O parte din sportivii de la CS Viitorul Vaslui s-a pregătit pe terenul unității pentru a deveni bătăuși profesioniști. Andrei Alestar, spre exemplu, după ce a practicat ani de zile aruncarea ciocanului, disciplină la care chiar a obținut rezultate notabile, a părăsit terenul de atrenament pentru a intra în ringul străzii, de unde coordonează o gașcă de smardoi cu pretenții de interlopi. Mulți dintre cei care răspund promt la comenzile lui Alestar au fost antrenați la CS Viitorul, unde au deprins tainele luptei corp la corp pe cheltuiala statului. În cazul lui Alestar, situația este de-a dreptul halucinantă: este plătit din buzunarul contribuabililor pentru a le rupe chiar lor oasele. Deși nu a mai concurat într-o competiție oficială din 2013, când a fost suspendat de federația de profil după ce a fost găsit dopat(!), primește în continuare de la club o indemnizație de efort de 560 de lei pe lună! În plus, conducerea clubului încă îi garantează un spațiu locativ gratuit în motelul propriu, chiar dacă din punct de vedere sportiv nu mai are rezultate. Alioșa Axinte, directorul CS Viitorul Vaslui, nici nu se gândește la o eventuală măsură disciplinară în cazul lui Alestar: “Dacă e tălălău și tâmpit, nu e vina mea! (…) Nu pot să mă lepăd de el ca de izmene c…te!”
Alex SAVA
Cazul celor doi vasluieni bătuți duminică dimineața în fața unui pub din municipiul reședință scoate la iveală amănunte șocante despre sportivii bătăuși, transformați peste noapte în gărzile de corp ale unor persoane controversate. Astfel, tineri antrenați la CS Viitorul pe banii statului, devin bătăuși profesioniști în slujba cui și-i permite.
Andrei Alestar, aparent coordonatorul celor care i-au snopit în bătaie pe cei doi vasluieni, a legat de gard mișcarea sportivă pentru a deveni smardoi profesionit. După ce a practicat ani de zile aruncarea ciocanului, cu rezultate notabile (campion național la seniori), și-a găsit o nouă vocație: bodyguard de ocazie. Pentru că noua preocupare i-a adus mai multe satisfacții financiare, a dat cu disciplina sportivă de pământ și s-a prezentat dopat la o competiție oficială. A fost depistat, iar federația de profil i-a interzis să mai concureze timp de doi ani. Așa se face că Alestar nu a participat la niciun concurs în cursul anului trecut. Cu toate acestea, în mod absolut de neînțeles, conducerea CS Viitorul Vaslui nu a luat nicio măsură în ceea ce-l privește. Mai mult, i-a menținut indemnizațiile de hrană (o masă pe zi la restaurant!) și de efort (560 de lei pe lună, adică aproximativ două treimi din netul salariului minim pe economie). De asemenea, Alestar locuiește într-o cameră din mini-motelul CS Viitorul, fără a achita nici măcar un leu!
Modul în care conducerea clubului sportiv a decis să cheltuie acești bani (peste 1.000 de lei pe lună) cu un sportiv care nu numai că nu mai are rezultate, dar a dovedit că nu dă nici măcar o ceapă degerată pe disciplină, este absolut inexiplicabil.
Mai mult, directorul CS Viitorul, Alioșa Axinte, nici acum, când isprăvile tânărului sportiv frizează penalul, nu are de gând să ia măsuri. Deși Alestar este pericol public, singura vină (scuzabilă, se pare) pe care i-o găsește directorul clubului e că “e tălălău și tâmpit”, lucru pentru care nu are de gând să îl sancționeze. Ba mai mult, din punctul de vedere al directorului Axinte, sportivul bătăuș e de compătimit!
