Zeci de femei și copii au petrecut sărbătorile în Centrul de Urgență pentru Victimele Violenței Domestice din Bârlad, din cauza „durilor” care asigură „fericirea” familiei cu pumnii și picioarele.
Dacă pentru cei mai mulți, sfârșitul de an este ocazia perfectă de a petrece în sânul familiei, sub semnul liniștii și al armoniei, pentru aproape 50 femei și copii din Bârlad și din comunele învecinate, sărbătorile au fost de coșmar. În loc să stea în casă, lângă brad ori la masă alături de cei dragi, ei au fost nevoiți să petreacă lângă necunoscuți, adăpostiți de ziduri străine, iar pe deasupra, umiliți și bătuți. De nimeni altcineva, decât de „masculul feroce” căruia i se spune „cap de familie”.
De la Crăciun și până în prezent, Centrul de Urgență pentru Victimele Violenței Domestice din Bârlad a primit sub acoperișul său 25 de femei și 22 de copii, agresați în familie. S-a ajuns în situația în care stau și câte doi în pat, din cauză că centrul are o capacitate de 20 de locuri.
„În urma sesizării cazurilor la 112 și a întocmirii uni proces-verbal de constatare a faptei de către poliție, victimele violenței familiale sunt aduse la Centrul de Urgență pentru Victimele Violenței Domestice din Bârlad, singurul de acest gen din județ. De sărbători, ne-am confruntat cu un număr record de astfel de cazuri. Unele sunt direcționate către centrul nostru de poliție, altele de către asistenții sociali ai spitalelor, atunci când victimele au nevoie de îngrijiri medicale în urma agresiunilor fizice”, a declarat Esmeralda Bâgu, șefa Complexului de Servicii Comunitare nr. 2 Bârlad.
Centrul pentru victimele violenței domestice oferă găzduire, hrană și servicii sociale timp de minimum o lună, și dacă în urma anchetei sociale se constată că persoanele vulnerabile nu au unde să locuiască, se prelungește internarea în regim de urgență.
„O caracteristică a centrului nostru este acordarea de consiliere psihologică gratuită, iar după aplanarea conflictului intrafamilial, oferă consiliere la care participă atât agresorul cât și partea vătămată. Din păcate, doar 1% dintre aceștia doresc să fie consiliați”, a mai spus Esmeralda Bâgu.
Chiar dacă este unicul centru de acest gen din județ, capacitatea sa este subdimensionată. Sunt cazuri care ajung în centru și de 4-5 ori pe an, majoritatea din mediul rural. Centrul este de regulă plin, indiferent dacă sunt sărbători sau nu, și preponderent apelează la serviciile acestuia persoanele de la sate, dar sunt și victime ale violenței domestice din Bârlad cu pregătire medie sau chiar superioară. (Mihaela NICULESCU)