Est News

Unde sunt banii, părinte protopop?

* În plină criză financiară, Protoeria Bârlad își ridică un nou sediu, care va semăna mai degrabă cu o vilă de lux, pentru a cărei construcție preoții au fost obligați să contribuie cu sume năucitoare de bani. Pentru a-i „convinge” să scoată bani din gaură de șarpe, Episcopia Hușilor și Protoeria i-au amenințat că-i smulge din parohii pentru a-i duce cine știe unde. Mai-marii clerici nu s-au limitat la amenințări, ci au mers până la a păcăli statul român ca să obțină bani, înaintând Ministerului Cultelor documente din care reiese că nu vor construi sedii luxoase, ci capelă de rugăciune. În felul acesta ar fi obținut, deja, trei miliarde de lei vechi, băgați într-o fundație care zace părăsită.

Simona MIHĂILĂ

Ziarul Est News a intrat în posesia dovezii negru pe alb a terorii permanente sub care trăiesc preoții din județul Vaslui care nu se conformează ordinelor de a cotiza fără a crâcni, cu bani grei, atunci când Episcopia Hușilor poruncește. Sute de preoți sunt amenințați cu excluderea din parohiile în care activează și mutarea lor în parohii „de grad inferior” (în limbajul tehnic al personalului bisericesc).

Un document incendiar, pe care îl prezentăm în exclusivitate cititorilor noștri, demonstrează fără dubiu că banii enoriașilor, a bătrânilor chinuiți care-și rup de la gură pentru „Sfânta Biserică”, sunt fundamentul pe care și pentru care „preacucernicii părinți” au clădit un sistem dictatorial ce nu are nimic în comun cu credința în Dumnezeu.

Documentul la care facem referire și care, probabil, nu este un caz izolat, a fost emis în ianuarie 2011 și trimis tuturor preoților din parohiile aflate în subordinea Protoeriei Bârlad, după ce a fost luată decizia construirii unui nou sediu protopopesc. Acesta ar urma să fie ridicat pe strada Mihai Eminescu nr. 47, în imediata vecinătate a Liceului Teoretic (Complexul Școlar).

Prin adresa respectivă, preoții au fost informați că în decembrie 2010, Permanența Consiliului Eparhial Huși a stabilit, prin Hotărârea nr. 2.418, ca toate parohiile să contribuie vrând-nevrând la construirea noului sediu.

Aproximativ jumătate din cele 101 care aparțin Protopopiatului Bârlad au fost obligate ca, in nici mai mult nici mai putin de patru luni si jumatate, respectiv până la 15 mai 2011, să depună în contul protopopiatului bârlădean suma de 20.000 de lei (200 de milioane de lei vechi), în timp ce cealaltă jumătate, 10.000 de lei (100 de milioane). Cei care au scăpat mai „ieftin” sunt preoți care păstoresc parohii sărace, cu număr mic de enoriași, unele situate în colțuri uitate de lume din județ, unde sărăcia este la cote inimaginabile.

Bomboana de pe colivă este ultimul paragraf al documentului semnat de protopopul Vasile Lăiu și de finul acestuia de cununie, preotul Florin Chireac-Pavliuc, secretarul Protopopiatului Bârlad, acolo unde se trece la amenințarea cu represalii într-un limbaj absolut dictatorial: „Totodată, aceeași permanență a stabilit ca preoții din parohiile din mediul rural care nu vor respecta cele hotărâte și nu se vor conforma, să fie transferați la alte parohii din mediul rural de grad inferior, iar preoții de la parohiile din mediul urban, să fie transferați la parohii din mediul rural”.

Chetă bisericească pe spinarea credincioșilor

„Porunca” a căzut ca un trăznet pe capul preoților și așa împovărați de multiplele obligații financiare față de Episcopia Hușilor, de cotizații care de care mai imbecile ce nu contenesc nici acum să sosească peste noapte.

