Ziua Unirii a fost subiectul principal de dezbatere a primei reuniuni din acest an a Academiei Bârlădene, desfășurată sâmbătă, 24 ianuarie. În cadrul acesteia a fost prezentat pe scurt programul-proiect al activităților din acest an, în care societatea culturală va împlini un secol de existență.
Profesorii Mihaela Chițiga, de la Colegiul „Gheorghe Roșca Codreanu” și Fănică Ursu, de la Școala nr. 8 „Iacov Antonovici” au prezentat două materiale de sinteză despre contextul în care a fost posibilă Unirea, despre evenimentul în sine, despre personalitatea lui Cuza, dar și despre implicarea unioniștilor bârlădeni în evenimentul de la 1859.
În partea a doua a reuniunii, profesoara Elena Monu, președintele Academiei Bârlădene, a punctat câteva dintre proiectele pe care le va desfășura în acest an societatea culturală pe care o conduce, printre care și unele apariții editoriale.
„Va fi un an special, pentru că Academia Bârlădeană împlinește 100 de ani. Este de datoria noastră să promovăm mai mult decât în alți ani activitatea societății printr-o serie de reuniuni inedite. Evenimentul aniversar va avea loc pe 21 mai”, a declarat Elena Monu.
Academia Bârlădeană a luat ființă la 1 Mai 1915, dar din 1995, este aniversată pe 21 mai, de Sf. Constantin și Elena.
„Am hotărât să acordăm acestei date o atenție deosebită pe 21 mai, cu ocazia Zilelor Culturale ale Bârladului. Puține instituții se mândresc cu 100 de ani de existență. Noi ne aflăm printre acestea. În ziua centenarului va fi prezent și președintele de onoare al Academiei, prof. univ. dr. C.D. Zeletin. Nu întâmplător, am ales să organizăm evenimentul la Teatrul «Victor Ion Popa». Părintele spiritual al teatrului bârlădean este unul dintre membrii fondatori ai Academiei Bârlădene”, a mai spus Elena Monu. (Mihaela NICULESCU)