Est News

La Rulmentul Bârlad, speranța moare ultima

Zi decisivă la Federația Română de Rugby pentru soarta RC Bârlad, care caută soluții ca să acceadă in SuperLigă. Până astăzi după-amiază, șefii clubului bârlădean ar trebui să afle cu cine joacă in viitorul sezon.

 Virgil POPA

 Pentru a ajunge din nou, după 4 ani, in SuperLigă, alături de cele mai bune echipe din țară, RC Bârlad trebui să îndeplinească numaidecât trei criterii: condiții de televizare a meciurilor de pe teren propriu, un lot de cel puțin 46 de jucători si un buget munim de 100.000 de mii de euro pe sezon. Acestea sunt trecute in caietul de sarcini stabilit de FRR.

Rugbiștii bârlădeni și-au câstigat în teren locul din SuperLigă, prin victoria obținută în fața eternei rivale, Poli Agro Unirea Iași, însă, din cauza subfinanțării ar putea să evolueze și in 2015 tot în Divizia Națională de seniori. Astăzi, reprezentanții cluburilor și oficialii federației se vor întruni, la București, într-o ședință pentru a stabili formula în care se va disputa noul sezon al SuperLigii. Dacă formații precum Steaua, Dinamo, Știința Baia Mare, RCM Timișoara, sau Farul Constanța nu au emotii, situația de la RC Bârlad rămâne neclară. Și asta, pentru că, potrivit caietului de sarcini, pentru a evolua in SuperLigă, baza sportivă de la Bârlad ar trebui modernizată, pentru a asigura condiții de televizare a meciurilor. De asemenea, lotul ar trebui suplimentat cu cel puțin 20 de jucători, față de 26 de rugbiști, câți evoluează în prezent pentru RC Bârlad.

Ciprian Popa, președinte CSS Bârlad, apreciază că, teoretic, aceste două condiții ar putea fi îndeplinite dacă partidele de pe teren propriu ar fi disputate la Vaslui: „De fonduri mai depind și salariile jucătorilor, costurile cu deplasarea si alte chestiuni inerente care apar atunci cand vrei să fii printre cei mai buni din țară”.

Banii reprezintă principala problemă. Pentru sezonul competițional 2015, Rulmentul ar avea nevoie de un buget minim estimat la 100.000 de euro, fără a ridica pretenții in fața unor adversari ca RCM Timișoara, cu un buget în 2014 de peste 8 milioane de euro, sau U Cluj, care are la dispoziție cel putin 26 de miliarde de lei vechi pe sezon. Tradiția de peste 60 de ani a clubului bârladean sau dăruirea jucătorilor nu sunt suficiente pentru a readuce rugbiul local în eșalonul superior. Acolo, salariile pleacă de la 1.800 de lei, la care se adugă primele de rezultat, și ajung până la 5.000 de euro lunar la cluburile fruntașe, în timp ce la Bârlad, un jucător este plătit cu puțin peste salariul minim pe economie, aproximativ 1.000 de lei pe lună.

RC Bârlad a obținut dreptul de a evolua in SuperLigă după ce a învins în finala Diviziei Naționale de seniori pe Poli Agro Unirea Iași, cu scorul de 25 la 24. Numele echipelor și formatul viitorului sezon competețional, care va lua startul în martie sau aprilie, vor fi cunoscute astăzi, după ședința oficialilor Federației Române de Rugby.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version