În perioada 6-10 aprilie, Vasluiul va găzdui cea de-a 51-a Olimpiadă Națională de Fizică pentru gimnaziu și liceu. Este o onoare pentru organizatori, dar și o mare responsabilitate, având în vedere că vor fi prezenți 525 de elevi, 60 de profesori și comisia centrală de examinare.
Olimpiada Națională de Fizică va debuta pe 6 aprilie cu proba experimentală, monitorizată de profesori de fizică din județ. Pe 7 aprilie va urma proba teoretică, pe 9 aprilie se va desfășura proba de baraj pentru lotul olimpic lărgit și pe 10 aprilie, la Casa de Cultură din Vaslui, va avea loc premierea celor mai buni elevi.
Pe 8 aprilie, participanții la Olimpiada Națională de Fizică, atât elevi cât și profesori, vor avea un moment de respiro. Va fi ziua lor liberă, pe care o vor petrece vizionând obiective turistice și culturale din Bârlad. Olimpicii vor petrece câteva ore vizitând Grădina Zoo, Pavilionul „Marcel Guguianu”, Muzeul „Vasile Pârvan”, dar și vizionând un film la planetariul din cadrul muzeului. Olimpiada Națională de Fizică are loc anul acesta în perioada în care, la nivel național, se desfășoară „Săptămâna altfel”.
„Ne onorează faptul că, anul acesta, Olimpiada Națională de Fizică are loc la Vaslui, pentru că astfel și județul nostru va putea fi cunoscut altfel, în sensul bun al cuvântului. Organizarea unei astfel de competiții, care, pe lângă examenul propriu-zis, înseamnă și asigurarea unor locuri de cazare, de servire a mesei și de petrecere a timpului liber, nu este un lucru ușor. Sperăm să punem la punct toate detaliile până pe 6 aprilie”, a declarat Irina Dumitrescu, inspector școlar pentru fizică.
Etapa locală a Olimpiadei de Fizică va avea loc pe 24 ianuarie, iar cea județeană pe 14 februarie.
Pentru etapa națională, Vasluiul nu a fost ales întâmplător ca oraș gazdă. Ani la rând, elevi din județ au obținut rezultate bune și foarte bune. Anul trecut, de exemplu, din nouă participanți, cinci s-au întors cu medalii. În județul nostru sunt 98 de profesori care predau fizica în școli și licee, plus alți 20 care predau și fizică și chimie. Efortul acestora nu este în zadar, iar rezultatele obținute la olimpiade sunt elocvente. Pregătirea elevilor în vederea participării la această competiției este asigurată benevol de către profesorii de fizică, în timpul lor liber, fără a fi retribuiți. (Mihaela NICULESCU)