Pentru edificarea cititorilor noștri, chetele bisericești pentru diversele mofturi ale presființiilor lor se fac, evident, pe spinarea enoriașilor. Bisericile nu fac producție, nu prestează nici activități meștesugărești care să le aducă venituri. Obiectele care se vând prin intermediul parohiilor (calendare, cruciulițe, tămâie, cărți, brățări, lanțuri etc.) sunt sosite pe inventar de la Episcopie, iar veniturile obținute în urma comercializării iau calea bugetului Episcopiei. Nu au a face cu „contribuțiile” suplimentare pe care protopopul și episcopul le așteaptă de la preoți, printre care se numără și aceea din documentul mai sus enunțat. Acestea ar urma să fie colectate din banii pe care enoriașii îi dau la biserică pentru citirea de pomelnice, diverse rugăciuni și servicii religioase. Cum enoriașilor nu le este pus cuțitul în coastă atunci când contribuie la biserică, oricine dă cât dorește, de regulă sume infime. „Nimeni nu este obligat să ne dea bani. Omul dă dacă vrea și cât vrea”, ne-a spus unul dintre preoți. Dar pe mai-marii de la Episcopie și Protoerie nu-i interesează cum și de unde.

Sediu protopopesc de lux în plină criză financiară

Întrucât protopopul Vasile Lăiu refuză categoric să stea de vorbă cu jurnaliștii, nu am putut afla câți bani au intrat în conturile instituției pe care o păstorește, în urma poruncii din ianuarie 2012. Din câte am aflat, niciun preot din cele 101 parohii nu a fost transferat „disciplinar”, conform amenințării, ceea ce ne dă libertatea să presupunem că toți s-au achitat de sarcini, în termenul stabilit, adică până la 15 mai 2011.

Asta ar însemna că, în total, pentru construcția noului sediu protopopesc, s-ar fi putut strânge 15 miliarde de lei vechi. În opinia unui specialist în construcții cu care am stat de vorbă, acești bani sunt mai mult decât suficienți pentru construirea unei ditamai vila, cu două nivele, dotată cu living, dormitoare, băi, bucătării, mansardă și toate utilitățile.

În loc de asta, pe strada Mihai Eminescu nr. 47, acolo unde Protopopiatul Bârlad spune că își construiește un nou sediu pe terenul obținut gratis de la comunitatea bârlădeană, zace părăsită o simplă fundație. Unde sunt banii adunați de preoți cu atâta sudoare de la bieții enoriași?

Și surprizele nu contenesc să se oprească aici. De pe pancarta găsită la fața locului, în care sunt înscrise detaliile investiției, aflăm că acolo nu va fi construit nicidecum un sediu protopopesc, ci o capelă: „Capela de rugăciune <Corneliul Sutașul>”.

Din pricină că am fost în imposibilitatea de a obține lămuriri de la protopop, am fost nevoiți să apelăm tot la sursele noastre de încredere care ne-au făcut încă o dezvăluire: Episcopia Hușilor și Protoeria Bârlad umblă cu minciuni ca să tragă bani de la bugetul de stat.

Fiindcă de la bugetul public legea nu permite alocarea de fonduri decât pentru construirea de biserici și capele, căpeteniile celor două instituții au pus-o de-o păcăleală: în documentația pe care au înaintat-o Ministerului Cultelor au spus că pe terenul de pe Mihai Eminescu va fi construită o capelă de rugăciune, nu un sediu cum se intenționează realmente. Numai cu acest artificiu ar fi reușit să smulgă ceva bani și de la bugetul public.

Avem informații potrivit cărora statul român fie a înghițit gogoașa, fie a închis ochii, drept pentru care a alocat construirii „lăcașului” suma de 3 miliarde de lei vechi.

Din documente, mai reiese că respectiva „capelă”, după ce va fi gata, ar avea aparența unei veritabile vile de lux.

Suprafața construită este de circa 330 de metri pătrați, clădirea fiind compusă dintr-un demisol ce va adăposti 6 încăperi; parter format din capelă de rugăciune, birou protopop, sală consilieri, birou consultanță, baie și hol, precum și o mansardă unde se vor afla un living, 3 camere, două băi și două bucătării.

Așa va arăta noul sediu al Protoeriei Bârlad (sau Capela de rugăciune <Corneliul Sutașul>) construită pe banii adunați de la oamenii de rând în plină criză financiară, în vremuri în care sisteme financiare solide din întreaga lume se prăbușesc precum castelele de nisip.

Review Overview

User Rating: 3.6 ( 2 votes)
Exit mobile version