de Roxana NĂSTASĂ
Vești bune pentru pensionari. Anul acesta, Ministerul Muncii a suplimentat numărul biletelor de tratament balnear, fiind cu aproximativ 10.000 mai multe ca în anul precedent. De pe 16 februarie, cei care au afecțiuni medicale ce necesită tratament balnear, pot pleca în sejur.
În Hotărârea Guvernului nr. 54/2015 privind acordarea prestațiilor sub forma biletelor de tratament balnear, pentru anul 2015, prin sistemul organizat și administrat de Casa Națională de Pensii Publice, care a apărut în Monitorul Oficial nr. 91 din 3 februarie se arată că pentru acest an este asigurat un număr de 59.641 de locuri pentru tratament balnear, locurile repartizându-se pe 19 serii. Totuși, la acest număr se va adăuga până la nivelul sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru 2015, numărul de locuri la tratament balnear contractat cu operatorii economici interesați, în funcție de prețurile care vor fi ofertate pe bilet.
Deoarece bugetul din acest an pentru locurile de tratament se ridică la 308 milioane de lei, reprezentanții Ministerului Muncii estimează că se vor contracta cu operatorii economici interesați încă aproximativ 160.000 de locuri, în total fiind 220.000, cu 10.000 mai mult decât anul trecut.
Pe fiecare județ, nu se știe încă câte locuri sunt disponibile însă prima serie începe pe 16 februarie. Potrivit directorului Casei Județene de Pensii Vaslui, Bogdan Isabel, anul trecut în județul Vaslui s-au dat 4.294 de bilete de tratament, dintre care 650 gratuite, dintre ele fiind valorificate un procent de 82 %.
De aceste bilete, pot beneficia persoanele care fac dovada că au afecțiuni medicale ce necesită tratament balnear. Actele necesare pentru a obține un bilet de tratament se depun la casa de pensii din raza domiciliului solicitantului și acestea constau în cererea tip de acordare a biletului de tratament, actul de identitate (copie), talonul de plată a pensiei (original/copie), biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare – reabilitare acordate de către societățile de turism balnear și de recuperare, eliberat de către medicul de familie/medicul de specialitate, aflat în relatii contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie + actul original), programul de recuperare (copie + actul original).
Durata sejurului pentru un bilet este de 16 zile și cea a tratamentului balnear este de 12 zile.