Est News

Sănătatea, obiect de studiu în școli

Un proiect de lege care se bucură de sprijinul forurilor din Sănătate, dar și de Camera Deputaților care l-a aprobat deja, ar putea include educația pentru sănătate între disciplinele școlare obligatorii.

 Educația pentru sănătate ar putea deveni, în curând, o nouă disciplină obligatorie în programa școlară. Un proiect de lege inițiat de deputatul Tudor Ciuhodaru a fost adoptat de Camera Deputaților și urmează să fie votat în Senat. Dacă proiectul va trece, nu va fi decât un câștig pentru români, ai căror copii vor învăța încă de pe băncile școlii cum și de ce trebuie să adopte un stil de viață sănătos. Elevii își vor însuși, la vârste fragede, noțiuni medicale de bază, fapt ce va duce la scăderea ratei morbidității.

„Un vechi dicton medical spune că e mai ușor să previi decât să tratezi, și cea mai ieftină formă de prevenție este educația pentru sănătate”, a declarat deputatul Tudor Ciuhodaru, medic de profesie.

Beneficiile introducerii în programa școlară a acestei discipline ar fi imense, consideră inițiatorul. România este țara în care se mențin în top afecțiuni care, în țările occidentale, sunt ținute sub control. Bolile „mâinilor murdare”, hepatita și tetanosul, bolile cu transmitere sexuală, consumul de droguri, depresiile și suicidul, obezitatea și nașterea la vârste tot mai fragede, compun un tablou care nu ar trebui să-i lase indiferenți pe parlamentari. Cele mai multe victime, ale acestor boli și fenomene sociale nocive, sunt tinerii, care nu știu mai nimic despre ceea ce reprezintă un stil de viață sănătos.

Proiectul lui Tudor Ciuhodaru beneficiază și de sprijinul direcțiilor de sănătate publică din țară. Acestea au inițiat dezbateri pentru a motiva parlamentarii să creeze un cadru legislativ necesar introducerii unei discipline școlare, care să se studieze în mod sistematic pe parcursul mai multor ani.

O oarecare implicare a dascălilor a existat și până acum în privința organizării unor activități de educație sanitară și sexuală, dar cu caracter sporadic, și, de cele mai multe ori, fără participarea unor medici de specialitate. Noua disciplină, dacă va primi undă verde și de la senatori, va fi predată de specialiști, care vor evalua și nota elevii.
„Va fi o materie interactivă, cu mare aplicabilitate practică, prin aria sa mare de cuprindere oferind în mod concret, cât mai multor români, cunoștințele, deprinderile și abilitățile necesare unui stil de viață sănătos”, a mai spus medicul deputat, Tudor Ciuhodaru. (Mihaela NICULESCU)

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)
Exit mobile version