Est News

Șpaga nu se cere numaidecât, dar sigur se primește

de Roxana NĂSTASĂ și Marian MOCANU

 Vasluienii intervievați de reporterii Est News spun că de fiecare dată când au ajuns pe mâna medicilor au trebuit să scoată bani din buzunar. Chiar dacă nu li s-a cerut în mod direct, ei au achitat medicilor curanți sume de bani pentru care, unii dintre ei, muncesc o lună întreagă. Cea mai mare nemulțumire a vasluienilor este legată de asistentele din Spitalul Județean, care „nici la bună ziua nu răspund dacă nu le dai cinci lei”. Trei doctori, Doina Andrei, Simona Botez și Adrian Tănăsescu au fost ridicați de procurorii DNA din Spitalul Județean de Urgență Vaslui Vaslui fiind acuzați de fapte de corupție. Toți cei trei sunt judecați în libertate, sub control judiciar, dar judecătorii vasluieni le-au ridicat dreptul de liberă practică medicală.

 Reținerea doctorițelor Andrei și Botez pentru luare de mită a vuit în tot Vasluiul și nu numai, fiind prima situație de acest gen. Deși este cunoscut faptul că mai toți medicii primesc șpagă, până acum nimeni nu s-a sesizat.

Vasluienii povestesc despre cum li s-a cerut șpagă în Spitalul Județean și cum, de teama de a nu fi lăsați să moară precum câinii, au dat.

„Dacă nu dai bani la doctori, nu ești luat în seamă. Cum s-au obișnuit toți să primească, acum, mai nou, dacă vii fără să le scapi ceva în buzunare, mori cu zile. Recent am donat și eu 500 de lei, la spital, doctorului care m-a operat și 200 de lei anestezistului. Nu mi-a cerut, dar am dat ca să fie bine și nu i-a refuzat, evident. De asistente, nu mai spun!, că fără 5 sau 10 lei, nu te bagă în seamă. Ca să te ducă cu căruciorul la altă secție sau să-ți schimbe pansamentul, trebuie să plătești neapărat. O singură asistentă nu mi-a luat bani, a refuzat și mi-au zis toți din salon că aia nu ia niciodată. E de apreciat. Din păcate însă, nu mai știu cum o cheamă” a declarat Georgian Păduraru, un tânăr de 23 de ani.

Același lucru ni l-a mai spus și un vasluian care era internat ieri la Boli Interne: „Fără bani nu faci nimic la spital. Fără cinci lei, asitenta nu se uită la tine, iar doctorii, dacă nu le umpli buzunarele, te lasă să mori cu zile. Așa i-am obișnuit”.

„Eu nu dau domniță, că n-am de unde. Să dea cine are” a spus Costică Șerban, un bătrânel de 67 de ani, care aștepta, ieri, pe holurile Spitalului Județean.

Am stat de vorbă și cu o vasluiancă care este pacientă veche a doctoriței Andrei. Carmen, de 38 de ani ne-a mărturisit că aceasta nu i-a cerut niciodată bani, însă nici n-a refuzat niciodată. De remarcat, însă, „profesionalismul” medicului: „E știut faptul că toți medicii iau bani, dar din păcate n-avem ce face. Doamna doctor ginecolog Andrei, la care merg de vreo 12 ani, de fiecare dată când am avut probleme, nu mi-a cerut niciodată ea însăși bani, însă când i-am dat, a luat mereu. Ciudat a fost că atunci când eram însărcinată, mi-a spus că voi avea un băiat și nouă luni asta am știut, dar a ieșit fată, iar la al doilea copil, mi-a zis că am fată, cea mică exersa deja să scrie nume, să-i zicem Amalia, până când l-am născut pe Alexandru de fapt”.

 Medici cercetați pentru șpagă

 Doctorițele Simona Botez și Doina Andrei nu mai au voie să-și exercite profesia de medic, nici la Spitalul Județean, nici la cabinetele particulare pe care le dețin, până la finalizarea procesului în care sunt judecate pentru luare de mită și întreruperi ilegale de sarcină. Atât în legătură cu activitatea profesională, cât și în ceea ce privește comportamentul lor față de pacienți, părerile sunt împărțite.

Medicii ginecologi Doina Andrei și Simona Botez sunt cercetați pentru mai multe infracțiuni, respectiv luare de mită, întreruperi ilegale de sarcină și fals, ultima infracțiune referindu-se la internări fictive de pacienți, iar Adrian Tănăsescu este acuzat de luare de mită și favorizarea infractorului.

Ancheta procurorilor s-a declanșat în momentul în care o pacientă a sunat, pe data de 2 februiarie, la Linia Tel Verde Anticorupție anunțând că doctorița Simona Botez i-a solicitat 1.500 de lei pentru a-i realiza o întrerupere de sarcină. Câteva zile mai târziu, procurorii i-au organizat doctoriței un flagrant, folosind un ofițer sub acoperire, care i-a oferit medicului Botez aceeași sumă, de 1.500 lei, bani marcați care au fost descoperiți ulterior la percheziția efectuată de anchetatori.

În cazul doctoriței Andrei, la perchezițiile făcute atât la domiciliu cât și asupra ei nu au fost descoperite sume de bani pentru care să nu aibă justificare, arestarea acesteia făcându-se pe baza interceptărilor telefonice și a fișelor de internare. Din câte se pare, cei trei medici făcuseră o practică din a cere bani pacienților pentru a avea parte de actul medical pe care erau obligați să-l presteze.

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)
Exit mobile version