Conducerea Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad și-a propus anul acesta, pe lângă programul activităților culturale, și unele lucrări de investiții. Zugrăvire și reparații curente la Complexul expozițional „Marcel Guguianu”, precum și demararea lucrărilor de modernizare a expoziției permanente din sediul de pe Bulevardul Republicii (unde a funcționat fosta Bancă Agricolă).
Mircea Mamalaucă, directorul muzeului, speră ca luna aceasta, consilierii județeni să aprobe bugetul instituției și să aloce bani pentru investițiile propuse.
Pavilionul „Marcel Guguianu”, corpul I, inaugurat în 2003, nu a mai fost igienizat de la darea în folosință. Este nevoie de lucrări de reparații curente și de zugrăvit, având în vedere că în urma ploilor, pe alocuri, apa s-a infiltrat prin tavan. Corpul al doilea, inaugurat în 2008, nu va face obiectul acestor lucrări.
„Dorim ca Pavilionul I „Marcel Guguianu” să fie pregătit cum se cuvine pentru Zilele Culturale ale Bârladului, când va găzdui o serie de manifestări culturale”, a declarat Mircea Mamalaucă, directorul muzeului.
Conducerea instituției și-a propus pentru acest an și demararea lucrărilor de modernizare a expoziției permanente „Bârladul cultural”. În clădirea fostei Bănci Agricole, proprietate a Consiliului Județean, există un spațiu generos repartizat muzeului. Aici există de ani de zile un spațiu expozițional care are nevoie de o primenire, de reparații curente și montarea unor panouri în cadrul expoziției permanente.
„Ne propunem să demarăm lucrările acestea în 2015 și probabil că ele vor continua pe o perioadă mai mare sau nu, în funcție de banii pe care ni-i va aloca Consiliul Județan”, a mai spus Mircea Mamalaucă.
Din bugetul pe anul acesta, conducerea muzeului dorește să poată realiza, cu sprijinul Consiliului Județean, și studiul de fezabilitate pentru lucrări curente la Casa Sturdza. Această clădire ridicată la începutul secolului al XIX-lea, a beneficiat de mai multe reparații de anvergură, de-a lungul timpului, ultima fiind făcută în 1993. Imobilul nu mai are nevoie de reabilitare, ci doar de reparații la acoperiș, zugrăvit, igienizare, montarea unor tavane false, a unui sistem de iluminat, de sisteme de expunere, de montat gresie și faianță. Clădirea se dorește a fi transformată în Pavilionul Expozițional „Corneliu Vasilescu”, maestrul manifestându-și dorința de a dona o mare parte din lucrările sale muzeului. Pentru a pune în practică acest deziderat, este nevoie de realizarea unui proiect cu finanțare europeană.
„Avem încredere în consilierii județeni, că vor aproba banii pentru investițiile amintite. Ne-am bucurat întotdeauna de înțelegerea celor de la Consiliul Județean, poate și pentru faptul că munca noastră nu a fost în zadar. Rezultatele obținute ne onorează pe noi și pe toți locuitorii județului, muzeul din Bârlad fiind unul dintre pilonii culturali de marcă din zona noastră”, a mai apreciat directorul muzeului bârlădean. (Mihaela NICULESCU)