“Lui nu-i ajunge ce-i dau eu ca drepturi și lucrează la bodyguard. Eu nu am nicio treabă cu el. Are 24 de ani, răspunde pentru ce face. Nu e vina mea. Dacă e tălălău și tâmpit, nu e vina mea. (…) În anul 2014 nu a avut niciun rezultat, pentru că a fost suspendat după ce a fost găsit dopat cu niște substanțe. (…) I-am dat indemnzația de îndemnizația de 560 de lei pentru că s-a pregătit, chiar dacă nu a activat. Ce să-i fac dacă a fost suspendat? Nu pot să-l lepăd ca pe izmene c…ate”, a spus Alioșa Axinte.
Așadar, Andrei Alestar va irosi în continuare mult și bine resursele clubului, primite de la bugetul statului, pentru a rupe oasele cetățenilor din municipiul Vaslui.
Alături de Alestar sunt mai mulți sportivi care s-au pregătit la CS Viitorul, pe bani publici.
“Pe la noi vin mulți, stau cât stau și pleacă. În momentul de față, din cei implicați în scandalul de dumincă doar Alestar mai este la noi. Ceilalți au plecat”, mai spune Axinte.
A nu se înțelege că au plecat după ce au fost pedepsiți pentru indisciplină. Ba din contră, de unii dintre ei, conducerea clubului a ținut cu dinții. Grăitor pentru această speță este cazul lui Cătălin Rotaru, care după ce a petrecut patru ani în Secția de lupte libere a clubului, a fost sancționat disciplinar de antrenor. Concret, nu a mai fost efectiv primit la antrenamente, pierzând totodată și dreptul la cazare în motelul clubului. Cu toate acestea, cerea sa de afiliere la Secția de aruncări a fost imediat acceptată de Alioșa Axinte, deși sportivul era în an liceal terminat, iar cum cele două sporturi nu au elemente comune, era greu de sperat la vreun rezultat în juniorat. O dată cu înscrierea la aruncări, Rotaru a primit și dreptul de a locui în motel, deși pe lista de așteptare erau mai multe cereri ale unor sportivi meritorii.
Îi priește “antrenamentul” de stradă
Laurențiu Maxim, antrenorul lui Andrei Alestar, susține că munca de bodygard nu-i afectează lui Alestar calitățile sportive. Ba din contră, chiar îi priește: după bătaia de duminică dimineață, Andrei Alestar a stabilit un nou record personal la aruncarea ciocanului.
“Se pregătește foarte bine. Nu pot să înțeleg cum, dar când vine la antrenament, nu vine să facă act de prezență. Nu știu de unde are atâta forță. El de regulă aruncă cu ciocanul de 7,260 kg, dar luni a făcut record personal cu opt kilograme. (…) Eu am încercat să mai vorbesc cu el… I-am explicat că sportul îl ajută în meseria asta a lui, dar meseria nu-l ajută în sport. Îmi pare rău de el și de cariera sa sportivă. Dar din ce am înțeles cu totul altcineva a început scandalul, iar el l-a continuat. Divergența a plecat cu totul alte persoane, iar Andrei ar fi făcut el ordine cum a înțeles. Nu știu de ce s-o fi băgat el”, a spus Laurențiu Maxim.
Nu e la prima fată de acest gen
Un episod similar celui de duminică s-a petrecut în toamna anului trecut, la un club din municipiul Vaslui, unde, de asemenea, Alestar a fost tocmit ca bodyguard. Un tânăr a fost bătut exact în același fel, de aceeași sportivi, dar conduși de un Andrei Alestar mult mai activ.
Tânărul le-a povestit polițiștilor că a fost scos din club cu forța și lovit. Ulterior, știind că este vizat de o corecție fizică, și-a chemat un taxi pentru a pleca acasă. Numai că bătăușii l-au urmărit (locuia în apropierea clubului) și l-au lovit până nu a mai mișcat.
Fapta de mai sus și cea de dumincă sunt doar dintre evenimentele cunoscute, întrucât victimele au depus plângere. Surse de încredere susțin că Alestar a mai organizat și coordonat astfel de corecții, asigurându-se ulterior că cei vizați au fost “corijați” suficient de bine cât să nu meargă la Poliție.