Surse din interiorul Episcopiei ne-au dezvăluit că instituția nu a virat la bugetul de stat circa 5 miliarde de lei vechi, reprezentând contribuții la fondurile de Sănătate și de Pensii ale preoților. Purtătorul de cuvânt al Episcopiei Hușilor a recunoscut că ANAF a efectuat un control fiscal, dar neagă existența datoriilor. Cu toate acestea, preotul Sorin Chirvase a aflat de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate că Episcopia Hușilor nu i-a virat contribuțiile la Sănătate, drept pentru care a depus acțiune de chemare în judecată a Eparhiei.
Simona MIHĂILĂ
Semnalele de alarmă trase de Est News în legătură cu neregulile de care zeci de preoți din parohiile județului Vaslui se plâng, în timp ce arată acuzator cu degetul spre mai-marii Bisericii, încep să aibă efect. După ce DNA a intrat pe fir și a declanșat audierile în urma scandalului șpăgilor despre care unii preoți susțin că le-au fost cerute de episcopul Corneliu Onilă, o altă instituție a statului a luat în primire Episcopia Hușilor.
Săptămâna trecută, reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au descins la Palatul Episcopal, unde au luat la verificat toate documentele fiscale ale instituției.
Surse din interiorul episcopiei ne-au dezvăluit că, anterior declanșării acestui control, inspectorii ANAF au făcut o verificare sumară, în urma căreia au constatat că Episcopia Hușilor figura în evidențele Fiscului cu debite de sute de mii de lei, cele mai multe la fondul de Pensii și la cel de Sănătate.
„Controlul efectuat până în acest moment a scos la iveală că nu a fost virat CAS (Contribuții la Asigurări Sociale – n.r.) pentru mai multe parohii din cadrul Episcopiei Hușilor, sumele ridicându-se în jurul cifrei de 500.000 de lei (cinci miliarde de lei vechi – n.r.)”, ne-a declarat sub protecția anonimatului, o sursă din interiorul episcopiei.
Din informațiile noastre, controlul ar putea scoate la iveală, în momentul în care va fi finalizat, faptul că valoarea sumei pe care Episcopia o datorează la stat este mult mai mare.
Vestea a pus pe jar preoțimea din județ. Preoții se tem că s-ar putea trezi datori la bugetul de stat și mulți au hotărât să verifice personal la circumscripțiile financiare de care aparțin.
Contactat telefonic de către reporterii Est News, Marin Tudorică, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Hușilor, a confirmat existența controlului fiscal al inspectorilor ANAF la episcopie, însă a negat că istituția ar avea datorii la buget: „A fost un control din partea ANAF. Nu este adevărat că Episcopia Hușilor are datorii. Și-a plătit toate datoriile la bugetul de stat. La Centrul Eparhial, toate impozitele și asigurările la salarii sunt achitate la zi”.
Episcopia, prinsă cu ocaua mică
În ciuda declarației purtătorului de cuvânt, realitatea constatată de unii dintre preoți este complet diferită. Este cazul preotului bârlădean Sorin Chirvase care, săptămâna trecută, a dat în judecată Episcopia Hușilor, după ce a intrat în posesia dovezii că nu i s-a virat contribuția la fondul de Sănătate, motiv pentru care nu poate primi bani pentru zilele de concediul medical.
„Mi s-a comunicat că nu pot fi plătit pentru zilele de concediu medical din cauză că nu am contribuit la Asigurări de Sănătate. Din luna noiembrie de când sunt în concediu medical eu nu am primit bani pe concediu din acest motiv. Așa ceva nu este posibil. La sfatul avocatului meu am acționat în instanță Episcopia Hușilor care nu mi-a virat contribuția”, ne-a declarat preotul Sorin Chirvase.
Acțiunea a fost depusă de avocatul său la Tribunalul Vaslui, urmând ca instanța să stabilească termenul de judecată.
Părintele Chirvase este unul dintre puținii preoți care au avut curajul să se ridice împotriva birurilor copleșitoare impuse de Protoieria Bârlad și de Episcopia Hușilor. În toamna trecută, la sfârșitul slujbei de duminică, el le-a vorbit enoriașilor și ziariștilor despre șpăgile din sânul Bisericii.