Est News

De necrezut – Agricultorii vasluieni, complet dezinteresați de despăgubiri

de Mihaela NICULESCU

Din cei 27.000 de agricultori din județul Vaslui, doar cinci au aderat la FMPA, singurul organism prin care pot primi despăgubiri în caz de calamități.

Până la această oră, doar cinci fermieri din totalul de 27.000 din județul Vaslui au aderat la Fondul Mutual PRO AGRO (FMPA), fundație care are rolul de a prelua acordarea despăgubirilor din agricultură, despăgubiri pe care statul român nu le mai acordă din 2010, când a fost abrogată Legea 381/2002.
Deși i-a încântat la început vestea că vor fi despăgubiți, slaba informare a făcut ca fermierii din județul Vaslui să uite repede de FMPA, cei mai mulți invocând neîncrederea în statul român. Nici măcar marii fermieri ai județului – adică cei care dețin suprafețe de peste 50 de hectare și care sunt în numar de 450 – nu au arătat mai mult interes.
„Din 2010, UE a interzis acordarea de despăgubiri de la stat pentru culturile afectate de dezastre naturale, pentru că acestea încălcau prevederile acordului de aderare. FMPA, la care facem referire, este compus 70% din fonduri europene, iar 30% vin din cotizațiile fermierilor. Sumele pe care trebuie să le plătească sunt mici, în comparație cu despăgubirile pe care le primesc în cazul în care culturile lor sunt afectate de îngheț, ploi abundente sau secetă prelungită. Cu toate acestea, fermierii din județ nu prea au dorit să adere la acest fond, aderarea nefiind obligatorie. Direcția Agricolă Vaslui a făcut apel la fermieri și chiar a organizat întâlniri de informare. Inițial, la prima întâlnire s-au înscris 100 de fermieri, au confirmat prezența 60 și nu au venit decât 15. Nu cred că mai trebuie să comentăm” a declarat Gigel Crudu, directorul executiv al Direcției Agricole Județene Vaslui.
Din fericire pentru unii fermieri, anul trecut, guvernul a emis HG 865/2014, pentru acordarea de despăgubiri agricultorilor ale căror culturi au fost afectate de fenomene meteo extreme. A fost o excepție, pentru că anul a fost unul greu din punct de vedere al distrugerilor provocate, dar a contat, cu siguranță și faptul că a fost an electoral. Responsabilii din agricultură spun că asemenea hotărâri nu se dau decât foarte rar, așa că, singura șansă a fermierilor este să adere la FMPA, dacă doresc să fie despăgubiți.
Este posibil ca dezinteresul agricultorilor să fie explicat și de faptul că aderarea la acest fond mutual costă. Aderarea în sine trebuie plătită o taxă de 1.000 de lei, în rest, anual trebuie achitată cotizația de 10 euro/ha și suma de 50 de lei la o firmă de asigurări.
„Pe principiul <<lasă, că mie nu mi se poate întâmpla>>, fermierii din județul Vaslui, cu excepția a cinci agricultori care au aderat la FMPA, se lasă în voia destinului. Cum vremea a devenit tot mai capricioasă și imprevizibilă în ultimii ani, probabilitatea distrugerii în masă a culturilor nu este de neluat în calcul. Poate atunci, fermierii vor fi mai prevăzători și mai atenți cu banii pe care îi cheltuiesc cu lucrările din agricultură”, a mai adăugat Gigel Crudu.
La nivelul țării, au fost asigurate prin acest fond mutual 2.200.000 ha, dintr-un total de aproape 10 milioane hectare.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version