Est News

Reporterii EstNews i-au îmânat lui Sorin Cîmpeanu lista cu școlile care au urgent nevoie de investiții: Ministrul Educației, corigent în problemele învățământului vasluian

Ministrul Educației și Cercetării Științifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, a făcut, ieri, o vizită de lucru în județul Vaslui. Din nefericire, înaltul demnitar s-a urcat atât de sus în funcție încât nu avea habar că în județul Vaslui sunt 11 unități de învățământ care au nevoie de investiții în regim de urgență. Preșcolarii din una din aceste unități învață și acum într-o casă părăsită. În lipsa de inspirație a factorilor județeni din domeniul învățământului, redactorii Estnews i-au înmânat șefului educației din România un tabel cu respectivele unități de învățământ. Cel mai probabil, Cîmpeanu nu ar fi aflat niciodată în ce stadiu este infrastructura școlară din județul nostru.

Bogdan RUSU

Ieri, Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației și Cercetării Științifice, a vizitat județul Vaslui, însă a venit pe meleagurile lui Ștefan cel Mare cu lecția nefăcută. Acum câteva luni, Instituția Prefectului Județului Vaslui a solicitat Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) o listă cu principalele unități de învățământ care au nevoie urgentă de finanțare. ISJ i-a înmânat prefectului lista respectivă, iar Prefectura a înaintat-o forumului superior. Din păcate, acest document nu a ajuns până în prezent în cabinetul ministrului Educației. A fost nevoie ca redactorii Estnews să-i înmâneze acest document, în cadrul conferinței de presă, oraganizată la Vaslui, la finalul vizitei de lucru a ministrului.

Chiar și în fața acestui document, în care se enumeră o serie de unități de învățământ cu probleme grave, minsitrul a dat din umeri, declarând că finanțările viitoare se vor face în funcție de priorități. Înțelegem astfel faptul că cei 41 de preșcolari din satul Ciocani, care învață într-o casă părăsită nu reprezintă o prioritate și că la fel se poate spune și despre alte sute de copii care învață fără apă sau toalete.

„Eu, personal nu am intrat în posesia acestei cereri (de finanțare, n.r.). Dacă m-a ajtați cu…. (reporterii EstNews i-au înmânat lista cu școlile și cu sumele necesare, n.r.). Dați-mi voie să văd decpre ce este vorba. Sunt convins că acest lucru va fi abordat de către conducătorii acestor instituții, nu au cum să nu abordeze acest subiect în discuțiile care urmează după conferința de presă”, a declarat ministrul.

Cele 11 școli au nevoie în total de 3.363.000 de lei, bani necesari pentru a finaliza lucrările. Multe din ele nu au apă curentă și instalții sanitare, iar în unele cazuri, imobilele în care studiază copiii sunt din lumea a III-a. Suma necesară este infimă în comparație cu alte angajamente achitate de minister, cum ar fi manualele digitale și retipărirea manualelor pentru clasele I și a II-a la finalul semestrului I.

Campusurile nu sunt o prioritate

Legat de cele patru campusuri școlare din județ, începute în 2007 și lăsate în paragină mai bine de șapte ani, ministrul a fost foarte clar: „Mă simt dator să precizez că am reușit să plătim la nivelul anului 2014 drepturile salariale stabilite prin hotârile judecătorești. La nivelul județului Vaslui, sumele care au ajuns la cadrele didactice însumează 11 milioane de euro. Ne concentrăm pe reabilitarea școlilor fără autorizație sanitară de funcționare. V-am spus că am generat prin Hotărâre de Guvern creșterea finanțării cu 10% per elev. Am asigurat condiții pentru a putea fi puse în aplicare măsurile din domaniul educației care sunt cuprinse în acordul semnat cu Guvernul României în luna octombrie 2014. Asta presupune un efort bugetara important. În condițiile în care economia va putea permite alocarea unor fonduri suplimentare, la rectificarea bugetară de anul acesta vom avea în vedere și o parte, pentru că doresc să am o abordare realistă, din construcțiile inițiate în perioadele anterioare. O prioritizare corectă se poate face doar cu sprijinul inspectoratelor și a autorităților locale care cunosc prioritățile învățâmântului preuniversitar la nivelul fiecărui județ. Deoarece nu poți rezolva toate problemele în același timp, este nevoie de o prioritizare a investițiilor în funcție de resuresele disponibile în mod real”.

În anul 2007, Grupul Școlar Industrial “Ștefan Procopiu” urma să primească 470 de miliarde de lei, bani promiși de Guvern în vederea construirii unui campus școlar. S_au clădit însă doar fundații în valoare de 25-30 de miliarde, 8% din suma propusă, care acum stau în paragină, la cheremul naturii. Promisiunea că se vor clădi campusuri în județ a făcut-o un alt ministru care s-a perindat pe aceste meleaguri. Pe 12 mai 2007, Cristian Adomniței, la acea dată ministru al Educației Cercetării și Tineretului, a venit în Vaslui cu un alai regal, pentru a vizita patru unități de învățământ propuse pentru a fi transformate în campusuri. Fiind an preelectoral, autoritățile au promis demararea imediată a lucrărilor de construcție. De atunci…

După întâlnirea cu presa, ministrul a participat la o ședințș cu directorii unor unități de învățământ, unde urma să se discute problema celor 11 unități cu probleme grave, dar despre care, subliniem, el nu știa nimic până când i-a fost înmânată lista de către reporterii EstNews. Chiar și așa, șansele unor finanțări sunt minime, dată fiind „prioritizarea” investițiilor. Astfel că până la noi ordine, situația copiilor din școlile cu probleme deosebite va rămâne la fel.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version