de Marian MOCANU
După aproape trei ore de audieri, judecătorii Tribunalului Vaslui au decis: doctorițele Simona Botez și Doina Andrei vor fi cercetate în libertate, sub control judiciar, pentru mai multe infracțiuni de luare de mită, avorturi ilegale și fals. Celor două doctorițe nu mai au voie ca, până la finalizarea procesului, să-și exercite profesia de medic nici la Spitalul Județean, nici la cabinetele particulare pe care le dețin.
Doctorițele Doina Andrei și Simona Botez au fost eliberate, aseară, de judecătorii Tribunalului Vaslui, care au respins cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a acestora, cele două urmând a fi cercetate în libertate, sub control judiciar.
Medicul ginecolog Doina Andrei este cercetat pentru mai multe infracțiuni, respectiv luare de mită – opt capete de acuzare, întreruperi ilegale de sarcină și fals, ultima infracțiune referindu-se la internări fictive de pacienți.
La rândul ei, medicul Simona Botez are cinci capete de acuzare pentru luare de mită, una pentru întrerupere ilegală de sarcină și una pentru fals intelectual – internări fictive, pe când dr. Adrian Tănăsescu este acuzat de luare de mită și favorizarea infractorului, acesta fiind judecat în libertate dat fiind faptul că a colaborat cu anchetatorii.
Chiar dacă au scăpat de arestul preventiv, cele două doctorițe nu mai au drept de practică medicală pe durata anchetei, acest lucru fiind dispus de judecătorii Tribunalului Vaslui. În plus, nu au dreptul să părăsească țara sau să ia legătura cu celelalte persoane inculpate, ori cu vreunul din martorii din dosar, printre ei numărându-se și asistentele medicale de la cabinetele celor trei medici, care, deocamdată, nu au fost puse sub acuzare.
Dacă, în cazul lui Adrian Tănăsescu, acesta era în vizorul procurorilor DNA de mai multă vreme, în cazul celor două doctorițe, Botez și Andrei, ancheta s-a declanșat în momentul în care o pacientă a sunat, pe data de 2 februiarie, la Linia Tel Verde Anticorupție, anunțând că doctorița Simona Botez i-a solicitat 1.500 de lei pentru a-i realiza o întrerupere de sarcină. Câteva zile mai târziu, procurorii i-au organizat doctoriței un flagrant, folosind un ofițer sub acoperire, care i-a oferit medicului Botez aceeași sumă, de 1.500 lei, bani marcați care au fost descoperiți ulterior la percheziția efectuată de anchetatori.
În cazul doctoriței Andrei, la perchezițiile făcute atât la domiciliu, cât și asupra ei nu au fost descoperite sume de bani pentru care să nu aibă justificare, arestarea acesteia făcându-se pe baza interceptărilor telefonice și a fișelor de internare.
Procurorii DNA au anunțat că vor face contestație la Curtea de Apel Iași cu privire la respingerea cererii de arestare preventivă în cazul doctorițelor Botez și Andrei.