Est News

Noi norme europene au intrat in vigoare: O hotarare civila sau comerciala executorie in Romania se va putea aplica automat si in restul UE

O hotarare judecatoreasca civila sau comerciala in justitie, executorie in Romania, se va aplica automat in oricare alt stat al Uniunii Europene si invers, potrivit unor norme europene privind hotararile transfrontaliere, care au intrat in vigoare incepand cu sfarsitul saptamanii trecute.
Potrivit Comisiei Europene, noile norme dau posibilitatea agentilor economici si consumatorilor sa isi solutioneze mai usor litigiile transfrontaliere.
Astfel, executivul comunitar estimeaza ca se vor face economii anuale de 48 de milioane de euro in Uniunea Europeana.
„Normele desfiinteaza procedura de recunoastere in alte state ale UE a hotararilor in materie civila si comerciala, procedura costisitoare si de lunga durata la care se recurge actualmente de 10.000 de ori pe an”, a mentionat Comisia, intr-un comunicat.
Aceste hotarari transfrontaliere vor deveni automat executorii in intreaga UE. Consumatorii vor fi mai bine protejati atunci cand fac achizitii de la comercianti din afara UE, iar agentii economici vor beneficia de o securitate juridica mai mare atunci cand desfasoara activitati comerciale in UE, sustine sursa citata.
Potrivit CE, normele europene prevad urmatoarele imbunatatiri:

Noile norme europene au fost adoptate in urma unui studiu din 2010 prin care s-a constatat ca aproape 40% din agentii economici ar fi mai inclinati sa desfasoare activitati comerciale pe piete din afara tarii lor daca s-ar simplifica procedurile de solutionare a litigiilor in instanta in strainatate.
Comisia Europeana a propus in 2010 reformarea Regulamentului Bruxelles I. In urma aprobarii de catre Parlamentul European si de catre statele membre, normele au intrat in vigoare pe 10 ianuarie 2015, la doi ani dupa publicarea in Jurnalul Oficial al UE.
Reforma vizeaza eficientizarea cooperarii judiciare civile in Uniunea Europeana, in special prin asigurarea recunoasterii si executarii fara dificultate a hotararilor in alte state membre.

Sursa: hotnews.ro

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version