„Medicii ieșeni au considerat că ar fi necesară o coronarografie. În momentul de față se simte bine, are o stare de spirit bună”, a declarat pentru EstNews Cristina Andrei, partenera de viață a primarului bârlădean. În funcție de diagnostic, doctorii ar putea recomanda tratament medicamentos, montarea unui stent sau chiar o intervenție chirurgicală de by pass coronarian.
Primarul Constantin Constantinescu a fost transportat de urgență la Iași, astăzi dimineață, cu o ambulanță, după ce medicii de la Spitalul de urgență „Elena Beldiman” din Bârlad au remarcat anumite modificări la nivelul inimii, în timpul unui EKG.
Edilul-șef al Bârladului ajunsese la spital acuzând dureri de stomac, însă investigațiile au infirmat existența unei probleme, drept pentru care medicul Viorel Petcu i-a recomandat efectuarea unui EKG.
„Nu a manifestat niciun simptom care să ne indice existența vreunei probleme cardiace. La EKG s-a văzut, se pare, ceva la nivelul inimii. Medicii ieșeni de la Cardiologie au considerat că ar fi necesară o coronarografie. În momentul de față se simte bine, are o stare de spirit bună”, ne-a declarat Cristina Andrei, partenera de viață a primarului bârlădean.
Coronarografia este o tehnică de diagnosticare care permite verificarea condiției arterelor coronare (vasele care alimentează inima) și depistarea eventualelor îngustări care pot compromite fluxul de sânge al mușchiului cardiac și să cauzeze durere toracică sau infarct miocardic.
În cazul în care medicii ieșeni îi vor depista primarului Constantinescu o afecțiune coronariană, îi vor stabili tratamentul în funcție de gravitatea acesteia.
Cezar Igescu, medic primar cardiolog în cadrul unei clinici de cardiologie din Iași ne-a declarat: „Pentru o afecțiune simplă nu este nevoie decât de tratament medicamentos. Dacă, în urma coronarografiei se stabilește că pacientul prezintă o arteră coronară blocată sau îngustată de către placa de aterom, va fi recomandată o procedură de lărgire a acesteia, așa-numita angioplastie coronariană. Această intervenție se realizează cel mai adesea prin montarea unui stent. În fine, în situația în care blocajul este sever, nu excludem by pass-ul, o intervenție chirurgicală de revascularizare a cordului”.
Lupta primarului cu kilogramele
În timpul primului său mandat (2004 – 2008), primarul Constantin Constantinescu descoperise că are probleme cu tensiunea arterială, aceasta fiind peste limitele normale. Analizele de sânge îi indicaseră, la vremea aceea, și un nivel crescut al colesterolului și al trigliceridelor.
Imediat, edilul-șef a trecut pe tratament contra hipertensiunii și la un regim alimentar draconic, sărac în grăsimi și în calorii, de la care, totuși, nu ezita să se abată atunci când scăpa de ochii scrutători ai celor din familie. Nu a făcut niciodată un secret din faptul că este un gurmand și că marile sale slăbiciuni sunt micii, sarmalele și friptura de porc. Din acest motiv, ani de zile a dus o adevărată luptă cu kilogramele. De altfel, la una din zilele sale de naștere (la împlinirea a 54 de ani) cea mai fierbinte dorință pe care și-a exprimat-o public a fost să slăbească.
„La ultima cântărire aveam 101 kilograme. E jalnic. Joc tenis ca un nebun, până la epuizare, dar tot nu dau jos cât aș vrea”, declara atunci Constantinescu.
El este cunoscut ca un jucător înfocat de tenis de câmp, atât de pasionat încât apropiații săi au făcut deseori comentarii în legătură cu efortul fizic mult prea mare pe care acesta îl depune la vârsta sa (aproape 63 de ani). (Simona MIHĂILĂ)