terenurile aflate în domeniul public și privat la nivelul județului, încă 11 primari și-au făcut datoria. În ciuda amenințărilor adresate de Instituția Prefectului, restul de până la 86 și-au văzut de treabă. Menționăm că prefectul, prin subalternii săi, ar putea amenda primăriile care întârzie cu inventarierea terenurilor.
Primarii tac, prefectura se face că plouă, iar mii de oameni așteaptă ca după această inventariere, să-și revendice drepturile de proprietate pierdute în timpul regimului comunist. Ar trebui ca prefectul să se sesizeze și să înceapă să-i premieze pe codașii inventarierii cu amenzi grele. Poate că așa vom intra și noi în rândul europenilor. (Bogdan RUSU)