Est News

Primarul Constantinescu s-a dezlănțuit

Întâlnirea de sâmbătă, dintre primarul Constantin Constantinescu și grupul de elevi de la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu”, care a simulat o ședință de Consiliul Local în cadrul unui proiect, a fost una ale cărei particularități nu au precedent în peisajul politic și administrativ local. Pus în fața unui segment de electorat „nou-nouț”, care este străin de jocurile de culise din politica locală și națională, primarul Constantin Constantinescu s-a dezlănțuit: a deschis Cutia Pandorei și a dat de pământ cu toate partidele politice care au fost și care sunt la putere. Nu s-a sfiit să arate cu degetul nici către PSD, partidul pe listele căruia a câștigat și cel de-al treilea mandat de primar, iar discursul ironic și acuzator la adresa guvernanților naționali și județeni îl descrie ca pe un conducător de oraș căruia factorul politic nu i-a adus decât deservicii în administrarea urbei.

Simona MIHĂILĂ

Întrebat fiind despre clădirile de patrimoniu care se degradează de la o zi la alta, părăsite și fără nicio atenție din partea autorităților, primarul Constantinescu a spus că, în momentul de față, nu există soluții: „Nu cred că soluția va veni în secolul ăsta, ci atunci când proprietarii acestor imobile vor avea foarte mulți bani ca să le reabiliteze. Un metru pătrat de construcție nouă, de la 0, în clipa de față, costă în jur de 600 de euro. În timp ce un metru pătrat pentru reabilitarea unei clădiri de patrimoniu costă mai mult decât dublu – adică 1.500 de euro”.
Există, totuși, un bârlădean care s-a încumetat să-și asume o asemenea cheltuială: „Un exemplu pozitiv este proprietarul imobilului care a găzduit cândva Bankoop (banca de pe Bulevardul Republicii, fostul magazin Hermes – n.r.), căruia eu i-aș fi dat demult titlul de Cetățean de onoare al Bârladului. Cred că a băgat atât de mulți bani acolo, că nu-i va recupera în zece vieți, dar a făcut un lucru extraordinar de frumos pentru care merită tot respectul. Deși doamna aceea nu stă în Bârlad, o să încerc să iau legătura cu ea pentru că merită să-i conferim acest titlu, ca să fie un exemplu pentru toată lumea”.
Constantinescu a arătat că oamenii simpli sunt cu atât mai puțin de blamat cu cât nici politicienii care au fost la putere nu au fost în stare să facă ceva pentru monumentele istorice: „Avem un exemplu: Casa Juvara. Această casă, cu o arhitectură minunată, ar fi avut ocazia să fie reabilitată în urmă cu mai mulți ani, când chiar se putea face asta. Am vorbit cu doamna profesoară Elena Monu, care era prietenă cu descendenții familiei Juvara. Fiica doctorului Ernest Juvara locuiește în București și a fost șefa arhitecților din România. Soțul ei este liberalul Andrei Chiliman, cel care a condus Sectorul 2 al Bucureștiului. Eram în 2004, când erau liberalii la putere și am rugat-o pe doamna Monu așa: <Vă rog frumos, profitați de faptul că la putere au venit liberalii. Este imposibil ca șefa arhitecților din România, care este soția unui ilustru liberal, adică domnul Chiliman, să nu reușească să convingă decidenții să aloce bani de la Guvern pentru casa Juvara, casa familiei domniei sale. Este șansa noastră, poate ultima>. Anii au trecut și totul a rămas după cum se vede. Casa, încet și sigur, se prăbușește”.

