Municipalitatea vasluiană s-a văzut nevoită să deszăpesească orașul cu forță de muncă închiriată, întrucât compania de servicii publice locale Goscom și-a demonstrat inutilitatea. Astfel, 40 de deținuți au fost scoși la deszăpezit pe străzile din municipiul reședință, în baza unui contract între primăria locală și Penitenciarul Vaslui. De altfel, deszăpezirea cu deținuți pare a fi mai avantajoasă și din punct de vedere economic: în vreme ce Goscom cere până la 4 lei pe metrul pătrat, deținuții vor primi doar 5 lei pe oră.
Bogdan RUSU
După ce cei aproximativ 130 de angajați ai firmelor la care Consiliul Local Vaslui s-au dovedit inutili în lupta cu zăpada, Primăria Vaslui a recurs la artileria “grea”. Astfel, vineri, 40 de deținuți au fost scoși pe străzile din municipiul reședință pentru strângerea zăpezii și încărcarea acesteia în remorci, urmând ca angajații Goscom să o care în afara localității.
“Contractul cu penitenciarul îl avem încheiat de la începutul anului, însă până astăzi (n.r. – vineri) nu au putut fi scoși la muncă din cauza temperaturilor foarte scăzute de afară. Pe lângă plata muncii prestate, deținuții primesc ceai cald și sandviciuri pe durata celor opt ore de activitate”, a declarat Daniel Neacșu, viceprimarul municipiului Vaslui.
Imediat cum deținuții s-au apucat de treabă, a început să se simtă că și la Vaslui a început deszăpezirea. Cum s-au mișcat persoanele private de libertate în câteva ore angajații de la Goscom, plătiți din bugetul municipalității, nu s-au mișcat în aproape două săptămâni, de când s-a orașul a fost îmbrăcat în haine de iarnă.
Acum o săptămână, pe trotuarele din oraș se circula cu mare dificultate, iar pe arterele rutiere nici măcar nu trecuse lama. Cu toate acesta, șeful Goscom, Cătălin Bîrleanu, susținea că angajații săi sunt la posturi: “Lucrăm pe priorități, în principal pe zonele aglomerate. Dimineață aveam de gând să scot la negru trotuarele aglomerate și să creez pârtii pe celelalte (lucru care nu s-a întâmplat până la apelul deținuților, adică cinci zile mai târziu, n.r.). Ceea ce ține de cartierele de blocuri, cumva este treaba asociațiilor de locatari, iar curățarea străzilor principale intră în atribuția Goscom. Pe străzile prinicipale, începând de sâmbătă, am făcut pârtia. Astăzi (5 ianuarie, n.r.), deoarece a nins, ne-am întors pe activitățile de îndepărtare a zăpezii. Oamenii au fost scoși la lucru la ora cinci și am administrat material antiderapant până în jurul orei șapte. Când a început să ningă, am oprit această activitate și am trecut la eliberarea căilor pietonale și rutiere de zăpada nou căzută. Salariații pot fi ținuți la muncă, dar cât? Douăzeci de ore? Normal, programul este de opt ore”, a declarat Bârleanu.
Munca cu deținuții, mai avantajoasă
Conform contractului menționat de viceprimarul Neacșu, deținuții sunt remunerați cu 5 lei pentru o oră de muncă. O sumă mai mult decât satisfăcătoare în raport cu prețurile practicate de Goscom. Furnizorul de servicii publice locale ar fi încasat pentru un strat gors de 0,00-0,03 metri, de la comunitate 1,1544 lei/ mp, în timp ce pentru a curăța gheață de 0,07-0,10 metri firma percepe o taxă de 3,4938 lei/mp.
Într-un memoriu adresat CL Vaslui, Cătălin Bîrleanu, directorul Goscom, explica de ce se impune o nouă majorare a taxelor legate de utilizarea utilajelor mecanizate: „Având în vedere faptul că de atunci și până în prezent a crescut în mod principal salariul minim brut pe țară începând cu luna februarie 2013 de la 750 lei la 800 lei, conform HG nr. 23/ianuarie 2013, începând cu luna ianuarie 2014 de la 800 lei la 850 lei și începând cu iulie 2014 salariul minim brut pe țară este de 900 lei, conform HG nr. 871/14.11.2013 și faptul că în baza Legii nr. 123/19.09.2014 pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, prin care se diminuiază CAS-cota de contributie datorata de angajator cu 5%, restul elementelor având modificări relativ mici, s-a impus modificarea și actualizarea acestor prețuri și tarife practicate de SC GOSCOM VASLUI SA la utilajele specifice serviciilor de salubrizare și spații verzi”.
Din păcate, nimeni nu a furnizat opiniei publice metodele științifice prin care se va evalua activitatea prestată de Goscom, cu ajutorul utilajelor mecanizate.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=u9hcEJ89RJ4&w=420&h=315]