Centrul Județean de Transfuzie Sanguină, cu sediul la Bârlad, încearcă să facă față cerințelor spitalelor din județ dar și celor din Iași. La această dată, există cantitățile necesare pentru spitalele din județ, cererile din Iași fiind onorate parțial.
Centrul Județean de Transfuzii a înregistrat în luna ianuarie 450 de donatori, cu 140 mai puțini decât în luna decembrie, când vin cei mai mulți donatori, motivația fiind una singură – obținerea tichetelor de masă. Cu cantitatea de sânge recoltată anul acesta, centrul reușește să asigure secțiilor de Anestezie și Terapie Intensiva (ATI) din județ cantitatea de sânge cerută. În general există cantități de sânge din toate grupele, mai mult din grupa 0 pozitiv. Din păcate, se înregistrează constant un număr scăzut de donatori cu Rh negativ, din cauza faptului că și procentul indivizilor cu astfel de grupe este mic în cadrul populației, respectiv 15%.
„Cel mai mare consumator de sânge este Spitalul Județean Vaslui, dar avem resurse și pentru Spitalul „Elena Beldiman” din Bârlad, și doar grupa 0 pozitiv pentru spitalele din Iași”, a declarat dr. Violeta Nistor, directorul Centrului Județean de Transfuzii Sanguine din Bârlad.
Deși Spitalul Județean este beneficiarul unor cantități mari de sânge, vasluienii nu se înghesuie să doneze sânge la Bârlad. Baza o reprezintă populația Bârladului și a comunelor limitrofe.
„În urma analizelor de sânge obligatorii pentru testarea calității sângelui ce urmează a fi perfuzat bolnavilor, sunt și cazuri în care donatorii sunt depistați cu boli precum hepatită, sifilis sau alte afecțiuni, iar sângele nu poate fi folosit. Și în cazul acestor donatori sunt oferite drepturile prevăzute de lege”, a mai spus dr. Violeta Nistor.
Drepturile donatorilor de sânge înseamnă tichete în valoare de 64,5 lei, o zi liberă și reducere de 50% timp de o lună costului călătoriei cu mijloacele de transport în comun. Reprezentanții Centrului roagă populația care vine să doneze, să consume o cafea sau un ceai, o felie de pâine și chiar dulceață înainte de donare pentru a evita stările de leșin care nu sunt deloc puține în rândul donatorilor. Medicii atrag atenția asupra faptului că înainte de donare nu se fumează, nu se consumă alcool nici grăsimi, și trebuie ca donatorul să doarmă opt ore. (Mihaela NICULESCU)