Protestele împotriva gazelor de șist ar fi trebuit făcute la Vaslui

Liceenii nu au avut rețineri nici în a-l întreba pe primar de ce nu a făcut diligențele necesare pentru emiterea unei hotărâri care să interzică explorarea și exploatarea gazelor de șist, însă Constantinescu susține că nu a fost nevoie de așa ceva: „Nu mi se pare normal ca, în situația în care se forează în altă localitate decât Bârladul, lumea să facă manifestații de protest la Bârlad. Vreau să fie clar: extragerea gazelor de șist prin fracturare este nocivă și bine că nu se face. Acest lucru e lămurit. Dar nu mi se pare corect ca lumea să se adune și să facă zgomot în Bârlad. De ce la Bârlad? În perimetrul administrativ al municipiului Bârlad nu se forează. Nu putem da hotărâri pentru alte localități. Oamenii trebuia să protesteze în fața Consiliului Județean: la Bichineț, la Buzatu, la Mihalache. Nu la Bârlad. Acolo ar fi trebuit organizate proteste, pentru că de acolo pleacă autorizațiile. Ei au dat toate autorizațiile, nu noi”.

Domnule Ponta, suntem cei mai săraci. Nu faceți nimic?

Nici conducerea centrală a PSD nu a scăpat de criticile virulente ale primarului bârlădean. Constantinescu îl face răspunzător pe Victor Ponta pentru indiferența cu care tratează unul dintre cele mai sărace orașe din România.
Codreniștii au fost curioși să afle care este motivul pentru care la Bârlad nu se construiește o Sală polivalentă.
„Este întrebarea pe care i-am pus-o și eu domnului prim-ministru Victor Ponta, atunci când a veni în județul Vaslui anul trecut. A fost o întâlnire cu el, cu primarii, cu autoritățile județene în care l-am informat – că probabil nu știa – că bârlădenii au cel mai mic buget pe cap de locuitor din România, între orașele de peste 50.000 de locuitori, adică este cel mai sărac oraș din România. L-am rugat, în numele celor mai săraci orășeni din țară, să facă ceva pentru construirea șoselei de centură pentru că se dărâmă blocurile peste oameni. Și tot atunci, l-am informat că Bârladul este singurul oraș din România cu peste 50.000 de locuitori care nu are o Sală polivalentă, rugându-l să ia măsuri pentru remedierea acestei situații. După ce mi-am terminat discursul, i-a spus peste umăr unuia care era cu el să se ocupe de problemă. Și se vede cât de tare s-a «ocupat»”, a spus edilu-șef.
Constantinescu a arătat că Guvernul nu poate fi singurul învinuit, ci și aleșii județeni care, conform tradiției instituite în perioada comunistă, nu lasă fondurile să ajungă la Bârlad: „Dacă ar fi ca cineva de acolo, de la București, să se uite totuși la județul Vaslui, lăcomia celor de la Vaslui ar fi așa de mare încât ar fi în stare să ia banii pentru o nouă Sală polivalentă la Vaslui, adică a doua, pentru ca la Bârlad să nu cumva să se facă vreuna”.

Banii europeni, doar pe culori politice

Elevii de la Codreanu au cerut răspunsuri și în legătură cu amenajarea unor piste pentru bicicliști, dar și aici politicul și-a băgat coada în așa fel încât Bârlădenii au pierdut, spune primarul.
„În această direcție, am avut în vedere zona Complexului Școlar. Am făcut un proiect profesionist cu o firmă specializată de la Iași care, ne-a asigurat, în schimbul unei sume frumoase de bani, că proiectul este eligibil, adică va fi înaintat UE pentru finanțare. Atunci era PDL la putere, cu Guvernul Boc. Am depus proiectul la ministerul de resort și, în loc să primească 100 de puncte, cât era nevoie, a primit doar 68. I-am chemat la discuții pe cei de la Iași, care au făcut proiectul, pentru a le cere socoteală. Mi-au spus verde în față că, indiferent de cât de bine este întocmit proiectul, atât timp cât primarul nu are culoarea politică potrivită, nu se poate face nimic. Cu toate astea, m-am încăpățânat și am trimis proiectul la reevaluare. Rezultatul oficial: 99,5. Altfel spus, aceeași bătaie de joc. Asta se întâmplă și cu fondurile interne și cu cele europene: dacă ochii tăi nu au culoarea lor politică, nu esti bun. Și cu asta am spus totul”, a încheiat primarul Constantinescu.

Review Overview

User Rating: 4.45 ( 1 votes)
Exit mobile version