Un proiect de lege care prevede posibilitatea ca medicii sa lucreze in regim privat in spitalele de stat a ajuns pe masa parlamentarilor din comisia de sanatate. Proiectul este initiat la propunerea Ministerului Sanatatii. Conform surselor HotNews, orice medic va avea dreptul la practica privata in spitalul de stat dupa terminarea orelor de program. Fiecare medic va putea sa-si stabileasca liber tariful la care ofera servicii medicale in regim privat intr-un spital de stat.
Practic, dupa ora 3 dupa-amiaza medicii vor putea trata exclusiv pacientii internati in regim privat, chiar daca asta se va intampla intr-un spital de stat. Fiecare medic care va dori sa intre in acest sistem o va putea face doar daca practica in cadrul unei firme, PFA, CMI sau alta forma de organizare.
Firma medicului va intra in contract cu spitalul respectiv inchiriind de facto spatiul sau aparatura medicala a spitalului. Tarifele minimale ale inchirierii vor fi stabilite de Ministerul Sanatatii, dar fiecare manager de spital va avea libertatea sa negocieze tarifele la care inchiriaza medicului, nu mai mici insa de cele fixate de minister.
Pacientul va plati serviciul medical acordat in regim privat la casieria spitalului. Conform surselor consultate de HotNews, aproximativ 15% din suma platita de pacient va fi retinuta de spital in contul consumabilelor folosite, restul urmand sa fie impartit intre membrii echipei medicale. Pacientul tratat in regim privat nu va fi nevoit sa-si cumpere medicamente sau alte consumabile din afara spitalului, el urmand sa beneficieze si de servicii hoteliere superioare celor primite daca ar fi tratat in regim public. In acelasi timp, pacientul tratat in regim privat isi va putea alege medicul curant.
Fiecare medic va putea sa-si stabileasca liber tariful la care ofera servicii medicale in regim privat intr-un spital de stat. Nu este inca stabilit ce procent din practica medicului in spitalul de stat se va putea derula in regim privat.
Nu este inca stabilit nici daca pacientul tratat in spitalul de stat in regim privat isi va putea acoperi o parte din costul serviciilor medicale si pe seama asigurarii de sanatate de stat, dar legiuitorul inclina catre aceasta varianta. In acest caz, medicii aflati in contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu vor putea practica in regim privat si in spitalul de stat si in spitalul privat, fiind nevoiti sa aleaga intre cele doua institutii.
Autoritatile mai doresc sa ofere legal posibilitatea medicilor se lucreze in strainatate timp de 60 de zile cu pastrarea postului din spitalul autohton. Totodata, autoritatile locale vor putea oferi stimulente medicilor pentru a-i determina pe acestia sa ramana sa lucreze in spitalele romanesti.
Proiectul de lege mentionat a fost pus la dispozitia membrilor comisiei de sanatate, urmand sa intre in procedura parlamentara specifica. Fiind inca o varianta in lucru exista posibilitatea ca proiectul sa sufere schimbari. Specialitatile chirurgicale sunt cele asupra carora aprobarea acestui proiect de lege va avea cel mai mare impact.
Sursa: hotnews.ro